Quaero, Avrupalı Arama Motoru!

0
turkix
DigitalMediaAsia'daki habere göre, Jacques Chirac'ın, Quaero adında Google ve Yahoo'ya rakip olacak Avrupalı yeni bir arama motoru geliştirilmesi konusunda Thomson, Deutsche Telekom ve France Telecom gibi şirketlerle temasları varmış. Jacques Chirac'ın Google'a açtığı ilk savaş değil bu; daha önce de Google Library projesini davalık etmişti.
İnternetin İngilizce'yi evrensel dil yapmasından endişeleniyor olsa gerek.. Ama birkaç yıl sonra şöyle bir haberle uyanırsak şaşırmayalım:

MOUNTAIN VIEW, Calif. - January 16, 2011 - Google Inc. (Nasdaq: GOOG) today announced it acquired France, a country located in Western Europe, mostly associated with fine cheeses, wine, berets, and the 5-yr old search engine "Quaero".

Financial terms of the deal were not disclosed.

Görüşler

0
muhasebeci
Arkadaşlar sizce bu kadar ingilizceye gerek var mı? Fazlamesai.net türkçe yayın yapan bir site değil mi? ulusal diyoruz, türkçe diyoruz, peki neden ingilizceyi bu kadar sık kullanıyoruz. Bakınız bu sitenin international bölümü de var. İngilizce yorum ve haberleri buraya hiç geçilmese daha iyi olacak gibi. Biraz daha duyarlı olmakta ve 2 kere önizleme yapmakta fayda olacağını düşünüyorum. Not: Bu yazdıklarımın haber, haberci, editör yada site ye yönelik saldırıcı amacı taşıyan bir tarafı yoktur. Bunu bir sitem olarak kaale alabilirsiniz de, almayabilirsiniz de.
0
wizzyfx
Bu haberin neresi ingilizce ki? Aşağıdaki bölüm zaten haberden ayrılmış ve Türkçe'ye çevrildiği zaman anlamını ve komikliğini kaybediyor. O yüzden İngilizce olarak yazmak tercih edilmiş.
0
jfever
haber türkçe, altındaki ingilizce kısım işin esprisi. wizzy'nin de dedigi gibi cevirince de hic bir esprisi kalmiyor.
0
muhasebeci
Arkadaşlar ne demek istediğimi anladığınızı heppimiz iyi biliyoruz. Benim ilk yorumumu okursanız sadece habere yönelik bi eleştiri bulamazsınız. haber ve yorumları diye birlikte kullanmış olduğumu görürsünüz. Konuyu uzatmaya gerek yok. Beni ingilizce haber veya yorumlardan sıkılmış biri olarak görün yeter.
0
anonim
Buraya bir yorum yazıyorsan insanlar cevap verecektir, başka ne olmasını bekliyorsun ki, neden uzatmasınlar? Yazının sonuna kimseyi eleştirmek amacı gütmüyorum yazman bir anlam taşımıyor çünkü yazının içeriği bir eleştiri.
0
muhasebeci
Aslında yorum olarak şunu diyebilirim; olay hakkında bilgilendirici bir haber okuduğum için sevindim, teşekkür ederim. Sitem: editörün ilettiği ingilizce yoruma da sitem ediyorum. Konuyu uzatan sebep sitemimdir. Burada 2 şey yapılabilir. Ya bu sitem kaale alınır(ki kimsenin kaale almadığını iyi biliyorum) ve bundan sonra buna izin verilmez, yada kaale alınmaz ve eski tas eski hamam devam eder. Beni sitem ediyorum diye kimse yargılayamaz. Ederim yada etmem, bu benim tercihim. Ama öyle bir tepki geliyor ki insanlara şaşırıyorum. Yahu herkes aynı fikirde olmak zorunda mı? ben bu konuda aynı fikirde değilim, illa %99,99 aynı düşünüyo diye bende mi aynı düşünücem. Güzel bir platform oluşturmak için herkes birbirinin fikrine saygı duymalıdır. Buna da ayrıca sitem ediyorum. Yukarıda yazılanların özünü neden kavrayamadığını merak ediyorum. Birde ingilizce bilmeyenler açısından bakın; ne yazdığını anlamadığınız bir haber yada yorum okuyacaksanız gider ./ ta okursunuz, fmde işimiz ne. Ben fmye bunun için geliyorum, benle aynı dili konuşuyor diye.
0
bio
Kaynak da belirtelim...
0
bm
Iki tane doktora ogrencisinin bir iki risk sermayesi gurubuyla ortaya cikrattigi birsey yayilmaya basladiktan 8 sene sonra bir devlet baskaninin insiyatifi ve ittirmesiyle rakibi yapilacaksa asil cevabi aranacak soru Fransizlarin bu verimsizliginin sebebi hakkinda olmali.

