Şempanzelerin Kısa Erimli Görsel Hafızası İnsanlarınkinden Üstün

0
FZ
Yapılan yeni bir araştırma, şempanzelerin görsel hafızasının insanlarınkinden çok daha üstün olduğunu ortaya koydu.

Tetsuro Matsuzawa'nın yürüttüğü araştırmada, genç şempanzelerin performansı üniversite öğrencilerini geride bıraktı.

Araştırma kapsamında bir ekran üzerinde rakamların nerede olduğunu ve sıralarını hatırlamak üzerine çalışmalar yapıldı.

Şaşırtıcı videoyu izlemek için devam edin:
Current Biology dergisinde yayımlanan araştırma sonuçları, şempanzelerin zekasının bugüne dek hafife alındığını gösteriyor.

Zira, şempanzelerin hafıza ya da diğer zihinsel beceriler açısından insanlarla kıyaslanamayacak kadar gerilerde olduğu sanılıyordu.

Kyoto Üniversitesi'nden Tetsuro Matsuzawa, "Hâlâ insanların şempanzelerden tüm fonksiyonları itibarıyla üstün olduğunu düşünen çok insan var. Bunların arasında çok sayıda biyolog da bulunuyor." dedi.

Matsuzawa, "Beş yaşındaki şempanzelerin hafıza çalışmalarında insanlardan çok daha başarılı bir performans göstereceğini kimse tahmin edemezdi. Biz burada ilk kez şempanzelerin rakamları hatırlamada sıradışı bir işler hafıza kapasitesine sahip olduklarını gösteriyoruz." şeklinde konuştu.

Videoyu buradan izleyebilirsiniz.

Görüşler

0
FZ
Şempanzemizin bir yandan fıstıklarını yiyip bir yandan kolay bir şey yapıyormuşçasına ekrana parmaklarını değdirip durması evlere şenlik! :)
0
sefalet

Aslında yeni bir araştırma ve bulgu değil bu. Şempanzelerin kısa dönem görsel hafızalarının insana oranla daha etkili olduğu bayadır biliniyordu. Evrimsel olarak, insana geçişte kısa dönem hafızadan, çok uzun dönem hafızaya bir bilişsel kaymanın olduğu ifade ediliyor. Dünyanın en akıllı maymununu araştırma konusu edinen bir belgesel vardı, orda haberde konusu yapılmış olan dişi şempanze de anlatılıyordu ve gayri resmi en etkileyici pirimat seçilmişti. Programın sunucusu sanıyorum insan bilimci bayan vidyoda gösterilen testi şempanzeden oldukça geride bitirince baya bir morali bozuluyordu. Bazı haberlerin yeniymiş gibi sunulmasının nedeni pek anlaşılır değil. Geçen gün de birbirine rüşvet veren pirimatlar konusu gündeme geldi ki bu tür davranışların pirimatlar arasında oldukça yaygın olduğu biliniyordu zaten. Pirimatlara karşı özel bir ilgi doğuyor galiba. Bu konular yabancı basında da yeniymiş gibi sunulmuş. Maymun medya köklerini mi arıyor nedir. :)

Özellikle dil çalışmaları çok etkileyci şempanzelerle ve orangutanlar ile ilgili olarak. Şöyle bir baktım, İrlanda folklorik dansını icra eden veya pac-man oynayan bonobo gibi eğlenceli vidyolara rastladım. Fakat konuyla ilgili ilginç bilimsel deneylere rastlayamadım.

Şempanzeler ile ilgili bilişsel deneylerin olduğu şu sayfa meraklılarına gelsin.

Dil ile ilgili şu çalışma ve ünlü Kenzi adlı şempanzeyi unutmayalım.

Benim şempanzeler ile ilgili bildiğim en etkileyici deneyi maalesef ağdaki kısa süreli aramamda bulamadım. O deneyde ki ünlü bir deneydir; bir odaya kapatılan şempanzenin rahatça görebileceği bir muz salkımı, odanın tavanına asılır. Tavana ulaşması imkansız olan şempanzeye yardımcı olacak oda da yalnızca kutular vardır. Onlar da odanın bir köşesine dağınık halde konur. Yiyeceği gören ama ulaşamayan şempanze huzursuz bir şekilde odanın etrafında dolanır. Kızgın ve huzursuz tavırlar gösterir, daha sonra sakinleşerek bir kenara oturur. Bakışları muz, kutular ve tekrar muz arasında dönüp durur. Daha sonra aniden bu huysuz şempanze büyük bir mutlulukla hoplayıp zıplamaya başlar. Sanki muz tavandan önüne düşmüş gibidir ama büyük olasılıkla nedeni muzu nasıl alması gerektiğini bulmuş olmasıdır. Odanın köşesindeki dağınık haldeki kutuları odanın ortasına muzların altına getirir, üst üstü koyar ve çıkıp muzu alır. Bir soruna ve onun çözümüne ilişkin tüm süreci jestleri ile beraber göstermesi bakımından eşsiz bir deney olarak nitelemek mümkün bu çalışmayı. Şempanzenin soruna dalmış düşünürken ve sonunda daha elde etmeden olacakları öngören bir tavırla mutluluk duyduğu jestleri görmenizi isterim. Soyut düşünme ve sorun çözmenin hayvanlarda gözlenmiş en önemli örneklerinden biri bence.

