PL/scheme: PostgreSQL için Scheme

0
FZ
cs-lisp e-posta listesinde Volkan Yazıcı tarafından geliştirilen PL/scheme projesinin duyurusu bugün yapıldı.
Yazılanlara göre "PL/scheme, Guile yorumlayıcısını kullanarak bir Lisp dialektiği olan Scheme programlama dili ile veritabanı üzerinde prosedürler geliştirmenize izin veren bir PostgreSQL eklentisidir. Şu an için sadece temel veri tiplerinin (NULL, boolean, int, float, text, vs.) veritabanı < -- > prosedür dönüşümleri desteklenmektedir. Bunun dışında Guile tarafından sağlanan birçok gömülü SRFI, GOOPS paketi, network/sistem çağrıları ve Scheme R5RS standardının tüm nimetlerinden sonuna kadar istifade edebilirsiniz."

İlgili Yazılar

MatzLisp: Yeni bir Lisp lehçesi ;-)

anonim

Ruby'nin yaratıcısı Matz yaptığı açıklamayla Ruby'nin kökeninde Lisp olduğunu bu yüzden dilin bundan böyle MatzLisp olarak adlandırılması gerektiğini söyledi.

Kaynak: http://ruby-talk.org/cgi-bin/scat.rb/ruby/ruby-talk/179642

Barack Obama'yı Semantik Web Üzerinden Lisp ile Sorgulamak

FZ

Öyle bir veri tabanı düşünün ki şu sorunuza doğru cevaplar veriyor: "Barack Obama nerede doğmuştu? (Nerede dünyaya gelmişti diye de yazabilirsiniz) Doğduğu yere 15 km uzaklıktaki şehirler ve kasabalar hangileri idi? 2000 yılında bu yerleşim yerlerindeki ortalama fakirlik seviyesi ne idi?"

Bunu tek bir ilişkisel veri tabanı ile kolayca yapabilir misiniz? Yahut daha doğru soru: Neden tek bir veri tabanı olsun ve bu neden ilişkisel olsun? Buyrun semantik web ve RDF kullanın. Nasıl mı?

MIT LispM Kaynak Kodunu Kamuya Açıyor

FZ

MIT, LispM kaynak kodunu BSD tarzı bir lisans ile kamuya açıyor. Bu şu demek: Lisp Machines sistemlerinin temel bileşeni artık özgür. BSD lisansı sayesinde de insanlar bundan istedikleri gibi faydalanabilirler.

Jolt Awards - Productivity Winner: Practical Common Lisp

FZ

Daha önce yine bu sayfalarda meşhur JOLT ödülleri ile ilgili duyurularımız olmuştu. Biraz geç de olsa fark ettiğimiz bir bilgi: Teknik Kitaplar kategorisinde Üretkenlik Ödüllerinden birini kazanan üç kitaptan biri: Practical Common Lisp.

Common Lisp Geliştirme Ortamı Kurulumu

FZ

Güncelleme (31 Temmuz 2005): SLIME ile ilgili güzel video adresleri belgenin sonuna eklendi

Şimdiye dek fazlamesai.net sitesinde Lisp ile ilgili bazı belgeler, çeviriler, röportajlar yayınladık*. Yaklaşık 50 yıldır geliştirilen ve hala pek çok yeni dile ilham kaynağı olan Common Lisp ile ilgili çalışmalara başlamak isteyenlerin ilk ihtiyacı olan şey güçlü bir geliştirme ortamı ve sıra bunu anlatmaya geldi!

Bu belgede GNU/Linux sisteminiz üzerine tam teşekküllü, güçlü bir Common Lisp geliştirme ortamı kurmanız ve ilk Common Lisp denemenizi yapıp test etmeniz için gerekenler anlatılacaktır.

Common Lisp'e en iyi destek veren GNU/Linux dağıtımlarından biri olan Debian GNU/Linux esas alınmıştır ancak burada yazılanların hepsini herhangi bir GNU/Linux ya da UNIX uyumlu bir sisteme kurmak mümkündür.