Star Wars II:

0
sundance
Uzun süredir hevesle beklediğimiz Star Wars II: Attack of the Clones sonunda geldi.

Tabi gelir gelmez de tartışmalar başladı. Şusu iyiydi busu kötüydü diye.

Slashdot yorumlarından küçük bir parça yorumsuz ;) (film hakkında ipucu var dikkat) `Hersey iyi hoş da ben Yoda`nın neden, tonlarca kolonu havada tuttuğunu anlamadım, onun yerine Obi ve Annakin`i hareket ettirmek daha kolay olmaz miydi ?` İyi soru...

Görüşler

0
conan
hehe ayni soruyu 20 dk once kendi kendime sordum :)))
0
anonim
Hala okumayan kaldiysa Frank Herbert'in Dune kiabını deneyin derim. S7arW4r2 falan hikaye kalir o romanın yanında :)
0
anonim
1) Star Wars öncelikle bir film. Kitap olarak serisi Dune kadar derin ve iyi yazılmış olmayabilir ama film olarak da Dune`un esamesi bile okunamaz Star Wars yanında

2) Believe in force
0
FZ
2a) Demistify the mystique.

Mistik olanı mistik olmaktan çıkaralım. Bilinmeyeni bilinen kılalım. Elitizme geçit vermeyelim. Force lafı ile power lafı üzerine biraz daha derin düşünelim. Tabii bu arada önyargılar ve kalıplaşmış paradigmalar konusunda da her daim şüpheci olalım.

Hmm, ne dedim ben şimdi?
0
anonim
Dune'un bildiğim iki ayrı filmi de var. Starwars kadar ciddi bir prodüksiyonla yapılsa onun senaryosunu solda sıfır bırakacak bir roman Dune.
0
sundance
Valla bildiğim kadarıyla Dune ve Dune Mini Series diye iki film var. İkincisi 4 bölümün filmleştirilmesi olarak ortaya çıktı. İlki, kült filmlerden biri, David Lynch gibi dev bir yönetmenin eseri, çok da sağlam oyuncuları var, ama Star Wars`un yanında zayıf kalır. Çok da büyük bir prodüksiyondur.

Öte yandan filmselleştirilen TV series maliyet olarak inanılmaz paralara çıkmış, acaip efektler vs. kullanılmıştır. Ama Attack Of The Clones'dan (ki bence serinin en kötü filmi) bile kötüydü.

Force is not strong in this one, but I hope he comes to the Light ;)
0
conan
Eger sci-fi channel`in production`ini ustlendigi TV Series`den (ki ben buna Trilogy demeyi daha uygun buluyorum) bahsediyorsan bence cok cok guzeldi. (Ismi de Dune Mini Series degil ``Frank Herbert`s Dune```) Ozellikle Maud`Dib kisiligini oldukca guzel vurgulamislardi o filmde. Ayrica Arrakis de cok guzel tasvir edilmisti. Col cekimleri Tunus`ta gerceklesen film bence sadece sinemalarda oynamadigi ve aptal kutusu filmi oldugu icin kotulenmemeli. Kesinlikle 6 saat doya doya seyredilebilecek bir film. Zaten romani kesmeden bicmeden daha kisa bir film de yapilamazdi bence. Filmin yapimcilari Hayvan Mezarligi gibi filmlere imza atmis bi ekip. Diger calisanlar da hic kucumsenmeyecek gecmise sahipler: ornegin sinematograf 3 Ayri filmde oskar alan Vittorio Storaro (Last Emperor, Reds, Apocalypse Now), kostumler Amadeus`la Oscar alan Theodor Pistek, Production Designer ise fransiz/avrupa sinemasini takip edenlerin hic yabanci olmadigi bir isim: Miljen Kreka (Indochine, Delicatessen)

Neyse sonucta 2000de cekilen ``FRANK HERBERT`S DUNE`` bence kesinlikle seyredilmesi gereken bir sci-fi klasigi olmus durumda.
0
anonim
Filmi VCD''''den izledim. Romanının onda biri bile kadar olmasa bile güzel bir filmdi. Özellikle Benne gesserit yetenklerinin vurgulanmamış olması ilk aklıma gelen kötü bir tarafıydı. Yine de özellikle romanı okumamış olanlar için iyi bir film olduğunu düşünüyorum..
0
conan
Bu yorumdan romani okumadigim mi anlasilmasi gerekiyor? Eger oyleyse oldukca yaniliyorsun...
0
anonim
>Ozellikle Maud`Dib kisiligini oldukca guzel vurgulamislardi o filmde.

