Script Kiddie ve Ötesi - Yeraltı Kültürüne Bir Bakış

0
FZ
AHBL güvenlik yöneticisi Andrew D. Kirch pek çok ``script kiddie´´ grubuna sızmış ve deneyimlerini Newsforge sitesi ile bir IRC röportajı şeklinde paylaşmış. Ele alınan konular arasında DDoS saldırılarını koordine etme konusunda yeni trendlerden tutun, büyük şirketlerin telekonferanslarını bloke etmeye kadar pek çok şey var.

İşte röportajdan bazı önemli alıntılar:

- Bu çocuklar sokak çetesi ile mafya karışımı bir organizasyona benzer şekilde organize oluyorlar. Yani arkadaşımın arkadaşı ilkesi.

- Bunların çoğu MyDoom´dan sonra ortaya çıktı. EMP bir süredir ortalıkta idi ancak ADP, SLiM (ki bu kişi geçenlerde NSA ve NIPC web sitelerinin yanısıra Beyaz Saray posta sunucularına da saldırdı) ve izm 10.000 bilgisayarlık ``DoSnet´´leri (açıkları bulunan sunucu listeleri, bu sunucular daha sonra DDoS saldırılarında kullanılabiliyorlar) 500$ gibi çok cüzi bir fiyata satın aldılar. DCOM bir NT açığı olduğu için -- 2000 ve XP´yi de etkiliyordu -- tüm bu makinalar IP paketlerinin tahrifatında (spoofing) kullanılabiliyor.
- Hükümet bilgisayarları da pek güvende sayılmaz. Bu ``script kiddie´´lerin DoSnet´lerinde pek çok .gov uzantılı sunucu buldum ki bir kısmı Enerji Bakanlığı´na ait ve DoS için gayet güzel kullanılıyor! Windows XP ile IP spoofing yapabildiğiniz için pek çok ``kiddie´´ artık proxy kullanmıyor. ISPlerin ve büyük omurgaların çoğu bogon (ayrılmamış ve anons edilmemiş) IP aralaığının Internet üzerinde rahatça gezinmesini engellemiyor. Bu yüzden de kötü niyetli bir hacker kolayca mevcut olmayan IP adreslerinden saldırı başlatabiliyor.

- Pek çoğu GNU/Linux kullanıyor. Ellerinin altında hazır ve güçlü bir derleyici bulunması onlar için bir avantaj. Wine gibi bir şeyi kullanıp çapraz derleme yapmak da onlar için faydalı ancak aralarında minimum beceriye sahip Windows kullanıcıları da mevcut.

- Bazılar ne kadar elit ve yetenekli olduklarını kanıtlamak için daha özel işletim sistemlerini seçiyorlar. Solaris ve Irix bunlardan en popüler olanları. Söz konusu işletim sistemleri çok hızlı ve işletme ölçeğinde bant genişliğine sahip makinaların üzerinde çalıştıkları için söz gelimi 20-30 Solaris makina 200-300 Windows (DSL hat üzerinde) makinanın verebileceği zararı verebiliyor.

- İnsanlar GNU/Linux kullanmaya başlayınca bir anda otomatik olarak daha fazla güvenliğe kavuşmuyorlar. Benim ekipmanım sağlamlaştırılım ve izinsiz girişlere karşı özel olarak korunmuş durumda ancak normal bir Mandrake ya da Red Hat dağıtımı yükleyecek kullanıcının gidip de GRSecurity dokümantasyonunu okuyup, oradaki politikaları yeniden derlenmiş bir çekirdek üzerinde uygulamayacağını garanti edebilirim.

- 0day denilen şey kamuoyuna açılmamış sistem açıkları listesi. Bunlar SecurityFocus´ta yok ve üreticiler bunlar için bir yama çıkarmış durumda değiller. Kimse bilmiyor bunları, kamuya açık olmadıkları için de genel bir paylaşım söz konusu değil.

- Peki kimin 0Day erişimi var? Arkadaşların, tanıdıkların tanıdıkları, yukarıda bahsettiğim gibi yani.

