R6RS Yayınlandı

0
tongucyumruk
1970'lerin sonunda özellikle eğitim alanında rahatça kullanılması ve o dönemde Lisp ailesindeki (daha sonra Common Lisp olarak standartlaşan) benzer dillerin karmaşıklığından uzak durması planlanarak tasarlanan Scheme dilinin yeni standardı R6RS resmileşti. 1998 yılında duyurulan R5RS'in ardından birçok güncelleme geçiren dil standardı buna karşılık temel tasarım hedeflerini aynen koruyor.

Hepimize hayırlı, uğurlu olsun.

Not: Slashdot'tan, Google News'ten, hatta Schemers.org'dan önce fazlamesaide!

Görüşler

0
robertosmix
Not: Slashdot'tan, Google News'ten, hatta Schemers.org'dan önce fazlamesaide!

Gurur duyduk efendim. Umarız hep beraber bunun gibi öncelikleri okurlarımıza vermeye devam ederiz.
0
FZ
Takip edebildiğim kadarı ile daha önceki standardın oluşturulmasına da katkıda bulunmuş bazı insanlar dahil olmak üzre pek çok kişi bu son spesifikasyona epey şiddetli şekilde karşı çıktı. Acaba en güncel spesifikasyonun implementasyonlarını ne zaman görebileceğiz?

Dilerim Scheme camiası için faydalı olur, her ne kadar pek çok deneyimli Schemeci karşı çıkmış olsa da artık sene 2007 ve bir dilin sadeliği dışındaki şeyler de çok önemli ve başkaları tarafından adaptasyonunda büyük rol oynuyor.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Lisp Çalışma Grubu Etkinliklerine Başladı

FZ

İstanbul Bilgi Üniversitesi'nden Bilgisayar Bilimleri bölümü asistanlarının inisiyatifi ile kurulan ve tüm ciddi heveslilere açık olan (İstanbul Bilgi Üniversitesi Lisp Çalışma Grubu) bundan kısa bir süre önce kuruldu ve faaliyetlerine başladı.

Microsoft ve Lisp: Ya da .NET CLR Garbage Collector Hangi Dilde Yazıldı?

FZ

USENET comp.lang.lisp forumundaki eğlenceli bir mesaj dikkatimi çekti paylaşmak istedim.

Meğer meşhur .NET platformunun ana bileşenlerinden biri olan CLR (Common Language Runtime) sisteminin çöp toplayıcısı (garbage collector) Lisp ile yazılmış.

Sağlam Lisp "hacker"larından olan ve bir süredir MS için çalışan, CLR'nin baş mimarlığını yapan Patrick Dussud'un yazdığı Lisp kodu daha sonra bir Lisp'ten C'ye dönüştürücü ile C'ye dönüştürülmüş ve bu kod da MS'deki bir stajyer programcı tarafından "temizlenip" derlenip piyasaya sürülmüş.

Lisp ve .NET konusu açılmışken: Her iki dünyadan da vazgeçmek istemeyenler için enteresan projeler çıkmaya başladı: L Sharp .NET (C#'tan çok daha eğlenceli ;-), RDNZL ve FOIL.

Lisp'sel aydınlanma!

sundance

Fani dert ve tasaların yokolup, herşeyin sırrının çözüldüğü söylenen o an vardır ya...

İşte o mertebeye ulaşan bir Lisp programcısının gözünün önünde evrenin sırlarının çözülmesi ve Evrensel Programlama Dili (gerçekten!!!)

Kesmediyse bir de bu var.

Maximus Decimus Meridius der ki "Unleash hellll!!!!"(Salın cehennemi!)

Core-Server GNU/Linux Installer

anonim

Hemen herkesin bir miktar güçlük yaşadığı Common Lisp tabanlı web sunucu kurma problemini halledeceğini umdugum yazılımı sizlerle paylaşmak isterim.

http://www.core.gen.tr/projects/core-server-installer-latest.tar.gz*

Hata bildirilerinizi evrim _at_ core.gen.tr adresine gonderebilirsiniz.

*: Gentoo, Debian ve Ubuntu GNU/Linux dağıtımları için test edildi

Hangi Common Lisp?

zekzekus

Daniel Weinreb, buradan erişilebilecek şekilde, Common Lisp gerçekleştirimleri (implementasyonları) ile ilgili bir inceleme yapmış. İncelemeye konu olan Common Lisp gerçekleştirimlerinin sorumluları kendi gerçekleştirimlerini anlatmışlar. "Nedir bu Lisp? Ortada bir sürü Lisp var, hangisini seçmeliyim?" diyenler için özellikle az bilinen Common Lisp gerçekleştirimlerini de içermesi açısından güzel bir kaynak.