Okuduğun açıkça anlaşılıyor bunu da nerden çıkardın ??
0
anonim
Oyuncuların başarılı olduğunu da özellikle eklemek isterim. Sanırım tiyatro kökenliler. Yine de hayallerimdeki Dune filminin yanına bile yaklaşamaz :)
0
anonim
Naa, Attack of the Clones'dan kötü olamaz..
=)
0
larweda
Giriş için bir şey yazamayacağım. (kasamadım yani)
1) Starwars (hem eskileri hem yenileri) George Lucas tarafindan tamamen ticari bir amaçla yapilmis, ve tüm bilesenleri insanlari baglamak, fan klüpleri olusturmak, hastalar yaratmak olan bir prodüksiyon. Bu kötü bir sey demiyorum, ben de starwars`u çoook severim (sadece filmleri, sonradan suyu çikartilmis filmlerini, oyuncaklarini, oyunlarini vs degil) ama bütün olayin amaci bu. 1970`lerde bu isi yapmak için gerçekten insanları etkilemek gerekiyordu, şimdi bu işi yapmak için bool bool teknoloji, birkaç MTV vs. starwars special weekend, internetten televizyondan vs. meraklandirici haberler, dedikodular yeterli olabiliyor.
2) Dune, usta Frank Herbert`ın yıllarca üzerinde çalışarak meydana getirdiği, bilim kurgu temelinin üzerine oturtulmuş bir felsefe, tarih, aşk, kahramanlık vs. hikayesidir. (hehe, biraz severim de Dune`ları ben :-) Dune kapsamındaki bir hikayenin starwars ile karşılaştırılması İncil`le Barbara Cartland`ın pembe dizilerini karşılaştırmak gibi birşey olur. Dune filmleri ise, (bir tane yine 1980`lerde david lynch tarafından yapılmış bir sinema filmi, bir de 2000`lerde alman televizyonları için 3 bölüm halinde yayınlanmış bir tv filmi var) maalesef starwars`lar kadar başarılı olmayan (kesinlikle başarısız demiyorum, onlar da gayet iyi filmler) , ama temellerini Dune kitaplarından aldıkları için bir çok BK filminden (mesela stargate, starship troopers, event horizon) daha başarılı filmler bence. Ama arada şöyle bir fark var, Starwars filmlerini beğendiğim için 1-2 tane starwars kitabı okudum, ama bir daha herhalde okumam, ama Dune kitaplarını beğendiğim için olabilecek tüm Dune filmlerini seyrederim heralde. (aslında starwars kitapları kadar çok dune filmi olursa bunu bir daha düşünürüm sanırım)
3) Dune filmlerini ele alırsak, David Lynch`in Dune filmi, 2000 yapımı Dune serisinden daha fazla kitaba bağımlı kalmış, ancak kitabı okumayanlar pek seveceklerini sanmadığım bir film. Ama yeni Dune filmleri (toplam 6 saat) kendi başına bir film olabilmek için (bu tartışmayı Lord of the rings için de yapmıştık) hikayenin detaylarda bozulmuş halini içeren, ama özel efektleri güzel kullanan ve Dune gibi bir ultra hikayeden başarılı bir seyirlik ortaya çıkarmış bir film.

Sonuç olarak Dune muazzam bir hikayedir, seven sevmeyen herkes tez okumalı, starwars da muazzam bir yapımdır, sevenler tez seyretmeli. Dune`la (hikaye olarak) birşeyler karşılaştıracaksak bunun için Starwars`un hiç şansı yok, Starwars`la (yapım olarak) birşeyler karşılaştıracaksak bunun için de Dune filmlerinin hiç şansı yok.

Her neyse yaa, ben hepsini severim, Dune`a da laf söyletmem gücüm yetttiğince.
0
anonim
Abi Dune 6 saatlik mi?
Ben sadece 3,5 saatik birisini seyrettim. Bu, piyasada VCD dükkanlarında satılıyor. Bir de eskilerde çekilmiş biri var, onu seyrettim. Bir başkası daha var mı?

Bu altı saatlik filmi nasıl ve nereden bulabilirim. Türkçe mi, İngilizce mi, Almanca mı nedir? Parasını versem bana bir kopya gönderebilir misiniz?

