Son Depremler RSS

0
auselen
Boğaziçi Üniversitesi, Kandilli Rasathanesi, Ulusal Deprem İzleme Merkezi’nin meşhur son depremler sayfasını bilirsiniz. Deprem izlemesi olarak harika bir iş yapan UDİM'in, bu bilgileri yayınlama konusunda o kadar becerikli olduğunu malesef düşünmüyorum (umarım farketmediğim bir servisleri yoktur :) ). Web 2.0 döneminde bu verilere sanırım biraz daha kolay ulaşabilmeliyiz, bu yüzden UDİM işe el atana kadar bu verileri RSS biçiminde sunan küçük bir servis hazırladım: http://feeds2.feedburner.com/sondepremler.

Servisi feedburner üzerinden sunuyorum çünkü bu servisin sağlıklı çalışması için oldukça büyük kolaylık. Öte yandan feedburner beslemeleri 30 dakikada bir güncellediğini belirtiyor, yani ortalama olarak güncel bir deprem bilgisini UDİM yayınladıktan 15 dakika sonra görebilmelisiniz.

Deprem bilgilerinin RSS ile nasıl yayınlandığını araştırdığımda bu konu hakkında kesin bir biçim olmadığını gördüm, genel olarak yapılan georss taglarından faydalanmak. Ben de bu yolu izlemeye karar verdim

Serviste sunulan deprem bilgilerinin her biri için pubDate, georss:point, georss:elev, georss:radius, georss:featurename alanları bulunmakta. Bunlar sırasıyla UDİM'in son sayfasındaki bilgilere dayanarak depremin oluş tarihi (RFC 2822 biçiminde), konumu (enlem + boylam), derinliği, büyüklüğü ve yeri.

elev, radius ve featurename alanları deprem bilgisi ile kullanıma pek uygun olmasalar da, bu şekilde kullananlar da yok değil. Daha iyi bir çözüm üretemediğim için bunları kullanmayı uygun gördüm. Title, link, description gibi alanların biçimi ve amacı hakkında kesin bir bilgi veremesem de, diğer alanların UDİM'in verdiği kadarıyla bir depremi tanımlamaya yeteceğini düşünüyorum. Yani eğer bilgileri kullanmak isterseniz, güvenebileceğiniz konu ilk başta belirttiğim beş alanın daima servis için de bulunacağıdır, ya da herhangi bir değişiklik olduğu takdir de burada bilgilendirme yapmalıyım demektir.

Sistem basitçe feedburner'ın benim kendi sitemde barındırdığım depremler sayfasını ayrıştıran (parse eden) bir php betiğine bağlanıp bilgileri kendi bünyesinde saklamasından oluşuyor.

Umarım eve gidipte bilgisayarla uğraşayım dediğiniz anlardan birinde kendinize küçük bir mashup yaparken kullanabileceğiniz yararlı bir servis olur.

Görüşler

0
dtemarti
Lokasyon bilgilerine göre (enlem ve boylam belli) google map linki koysan daha iyi olurdu. Bu şekilde RSS okumaktansa orjinal listeye bakmak gözün taraması açısından daha rahat. Ne dersin?
0
auselen
Belirtmeye calistigim gibi; title, link, description alanlarinin icerikleri ve bicimleri hakkinda kesin bir fikrim yok. Tavsiyenizi degerlendirecegim.

Bunun disinda amacim deprem bilgilerine xml olarak erisilmesini saglamaktan ibaret.
0
seemedlull
auselen şahane bir iş yapıp, feed'i georss olarak sunduğu için şöyle şeyler yapılabiliyor kolayca:

http://maps.google.com/maps?q=http://feeds2.feedburner.com/sondepremler

0
seemedlull
http://maps.google.com/maps?q=http://feeds2.feedburner.com/sondepremler
0
conan
OO cok guzel bir calisma olmus. Eline saglik :)

Not: Haberdeki ilk linki duzeltebilir miyiz?
0
auselen
http://feeds.ceviktavsan.com/sondepremler

boyle bir yonlendirme daha koydum.
0
devadam
Ben de bu yazıyı okumadan az önce rasathaneye rss servisi sunmalarının güzel olacağını bir maille belirtmiştim güzel çalışma olmuş teşekkürler
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Commodore Program Döküm Eki ve bazı istatistikler...

dcc

1986-1992 arasında yayınlanan Commodore dergisinin ünlü Program Döküm Eki'nde yayınlanan bütün programların bir listesini çıkardım ve bazı istatistiklere ulaştım. Buyrun bir bakın.

Profesyoneller için Klavye: Ultimate Hacking Keyboard

tongucyumruk

İtiraf ediyorum: Ben bir klavye meraklısıyım. Ofiste bileklerimin ağrımaya başlaması ve bu ağrıların Microsoft Natural 4000 klavyeye geçmemle çabucak kesilmesinin ardından önümdeki bilgisayarla temel etkileşim aracım olan bu cihaza daha çok dikkat etmeye başladım. Natural 4000 ergonomi anlamında eşsiz bir klavye olsa da ne yazık ki tasarım ve pratiklik konusunda sınıfta kalıyordu. Bunun üzerine...

Mükemmel Dark/Writeroom uygulaması!

sundance

Yaklaşık bir yıl kadar önce, "Yeter artık onlarca ekran, yüzlerce format seçeneği ve Internet arasında kaybolup gidiyorum, ben daktilo yazar gibi yazımla ilgilenmek istiyorum" diyen bir programcı, dertlerine çare olması ve tamamen yazdığı şeye odaklanabilmek için WriteRoom isimli bir yazılım geliştirdi.

Özellikle Getting Things Done ve Lifehacker tarafından ilgi gören bu ticari yazılımın bedava hali kısa süre sonra Darkroom ismiyle çıksa da, bu minimalist yaklaşımı, .NET gibi bir bağımlılıkla sunması yazılımın özgürlüğünü oldukça şüpheye düşürdü.

Hal böyleyken Q10 isminde bir program, sessiz sedasız, orjinal Writeroom'dan bile güzel bir ortamı hem de bedava olarak sunmaktaymış.

Çalışan Bir GNU/Linux Prosesinin Çıktısını Bir Dosyaya Nasıl Yönlendirirsiniz?

FZ

Linux, hacking, proses cambazlığı departmanından bildiriyoruz: Bir süre önce başlattığınız bir GNU/Linux programı var ancak şimdi ona müdahale etmek ve ürettiği çıktıyı başka bir yere yönlendirmek istiyorsunuz. Bunu o prosesi durdurmadan yapmanın bir yolu var mıdır acaba?

Paket Filtrenize Ne Kadar Güveniyorsunuz?

anonim

Wireshark (Ethereal), Snort veya aynı 'raw socket'leri kullanan bir packet 'sniffer' kullandığınızı düşünelim. Acaba gerçekten veriler güvenilir mi? Ne kadar güvenilir? Bu yazının amacı bu tip yazılımların nasıl aldatılabileceğini göstermektir:

Yazının devamı...