Sun'dan GPL lisanslı mikroişlemci

0
gismo
Java'yı GPL yapmamakta direnen Sun, UltraSPARC T1 işlemcisinin spec'lerini GPL lisansı altında yayınladı. Bu işlemci üzerinde çalışabilen işletim sistemleri sınırlı. Windows ve MacOS gibi özel mülk OS'lar işlemci ile uyumlu değil. İlk beklenecek etkilerden biri de GNU ve BSD işletim sistemlerinin yaygınlaşması.
Her şeyden önce işlemci pazarını hareketlendirecek olan bu hamlenin ilk sonucunun GNU/Linux kullanımını artırması olacak. Uzakdoğuda bu işlemciyi üretebilecek teknolojiye sahip birçok fabrika bulunuyor. Bu da işlemci fiyatlarının aşağı inmesi demek. Bu adresten ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.
sun

Görüşler

0
osmanhomek
fm in microsoft ile derdi nedir anlamakta güçlük çekiyorum. hangi teknoloji bizi daha iyiye yöneltecek isek onu kullanalım. neden bir futbol takımıymış gibi, hatta dinmiş gibi linux ve türevlerine bukadar yatkınsınız. google, google deyip, arkasına sığındığınız tabu/yapı bile tekele gidiyor. farkında değilmisiniz? adamlar sırf windows kullanmıyor diye tuttuğunuzu düşünüyorum. halbuki adamlar profesyonel. ne işlerine gelirse onu kullanıyorlar. onlar böyle derken siz neden böyle düşünüyorsunuz anlamıyorum. tv programında, yok win böyle çöktü, aa bak beriki böyle çöktü. bukadar çok sürümü olan bir işletim sisteminin büyümesi için mucize olması lazım. tekillikle tekellik farklı şeylerdir. adamların derdi internet=google. tekelliğe gidiyor değil, hatta bence tekel. sabah erken kalkan google cıların çıkarttığı teknolojilerden artık baygınlık geldi. bunu al, bunu da al, aman bu eksik kalmasın. bu parçaların birleşim işletim sistemi olacağını görmek, öngörüşlülük bile sayılamaz. peki sonrası? neymiş özel mülkmüş. linus amcanın geçen haftalar kde/gnome hakkındaki fırça emailini hatırlarsınız. bu mudur özgürlük dediğiniz şey? uzun zamandır takip ettiğim, aklı selim insanlar diye tabir ettiğim fm cilerin şu son zamanlardaki mesajları hakikaten can sıkıcı.
0
OnTEC
Herkez kendi işine gelen kullanmayı sevdiği işletim sistemini kullanır, yazıda windowsla ilgili bir yorum yapılmamış sadece mac os ve windows bu işlemcide çalışmıyor deniyor, bunda kızacak ne var ki ? gpl teknolojisinde geliştirilen bazı programlar paralı yazılımlara yön vermeye başladığı günlerdeyiz. açık yapılı bir işlemci de işlemci dünyasında zaman içerisinde büyük gelişmeler olabileceğinin bir göstergesidir. alıncak kızılacak birşey yok bunda...
0
eribol
Yukarıda zikrettiğiniz grup veya şirketlerle haber arasında nasıl bir bağ kurmuşsunuz hayret. Eğer önyargılarınızı kırıp haberin içeriğine odaklansaydınız belki haberin anlamını daha iyi idrak etmiş olurdunuz. Zira bu haberde bizim için ileride ucuz, gelişime açık işlemci var demektir. Bundan sonra rekabet ve kalite artacaktır. Yorumlarınıza gelince, tersinden alın okuyun. Bakın kendi eleştirdiğiniz işi siz yapmışsınız. Kaldı ki ben özgürüm, istediğimi seçerim ve elbette taraf tutmakta da serbestim
0
FZ
Bu yazdığınız yorumun, Sun'ın UltraSPARC T1 ile ilgili yaptıklarıyla ne ilgisi var acaba? Haberin altına yazdığınız yorumun haberle ne ilgisi var? Her ikisini de okudum epey, pek bir bağlantı kuramadım.

Ne bu şiddet bu celal?
0
ttk
Bu çok güzel bir haber. GPL Lisanslı RISC mimarili bir işlemci. Son zamanlarda güzel gelişmelerin sayısı daha bir arttı mı nedir ?