Saygılar
0
larweda
6 saat diye bahsettiğim 2000 yapımı Frank Herbert`s Dune isminde, başrolünde William Hurt`ün(1. Leto Atreides olarak) oynadığı film. Sci-fi channel adında bir televizyon kanalı tarafından finanse edilerek yapılmış. Vallahi tam 6 saat mi saymadım, ama divx`i 3 CD olarak gelmişti, sonra ben yutdışından region 2 DVD`sini aldım (film ingilizce, bi dolu dilde, türkçe de dahil altyazı var) onu seyrettim, onda da film 2 DVD. Kutunun üzerinde de 295 dakika yazıyor, ki bu da yaklaşık 5 saat ediyor, demek ki yorum yazarken biraz abartmışım (Türküz ya :-), benim seyretmem iki gecemi aldı, bir gecede bitiremedim. Piyasada korsan VCD satıldığını biliyorum ama nasıldır, tamamı mıdır, kaliteli midir bilemem.
Eski olan da 1984 yapımı David Lynch`in yönettiği film, o yaklaşık 1,5 saatlik bir sinema filmi, başrollerinde Kyle MacLachlan (Paul Atreides) ve Sting (Feyd-Reutha Harkonnen) var. Ben onu da hem televizyonda (1999`da Showtv vermişti) hem divx`ten seyrettim.
0
FZ
Valla Star Wars, Dune ve cümle bu tarz bilimkurgu eseri hakkında şunu söyleyeceğim, bence gidin dünyadaki mistik gelenekleri inceleyin, üç aşağı beş yukarı benzer hikayelerle karşılaşacaksınız. Yani uzaya çıkmaya, başka gezegene gitmeye gerek yok. Ciddi anlamda Taoculuğu, Çin'deki taocu tapınakları inceleyin, budist tapınaklardaki, Shaolin Tapınağı tarzı yerleri inceleyin, islam mistisizmini, evliya olarak anılan ve dünya çapında ismi bilinen adamları inceleyin, sonra bu bilimkurgu eserlerine bakın, aaaa, ne kadar tanıdık, şunu şuradan almış, bunu buradan almış diyeceksiniz ;-)

Tabii inceleyin demişken yapıcı davranayım ve hemen iki kitap ismi geçeyim:

Sufism and Taoism: A Comparative Study of Key Philosphical Concepts, bu kitabın yazarı Toshihiko Izutsu, Ibn Arabi ve Lao Tse konusunda epey bilgili bir akademisyen ve bu tip kıyaslamalı çalışmalar konusunda bir uzman. Şiddetle tavsiye ederim. Üstadın bu eserinin Türkçe tercümesi de var piyasada ama hangi yayınevinden çıktığını hatırlamıyorum, ararsanız kolayca bulabilirsini.

Bir diğer kitap da akademik olmamakla birlikte insanoğlunun o filmlerdeki kadar hatta belki de görünenden çok daha fantastik şeyler yapabileceğini anlatıyor:

The Chronicles of Tao: The Secret Life of a Taoist Master, bu kitapta ise Çin'deki komünist devrimden kısa bir süre önce, oradaki Taocu tapınaklara çok ciddi bir fiziksel ve ruhani eğitimden geçen son bir Çinlilerden birinin çocukluğundan günümüze dek hayat hikayesinden önemli kesitler var. Bu kitabın da Türkçe tercümesi çıktı, Dharma Yayınları'ndan. Pek çok kitapçıda bulabilirsiniz.
0
anonim
Kusura bakma ama bu biraz işi basitleştirmek. Tabi ki şuradan esinlenmiş buradan esinlenmiş diyecegğimiz bir sürü şey var ama bütün Yunan mitolojisini biraraya getirsen eğer Frank Herbert`ın Dune`u kadar derinliğe ulaşamıyorsa demek ki bu adamda bir şeyler var. Hani biraz daha esrarlı olmasına rağmen Uzak Doğu mitleri için de yakın bir şeyler söyleyebiliriz. Rumuz: Chronicles ıof Tao'nun fotokopi kopyasınız okumuş biri ;)
0
FZ
Basitleştirmek mi? Yok hayır, yaratıcılığın emeğine her daim saygım vardır!

Sadece çıkış noktalarına ve yoğun ilham kaynaklarına dikkat çekmek istedim çünkü bu yapılmadığı takdirde okuyucuların ve izleyicilerin bir kısmı bu bilimkurgu eserlerinin ayaklarının hiç yere basmadığını düşünüyor (bkz. Crouching Tiger, Hidden Dragon adlı filmle ilgili genel tepkiler). Bir kısmı ise bunları iyi ile kötünün karikatürize edilmiş, çocuklara göre anlatılmış savaşı şeklinde aşağılıyor.

Yunan mitolojisi ile konumuzun ne ilgisi var bunu çözemedim çünkü ben herhangi bir mitolojiye göndermede bulunmamıştım. Bahsettiğim kaynaklarda mitolojik bir hava hissedilse dahi görülebilir ki son birkaç yüzyılın olayını anlatmaktalar.

