Stallman ile Röportaj

0
FZ
"Windows XP, İnternet’e bağlandığınız zaman otomatik güncelleme sürecini başlatmak için size sorar. Ve sizin haberiniz bile olmadan “sadece size özel” bir güncelleme yapabilir. Özgür olmayan yazılımın arka kapısı da olabilir. Hindistan’daki bazı programcılar El-Kaide’nin parçası olmakla ve Microsoft kodlarının içine arka kapı koymakla suçlandılar."

"Unesco, özgür yazılımla ilgili iki şey yaptı. Bize para ve veri verdiler. Özgür Yazılım Dizini, özgür yazılımların tamamını kapsamaya yönelik bir proje. Amacımız kullanılabilir olan ve GNU/Linux sistemleri üzerinde çalışan tüm özgür yazılım paketlerini listelemek. Listeye dahil etme şartımız, tamamen özgür bir işletim sistemi üzerinde çalışmaları. Normalde, bitmemiş programları listelemiyoruz. Ancak istisna olarak, GNU paketlerini bitmedilerse bile bu durumu etiketlerinde belirterek listeliyoruz. Bu dizini ihtiyaçlarınıza uygun özgür yazılımı bulmak için kullanabilirsiniz."

"Bence Lisp en güzel ve en güçlü programlama dilidir. Lisp’de Lisp bilmeyenlerin fikir sahibi olmadıkları şeyler var. Programların veri de olabilmeleri örneğin. Basit veri yapılarınız var ve her biri bir işi genel bir şekilde yapıyor. Bunları birleştirerek veri yapıları inşa ediyorsunuz. Standart kısımlar var ve bunları istediğiniz şeyi yapmak için kullanıyorsunuz. Halbuki, 1970’lerden bu yana hakim olan programlama dilleri tasarımı ekolü “kendi veri tipini kendin tanımla” yaklaşımına dayalı ve buna göre her kullanım için özel amaçlı veri yapısı tanımlıyorsunuz. Lisp’de kendi liste yapısı tipinizi tanımlamanıza gerek yoktur. O zaten oradadır."

SOL dergisi sormuş, üstad Richard M. Stallman cevaplamış. Röportajın tamamını bu adreste okuyabilirsiniz.
gnu

Görüşler

0
bm
Hazir RMS lispten bahsetmis, bir iki link vereyim bari:
Beating the Averages (Viaweb'i kurup Yahoo'ya 50 milyona satan adamin yazisi): http://www.paulgraham.com/avg.html

Nedir ne degildir ne vardir bakmak icin wiki: http://www.cliki.net

CS'e giris icin bildigim en iyi kaynak (scheme kullaniyor). Kitap acik, ustelik videolar da var. MIT'den:
http://swiss.csail.mit.edu/classes/6.001/abelson-sussman-lectures/

Benim tavsiyem piyasa zorlamasiyla Java veya .net bilmemne maymunu olmak zorunda bile kalsaniz niye bu insanlar lispi seviyor diye anlamaya calisin. (ESR da ayni seyi soyluyor)
0
FZ
Mükemmel link için teşekkürler! Meşhur Mor Kitabı (SICP - Structure and Interpretation of Computer Programs) uzun zamandır biliyordum ve hatta bir miktar okuyup egzersizleri ile boğuşmuştum (bazıları ağlatıcı seviyede yapısal programlamaya alışmış beyinler için :-P

Ancak bu videoları ilk defa görüyorum, yeme de yanında yat gibi geliyor göze ve kulağa ;-)

Scheme, LISP vb. dillerle uğraşan insanların ve Donal E. Knuth gibi ustaların şöyle bir mantalitesi var ve bunu açık açık belirtmekten çekinmiyorlar: Bilgisayar programları bilgisayarların değil insanların okuyup kolayca anlaşabilmeleri, fikir değiş tokuşunda bulunabilmeleri içindir. Bunun üzerine düşünmekte fayda var. Notasyonun gücü...
0
bm
Yasasin, SICP meraklilari var memlekette! Baska kaynaklar da soyleyeyim:

Eger SICP'yi calisacaksaniz, MIT scheme degil belki Dr. Scheme'i kullanmaniz daha kolay olacaktir. http://www.drscheme.org/

RMS o kadar sevmese de, su anda ciddi kullanim icin lisp dediginiz zaman Common Lisp akla geliyor. Bunun standart spesifikasyonu var:
http://www.lispworks.com/reference/HyperSpec/

Oynamak icin, cliki.net verya alu.org'dan platformunuza uygun bedava lisplerin listesini bulabilirsiniz. Eger Debian uzerindeyseniz ve Emacs kullanabiliyorsaniz, isiniz cok kolay. SBCL ve ilisp paketlerini yukeyin, is bitsin.