0
FZ
Aslında yeni bir araştırma ve bulgu değil bu

Diyerek Tetsuro Matsuzawa'ya biraz haksızlık edilmiş oluyor sanırım çünkü eski bir araştırma da değil. "Working memory of numerals in chimpanzees" başlıklı makale Current Biology dergisinin 4 Aralık 2007 tarihli sayısında (Vol 17, R1004-R1005) çıkmış ve BBC'de de bir gün önce yani 3 Aralık 2007 tarihinde duyurulmuş. Yani yaklaşık 1 ay önce çıkmış bir bilimsel makaleye dair bir haber söz konusu şu anda burada.
0
sefalet

Ben Matsuzawa'dan önce biliniyordu demek istemedim zaten. Makale ekseninde de değildi konunun yeni olmadığı. Makale yeni olabilir ama makalenin ana fikri yeni değil. Matsuzawa yetmişlerden beri çalışıyor zaten. Şuan başında olduğu enstitü de önemli pirimat araştırmalarına imza atmış durumda. Ama bilimsel bir makale yayınlanmadan önce belgeseli çekilmez pek bu tür araştırmaların.

Konu ile ilgili daha eski bir haber burada mevcut.

Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Yeryüzünün en 'kara' siyahı üretildi

ersin2k

Amerikalı biliminsanları Salı günü dünyanın en kara maddesini geliştirdiklerini açıkladılar. Işığın % 99.9 unu emen bu materyal Amerikan Ulusal Standartlar ve Teknoloji Enstitüsü testlerinde kullanılan örnekten neredeyse 30 kat daha kara.

Bilişsel Bilimler Elkitabı Taslağı: 5. Bölüm

FZ

Ulaş Başar Gezgin'in "Bilişsel Bilimler" ile ilgili ilk 4 makalesini daha önce yine burada, FM'de yayınlamıştık. Araştırmacının makale dizisinin 5. bölümünü yine sizinle paylaşıyoruz. Bu seferki ana konu: "Bilişsel Bilimlerden Önce Bilimle ve Bilim Felsefesiyle Hesaplaşmak"

Gezgin, bu yazısında bilim felsefesi tarihinin önemli anlarından ve isimlerinden bahsedip eleştiriler getiriyor, bilişsel bilimlerin bundan böyle nasıl bir yol izleyebileceğine dair öneriler sunuyor. Hep birlikte okuyup tartışalım...

Türkiye'nin Nobel Ödülleri Sahiplerini Buldu

FZ

Kurulduğu 1963 yılından bu yana verilen 'TÜBİTAK Bilim, Hizmet ve Teşvik Ödülleri', bugün kurumun merkezi Ankara'daki Feza Fürsey Konferans Salonu'nda sahiplerini bulacak. Bu yıl bilim ödüllerini Harvard Üniversitesi Genetik ve Kompleks Hastalıklar Bölümü Başkanı Prof. Dr. Gökhan Hotamışlıgil'le Koç Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği öğretim üyesi Prof. Dr. A. Murat Tekalp kazandı. Uluslararası buluşlarıyla tanınan Hotamışlıgil ve Tekalp, 10'ar milyar liralık para ödülünü de alacak.

1962'de Rize'nin Pazar ilçesinde doğan Hotamışlıgil, 1986'da Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun oldu. 1994'te Harvard Üniversitesi'nde 'Biyolojik Kimya ve Moleküler Genetik' konusunda doktorasını tamamladı. Hotamışlıgil, 1995'te Harvard Üniversitesi'nde yardımcı doçent, 1998'de doçent ve 2003 yılında profesör oldu. Hotamışlıgil, halen Harvard Üniversitesi J. S. Simsons Genetik ve Metabolizma Bölümü'nde profesör olarak bilimsel çalışmalarını sürdüyor.

Fare beyninde insan nöronları...

anonim

Araştırmacılar, 14 günlük fare ceninlerinin beyinlerine yaklaşık 100 bin insan cenini kök hücresi yerleştirdi. Fareler, beyinlerinde binde bir oranında insan hücresiyle dünyaya geldi. İnsan kök hücreleri, nakil işleminden iki ay sonra beynin değişik bölgelerinde yerlerini aldı. Bu insan nöronlarının, nakil işleminin üzerinden 18 aygeçtikten sonra da normal elektriksel faaliyete sahip olduğu belirlendi.

Sözcükleri Koklamak ya da Kokulara İsim Vermek...

FZ

Güle gül demesek yine de güzel kokmaz mıydı o çiçek? *

İngiliz nörologların son çalışmalarından birine göre bir kokunun isimlendirilmesi onun algılanışını etkiliyor.

Örneğin deneklere aynı koku önce "kaşar peyniri" olarak etiketlenip sonra "vücut kokusu" olarak etkiletlenip sunulunca, "kaşar peyniri" olarak sunulan kokunun "vücut kokusu" olarak sunulana kıyasla daha iyi koktuğunu söylemişler.

Oxford Üniversitesi'nde gerçekleştirilen araştırmaya göre kokunun ismi belli bir beyin bölgesini harekete geçirebiliyor. fMRI (functionaol Magnetic Resonance Imaging) yöntemi ile görüntülenen beyinlere bakıldığında ilginç şeyler göze çarpmış.