Size olarak benzer bir konuda (Google'in kitap isi) Language Log'dan Fransizlarin tarzi ile ilgili bir alinti geceyim:

So what is to be done? Jeanneney complains about the relatively small scale of the BNF's virtual library efforts, which ... ne vit que de subventions de l'Etat, forcément limitées, et de nos ressources propres, difficilement et vaillamment mobilisées. Notre dépense annuelle ne s'élève qu'à un millième de celle annoncée par Google. Le combat est par trop inégal. (.. live only on the contributions of the Government, necessarily limited, and our own resources, painfully and valiantly mobilized. Our annual expenditures are barely a thousandth of those announced by Google. The fight is not fair.) and (you may not be shocked to learn) he suggests a "plan pluriannuel" with a "budget généreux": [...]
Tam tercumeye gerek yok, 'devlet yapsin' ve 'bu isi yapacak devlet kuruluslarina daha cok para verilsin' diyor kisaca. Mark Liberman da haliyle cok egleniyor. Ben de okurken biraz kara mizah tarzi eglendim -- biz AB'ye gireli cok olmus da farkinda degiliz.
0
anonim
Muhasebeci çok kızacak bu yoruma, İngilizce yetmedi bir de Fransızca çıktı başımıza :)

Ne kadar uyar bilemiyorum ama biz de devlet eliyle ulusal diye adlandırdığımız işletim sistemleri oluşturmaya çalışıyoruz. Bu açıdan baktığımızda onlarca hazır yapı ve farklı dağıtım varken bizim neden yeni bir dağıtım için kaynak harcadığımızı da sorgulamamız gerekir.
0
muhasebeci
Kızmam mı, yakalamiğim. ehu ehu. bab adam ne güzel altına türkçe özet te geçmiş. Keşke herkes böyle yapsa. Bu arada ulusal işletim sistemi çalışmaları son gaz devam ederken, GNU cuların bi ucu öyle, bi ucu böyle. Biz niye türkçeye, ulusal a gereken önemi veremiyoruz? Lafa gelince herkes "ulusal"cıyız diyor ama üst satırlara bakın da kimin "ulusal" ı ne kadar taktığını görün. Türkçemize sahip çıkalım, koruyalım bu dili, eheh, soyu tükenmez üzere olan bişey gibi oldu bu da ama neyse, idare edin.
0
bm
Lafa gelince herkes "ulusal"cıyız diyor ama üst satırlara bakın da kimin "ulusal" ı ne kadar taktığını görün.

Ben boyle birsey demiyorum. Benim buyudugum evde 'ulus' denmezdi zaten 'millet' denirdi (20li yillarda dogmus ebeveyn). Helal olsun bize ki buna da pis bir siyasi mucadele boyutu bulastirdik, simdi bir turlu olanlar ulusal obur turlu olanlar milli der gibi oluyor. Hangi akimi kastettiginizi de anladim, onu da sevmiyorum. Ya arkadaslar sene 2005, hepimiz iyi kotu okuyabillen insanlariz, faydali seyler yapmak icin ille de bir slogan bir birlik beraberlik edebiyati, hamset vs.'ye mi ihtiyacimiz olmali? Hizmet/uretkenlik ille de bir doldurusa mi dayanmalidir? Once ulusal ulusal ve ulsal demeyi belleyip sonra birilerinin de 'madem ulusal oyleyse su' demesini mi beklemeliyiz? Muhasebeci ile bir problemim yok benim, onun bu ifadesine denk geldi ama genelde hal buna benziyor (benim simdilik gorebildigim kadariyla).

Oyle de bir isim konmus ki, ne diyeceksiniz? 'Ulusalci' zaten neyse (uluscu-milliyetci herhalde, ulusalci da millici?) hayir ben uluslararasiciyim (enterrnasyonalist? buyurun) mi? Sadece Turk olsak olmuyor mu? Bir de Turk'un hasi Xci olur, Xcilik de bunu gerektirir propagandasina mi acacagiz kendimizi? Pardon, belki kim oldugumuzu da 'buyuk'lerimizden ogrenecekmisiz gibi davranilip tartismalarin yapildigi bir ortamda belki bu soru da yanlis bir soru olur. Hulasa, 'ulusalciyiz' demiyor herkes, ama belki herkes cikip 'ya kardesim rahat birakin bana ellemeyin olmayacagim' de diyemiyor.

Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Google Video Arama

mgulcemal

Google kurucularından Larry Page pazartesi günü San Francisco da yaptığı bir açıklamada video arama kısmını başlattıklarını duyurmuş.

Şu anda beta yayınında olan siyete video.google.com adresinden ulaşılabiliyor.

e daha ne olsun...

Google Calendar

anonim

Yine bir google haberi, biliyorum hepiniz benim gibi sıkıldınız ama adamlar durmuyor ne yapabiliriz, google calendar, ilk intiba gayet iyi, ilerde bunun API'lerini açıp bizi çok zahmetten kurtabilirler belki...

Google Online Uygulama Paketi

parsifal

Web Worker Daily'daki habere göre Web 2.0 Expo fuarında konuşan Google CEO'su Eric Schmidt powerpoint tipi sunum uygulamasının bu yaz aramızda olacağı müjdesini verdi. Google'ın online uygulama paketinde neler olacağı konusunda WWD, Phil Sim'in blog'unuda dikkate alarak 8 tahminde bulunmuş.

Google'dan Dev Adım: Google TiSP

parsifal

Google, TiSP projesi ile yine adından söz ettirmeyi başardı :)

Google Moon!

parsifal

Eskiden Google Earth vardı. Artık bir de Google Moon var. Kısıtlı bir bölgeyi göstersede bu sefer beta değil!