RMS'in de dahil oldugu kulturun/laboratuarin su anda kaybolmus olan eserlerinden biri de Lisp makineleri idi. "Bu kadar caba harcanarak yapa yapa yeni bir unix cinsi mi yapildi?" diye aci aci soranlarin bir kismi bu makineleri kullanmis kisilerdir. Nasil miydi? Onun da videolari var:

http://www.cliki.net/Lisp%20Machine%20Videos

0
bm
Cok dogru, bu 'anlasabilme' uzerine Sussman'in da bir filmi var. Asagidaki linkten indirebilirsiniz:

http://www.aduni.org/colloquia/sussman/

0
ysa
mit.edu nun açık kurslarından ders notlarını indirmiştim ancak videoları bulamamıştım. çok teşekkür ederim.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Bilginin telifi olmaz - CC tartışılacak

ilden

Telif ilkelerini esneterek bilginin serbest paylaşımını ve insanlığın ortak malı haline gelmesini teşvik eden Creative Commons oluşumu hızla yayılıyor. Bilişim ve bilgi alanındaki en önemli sosyal sorumluluk projelerinden olan girişim, Avrupa'dan temsilcilerin de katılımıyla Bilgi Üniversitesi'nde tartışılacak.

Özgür Yazılım için dev bir adım daha: Sun Java GPL oluyor

anonim

Sun Java'yı bu yılın sonunda açacağını aylar öncesinden duyurmuştu. Geçen hafta bazı sitelerde çıkan yazılarda seçilen lisansın GPL olacağı ve çok yakında ilgili duyurunun geleceğini söylüyorlardı.

Özgür Yazılım Para ve Müşteri ile Buluşuyor

FZ

Özgür (Bedava?) Terminaller

The Linux Terminal Server Project isimli proje pek çok kişinin yıllar önce çözülmüş olduğunu düşündüğü bir problemi - kullanıcıların merkezi bir bilgisayar sistemine bağlanması - problemini çözüyor. Hey! PC'ler Mainframe'leri öldürmemiş miydi?

Bugün bile, pek çok kurumun asıl yükünü uzakta bir yerde bulunan bilgi işleme merkezleri çekiyor. Bilgi girişi için tuşlara teker teker basmak henüz otomatikleştirilemedi, insan emeğine yoğun bir şekilde ihtiyaç duyuyor ve bir çift gözle ele sahip olan canlılar PC-oid makinalara alıştıkları için de epey pahalıya patlıyor. Kullanıcıların masalarının üzerinde duran bu canavarların maliyetinin aşağı çekilmesi bir şirketin finansal durumunda hatırı sayılır bir iyileşmeye yol açabilir.

Qt LGPL Oluyor

anonim

Nokia Qt'u satın aldığından beri Qt lisansının LGPL olabileceği telaffuz ediliyordu. Qt'un resmi sitesindeki açıklamaya göre bu beklenenden de çabuk gerçekleşiyor. Mart ayında çıkacak olan Qt 4.5 ile masaüstü ve gömülü platformlar için lisans seçenekleri arasına LGPL de eklenecek.

Linux masaüstünde önemli bir ağırlığı olan Qt'un Symbian portunun da hazırlanmakta olduğunu hatırlatalım. Ülkemizde hazırlanan Pardus Linux dağıtımı da Qt temelli olması nedeniyle bu gelişmeden, Linux ekosistemi oluşturma gücü açısından olumlu bir şekilde etkilenecektir.

Dijital Hırsızlık - GPL İhlali Gözden Kaçmadı!

cbc

GPL lisansının güzelliğinden hepimiz haberdarız ve bu lisansa sahip bir çok uygulamayı kullanıyoruz. Bunlardan biri de miranda. Fakat miranda'nın kodu izinsiz olarak kullanılıyor. Miranda'nın sitesindeki habere göre, başka bir firma miranda'nın kodunu kullanmakta. Lisans şartlarına uyulduğu sürece bunda sorun yok fakat haberden de görebileceğiniz üzere, bahsi geçen firma kapalı uygulamasında miranda'nın ve 10 adet eklentinin kodunu "çalmış".