- Bu eylemler söz konusu kişiler için bir hobi değil, bir tür yaşam tarzı. Bir tür sosyallik. Zaten bu ortak eylemlerin haricinde pek bir sosyal hayatları ya da çevreleri olduğu söylenemez.

- Bir keresinde Ice-T´nin (meşhur bir rapçi) web sunucusunda bir DoSnet bulmuştum.

Kaynak: http://software.newsforge.com/software/04/02/28/0130209.shtml

Not: Önemli alıntıları tespit edip bana ileten değerli FM üyesi Recai Oktaş´a (roktas) yardımlarından ötürü teşekkürü bir borç bilirim ;-)

Görüşler

0
demolish
http://www.catb.org/~esr/writings/unix-koans/script-kiddie.html
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

#1 Numaralı Hacker Klübünün Kurucusu Öldü

sundance

Dünyaca ünlü Chaos Computer Club'ın başkanı Wau Holland geçirdiği bir kalp krizi sonucu öldü.

CCC 1981 yılında Almanya'da kurulmuş ve o tarihten bu yana kendine bilgisayar kültürünün gelişmesini amaç edinmiş bir grup. İlk eylemlerini çok ucuza ve kolayca üretilebilecek modem şemaları yayma şeklinde gerçekleştiren grup, daha sonra bir çok White Hat (İyinin yanında, doğrunun koruyucusu :) Hack eylemine imzasını atmıştır.

Internet Tarayıcınız Ne Kadar Güvenli?

FZ

Sizi bilmem ama scanit firmasının Browser Security Test sistemi ile Windows 2000 Pro Service Pack 2 ve IE 5.0 yüklü sistemimi kontrol (Start The Test linkine tıklayarak) ettiğimde (yaklaşık 3-4 dakika süren ve bir sürü popup pencere açan bir test, panik yapmayın :) aşağıdaki sonuçları elde ettim:

Internet´in En Kara Günü!

sundance

6 Temmuz 2003 muhtemelen Internet'in en kara günlerinden biri olarak tarihe geçecek! Zira bugün, www.defacers-challenge.com, dünya çapında sistem kırıcıları 6,000'e yakın siteyi en kısa sürede kırmaya davet etti.

Eğer medya her zamanki gibi bu habere atlamasaydı, sonuç bu kadar feci olmayabilirdi. Bir delinin kuyuya attığı taş pekala da orada kalabilirdi.

Yarışmayı boykot edip, hakem site zone-h.org'a saldıranlar mı dersiniz, yoksa ünlü olma adına kırdıkları sitelerden haber veren yarışmacılar mı (ikisi de zone-h'a denial-of-service yapmış tamamen zıt sebeplerle :)) Kırılan sitlerin listesi haberde, özellikle Sapık Ferit tarafından re-hack edilmiş pcoyun.net'e dikkat :)))

Açık Sistemler ve Güvenlik - 1

FZ

"Güvenlik bir ürün değil süreç meselesidir." Bruce Schneier

Neden Güvenlik?

Sevgilinize yazdığınız özel(!) bir e-posta başkaları tarafından kolayca okunabilse kendinizi nasıl hissederdiniz? Ya da bir ihale için hazırladığınız elektronik belgelerle ilgili tüm detaylar rakipleriniz tarafından bir güzel okunsa? Olay yaratacak haberinizdeki en kritik ve gizli noktalar sizinle rekabet eden birileri tarafından kolayca ele geçirilirse ve kendi imzaları ile yayınlansa nasıl bir ruh hali içinde olursunuz?

Akustik Şifre Analizi: Mikroişlemcinizin Çıkardığı Sesler ve Potansiyel Saldırı

FZ

Bilgisayarınızın kalbini dinlemeyi denediniz mi? Acaba GnuPG ile bir şeyleri şifrelerken çıkan ``sesler´´ olası bir saldırgana bazı ipuçları verir mi? Mikroişlemciyi dinlemek mi!? O da ne! diyenlerden misiniz?

O halde Adi Shamir ve Eran Tromer´in Acoustic Cryptanalysis başlıklı bu ilginç çalışması ufkunuzu genişletebilir.