Budur yani :)
0
anonim
Çünkü o sırada Kont Dooku da aynı kolonlara üstten baskı yapıyordu.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

CUBE

FZ

Tek kelimeli vurucu filmler listem var: Karakter, Yalancı ("Deceiver"), Heat, Şarküteri, ...

Bu listeye çok önemli bir film daha eklendi!

"CUBE".

Süper şahane ve de kaliteli bir film olması itibari ile vizyonda fazla barındırılmayacağını tahmin ediyorum o yüzden bu haberi okur okumaz gitmenizi tavsiye ederim :-).

Nedir mevzu derseniz... Asal sayılar, bir kübe sıkışmış ve kafayı yemek üzere olan bir grup sıradan (!) insan, insanların yavaş yavaş ama vurucu şekilde değişen ilişkileri, sinir bozucu ve rengarenk mekanlar, müthiş diyaloglar, bir an bile düşmeyen tempo, müthiş bir yaratıcılık!

Filmin finalinde aklımdan geçenler: "Sanırım yeni bir Stanley Kubrick doğuyor!"

Son söz: "CUBE", gidin!
Ve tabii yorumlarınızı yazın :-))

Matrix Üzerine - Part One

SHiBuMi

Matrix Reloaded hakkında sıradışı biçimde FM'de tek bir yazı dışında hiçbir şey yazılıp çizilmedi. En büyük neden Internet'in tıkanmış olması ama yine de arayı fazla açmadan beyinlerimizi yormaya başlamakta fayda var. Başlangıç olarak ingilizce bir adres ve Neo'nun Architect ile olan diyaloğunun metnini yolluyorum. Fazla bir kişisel yorum yapmayacağım ama gerçek şu ki filmi seyredenler iki zıt kutba ayrılmış durumdalar, aşağıda verdiğim adreste de yazdığı gibi, ...of course, to the non-initiate, the characters' actions and dialogue seems arbitrary and incomprehensible, and the exposition is just filler between car crashes...
Adres: www.corporatemofo.com/stories/051803matrix.htm

Olması gerektiği gibi: Matrix Reloded (Recut)

sundance

Herkesin p2p dosya paylaşımına haydutluk ya da beleşçilik gözüyle baktığı günümüzde bu alanın gerçekten yaratıcı işler için kullanıldığına nadir de olsa şahit oluyoruz.

Philtre isminde bir Fileheaven.org üyesi, Matrix 2 Reloaded'ın genel akışını yeteri kadar anlaşılabilir bulmadığından, yeniden editleyip, bazı gereksiz uzun bulduğu sahneleri çıkartıp, yerlerine Enter The Matrix oyunundan bazı cutsceneler ekleyerek (ETM için yaklaşık 40 dakikalık ekstra çekim yapılmış, sadece oyunda görebileceğiniz) bir Matrix Reloaded Recut oluşturmuş .

Benim kişisel görüşüme göre Reloaded'dan çok çok daha iyi bir synopsis ortaya çıkmış ve film kesinlikle çok daha anlaşılabilir olmuş. İşte olması gerektiği gibi p2p ;)

Newline ve Lord Of The Rings`te gelişmeler

elrond

19 Aralık`ı iple çektiğimiz şu günlerde Newline LOTR ile ilgli enteresan bir pazarlama kampanyası başlatmaya hazırlanıyor. Basit olarak olay şöyle gelişecek.
Amerika`da (!) bir cep telefonu kullanıcısıyız mesela. Gidiyoruz Newline sitesine kendimize bir username/karekter alıyoruz. Tabiki bu LOTR`ten bir karekter oluyor. Kayıtlı kullanıcı özel bir numarayı arıyarak/sms atarak diğer comminity üyeleri ile etkileşim içinde bulanabiliyor, yeni haberleri öğrenebiliyor. İleride ise üyeler interaktif bir oyunu karşılıklı oynayabilecekler. Bekleyelim görelim.

...One ring to rule them all..

FRP fragman projesi, hem de yerli

redogre

FRP oynayan bir grup genç bunu bir film haline getirmeye çalışırsa ne olur? "Hiç bişey olmaz" dediğinizi duyar gibiyim. Ama eğer bu grup "Film çekemiyorsak fragman çekelim!" derse ne olur? Ben hemen söyliyim, 25-30 kişinin çalıştığı bir proje olur.

www.trailerproject.net adresinde çok geniş yaş grubundan birçok FRP sevdalısının üzerinde uğraştığı "Ejdarha Mızrağı" film fragmanı projesi ile ilgili detaylı bilgi alabilirsiniz. Maskeler, kasklar, zırhlar hepsi el emeği göz nuru... Hele bir Chainmail var kii.. Bence FRP ile alakası olan herkes görmeli. 20.000 halkadan tektek örmüş arkadaşlar.