SETI´deki gelişmeler

0
conan
Search for Extraterrestrial Intelligence (SETI) kendini uzayda yayılan "akıllı" radyo dalgaları saptama yoluyla dünyadışı yasam belirtisi aramaya adamış bir gurup. Yani oralarda "E.T phone earth..." diyen bir uzaylı varsa bunu dünyadan saptayacak insanlar bunlar ;)

Bu projede iki önemli ve de zor bölüm var:
1) Sinyal toplama: Gökyüzünün çok büyük bir alan olduğunu düşünürsek ve de bu alan içerisinde çok ufak bir noktadan gelen sinyalleri yakalamaya çalıştığımızı gözönünde bulundurursak bu işin yıllar boyu sürecek bir iş olduğunu rahatlıkla tahmin edebiliriz.
2) Sinyal işleme: Bu kaydedilmiş tonlarca sinyalin "gürültü" değil de bilerek yollanmış "akıllı" sinyaller olduğunu ayırt etmek için ise "sinyal işleme" algoritmaları kullanacak ve yüksek işlemci hızı ile donatılmış bir çok bilgisayara ihtiyaç var. Bu da bugüne kadarki asıl problemi oluşturmaktaydı.

SETI 2 numaralı sorunu, toplanan verileri paketler halinde ufak parçalara bölüp, gönüllü olarak bu projeye katılan ve kişisel bilgisayarlarını bu paketler içindeki verileri incelemeye açacak insanlar bularak halletmeye çalışmıştı (Projenin adı SETI@home). Bugün bu gönüllü ordusunun sayısı 3 Milyonu aştı! Ve her gün binlerce kişi de bu iş için dünyadışı yasam arama ordusuna "yazılmakta" :) Bugün bu güç birçok süper bilgisayarın gücünden kat kat daha fazla!

Son zamanlarda yaşanan bu büyük "gönüllü arayıcı" patlaması işleri biraz tersine çevirmiş görünüyor. Artık elindeki bilgisayar gücüne sinyal verisi yetiştiremeyen Berkeley California Üniversitesi SETI gurubu çözümü yeni bir sinyal toplayıcıyı devreye sokmakta buldu. Bu toplayıcı bilgisayar SETI'ye Hewlett-Packard tarafından hibe edilmiş. Linux tabanlı olduğu belirtilen bilgisayarın ise sinyal toplama kabiliyeti eski toplayıcıdan yaklaşık 10 kat daha fazla. 13 radyo teleskobundan saniyede 5MB bilgi toplayan bu bilgisayarın gerçek zaman programlama için mükemmel bir seçim olduğunu belirten HP aynı zamanda bu bilgisayarın eskisine göre de çok daha büyük bir bant genişliği, hızı ve de kapasitesi olduğunu yayınladığı bildiride belirtti (belirtmiş, zira bildiriyi bulamadım).

Proje yöneticisi Dan Wertheimer (Berkeley Üniversitesi) bilgisayarın henüz test aşamasında olduğunu ve de gelecek bir kaç ay içerisinde görevine başlayabileceğini ve de yeni katılan gönüllü sayısına göre kademe kademe devreye alınacağını da onayladı.

Konu ile ilgili çok daha fazla bilgi bulabileceğiniz yerler ;)
- SETI
- SETI@home
- SETI@home Türkçe versiyon
- Wired News'da bu konudaki haber: Seti@home Expands Its Back Yard (Farhad Manjoo)

İlgili Yazılar

Fransa UFO Arşivlerini Açıyor!

darkhunter

Fransa Uzay Araştırmaları Merkezi CNES, resmi olarak 1977 yılından bu yana gizlice biriktirilen ve çoğu zaman varlığı inkar edilen UFO arşivlerini internet sitesinde yayımlayacağını duyurdu.

Nasa`nın yeni robotu

urxalit

Eğer gelişirse ilginç bir alet olacak. Mekiğin içinde fanlarıyla kendi başına hareket eden bir alet... :)

Linkten detaylarını okuyabilirsiniz, PIII işlemci olacak ve işletim sistemi olarak tabii ki Linux kullanılacak. Robotlar küre şeklinde olacak, mekikteki basınç, sıcaklık, oksijen, karbondioksit gibi belirli şeyleri sürekli ölçecekmiş. LCD ekranı, fanları, kablosuz ağ bağlantısı varmış ve uzaktan kumandalı olacakmış.

Star Wars Episode 4'teki Luke'un gözlerini kapatıp ışın kılıcıyla antrenman yaptığı sahne gözünüzün önüne geldi mi? :)

ZDNet'teki habere buradan ulaşabilirsiniz.

Cassini uzay aracı Satürn üzerinde garip altıgenler görüntüledi...

RoR

Cassini görevinde çalışan bilim adamaları, aracın ilginç bir görüntü yakaladığını duyurdu...

Uzaylılara iPod reklamı

cbc

Apple, ürünlerinin kalitesinin dünya standardını aştığını farketmiş olacak ki uzaylılar için reklam yapmaya karar vermiş ve devasa bir iPod inşa etmiş.

Haberin devamında reklamın ve haber kaynağının linkini bulacaksınız.

Yeni Türk Uydusu: RASAT

FZ

Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), teknoloji transferiyle ürettiği BİLSAT uydusunun ardından, büyük oranda Türkiye'de yapılacak 'RASAT' uydusu için çalışmalara başladı. TÜBİTAK Bilgi Teknolojileri ve Elektronik Araştırma Enstitüsü (BİLTEN) Müdür vekili Uğur Leloğlu, RASAT'ın yüzde 80 yerli üretim olacağını belirterek şöyle konuştu: "Üretim ODTÜ Kampüsü'ndeki BİLTEN laboratuvarlarında gerçekleştiriliyor. BİLSAT 12 metre ve 26 metre çözünürlükte dört bantlı kameralar taşıyor. RASAT ise daha yetenekli olacak. RASAT 5 ile 8 metre çözünürlükte görüntü toplayabilecek" dedi.

Yeni uydunun yurtdışından istenen modüllerinin gelmeye başladığını belirten Leloğlu, "Yerli modül üretimine de başlandı. Uydunun hızlı haberleşme sistemi, lityum pil modülü, gelişmiş kamera sistemi BİLTEN'de üretilecek. Modüller denendikten sonra isteyen ülkelere satabilecek" dedi. RASAT uydusunun 5 ila 8 milyon dolara mal olacağı hesaplandı. Leloğlu, yeni uyduda çözünürlüğün yüksek olmasıyla BİLSAT uydusu aracılığıyla görülemeyen pek çok ayrıntının artık görülebileceğini anlattı.

Kaynak: http://www.radikal.com.tr/veriler/2004/10/09/haber_130629.php