Yakında Ulusal işlemcimizi de üretiriz, ismi de SparcTaTus falan olabilir :)

Teknolojiyi sakınma yoluyla üstünlük peşinde olmayanların yaptıkları iş gerçekten takdire değer.
0
gismo
güzel yorum :) Ama Sun'ın derdi pek o değil. Bir yerde bununla ilgili okuduğum yorumda GPL ile rekabet etmenin tek yolu ona katılmak gibi bir şeyden bahsediliyordu. Sun'ın derdi kimsenin kullanmadığı süper ürünler üreten bir firma olmaktan çıkmak sanırım
0
xelon
Aynı reklamdakı gibi
Amerika buluş yapar, japonlar onu geliştirir, bizde ancak kullanırız, dediğiniz gibi belkide ulusallaştırırız.
0
sametc
gercekten harika bir haber... acik donanimlarin konusuldugu zamanda boyle bir haberin gelmesi.Yakinda tamamen acik bir dunya olacaginin mesajini veriyor...
0
yilmaz
java gpl ile lisanslanırsa birden fazla jvm ortaya çıkabilir. daha önce ms jvm'in standartsızlığından kaynaklanan problemler yeniden doğabilir. Sonucta GPL ile lisanslanmamış olabilir ama Open Source bir uygulamadır.
0
gismo
Bu bakış açısıyla mysql fork olması lazımdı şimdiye kadar, ama olmadı. Ya da firebird dışında da bi sürü interbase devamı çıkması lazımdı. Bunlar doğru değil. Başka tercihler sözkonusu. Aslında Sun'a faydası olmayan tercihler bunlar.
0
yilmaz
sun jvm geliştiremezsin demiyor ki. JVM ni kendin yazabilirsin ama minimum gereksinimler verilmiş. istersen bunun üstüne kendi apilerinide koyabilirsin diyor. MySQL de olmamış olabilir ama java da oldu.
0
ahmetaa
problem su ki MySQL ve Java cok farkli urunler. Sonucta Java'yi kullanirken para odemiyorsunuz (kapali kodlu bile olsa urununuz) ama MySQL'de paralari saymak zorundasiniz eger projeniz kapali ise. MySQL fork edilmiyor, cunku ortada bir suru alternatifi var, kimse kasmaya tenezzul etmiyor. Zaten ben hala lisans acisindan daha avantajli Postgre dururken millet neden MySQL kullanir onu da anlamis degilim.. MySQL'in fork olmasinin MySQL'e zaten pek bir zarari olmazdi ama API seviyesinde JAva icinde degisiklik olursa bir forkta, o zaman Java bundan ciddi zarar gorurudu. Bu konuda ben halen JAva'nin GPL turu bir lisans ile acilmasina karsiyim, belki CDDL ya da daha kisitlayici bir lisans tercih edilmeli dusunceme gore. Sun normalde GPL lisansini cok az kullanir, onun yerine viral olmayan MPL benzeri CDDL kullaniyor lisanslamada. Bu islemcinin GPL olmasinin nednei tasarimin donanim iliskili olmasindan kaynaklaniyor sanirim.
0
simor
E ne güzel olmuş.
Gömülü sistemler, anakart üreticileri, sunucu entegratörleri ve bunlardan sonra yazılım firmaları desteğini ve ürünlerini esirgemez diye düşünüyorum. Şunu diyebilirim; GPL, özgür bir lisans olmasının dışında çok ciddi bir pazarlama aracı da aynı zamanda. Hemde milyonlarca gönüllü çalışanı var.

Yukarda ttk'nın dediği gibi, GPL Lisanslı RISC mimarili bir işlemci kullanmak çok hoş olacak. Alt seviyelerde yazılım üreten insancıklar biraz daha yorulacak ama olsun.
Onlarda biraz döküman okusun ama diimi. :)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Sun'dan Açık Kodlu Java Uygulama Sunucusu

tongucyumruk

EWeek'te çıkan bir habere göre Sun Microsystems'ın başkanı Jonathan Schwartz, 10000 Java geliştiricisinin katıldığı JavaOne konferansında bugüne kadar kapalı olan Sun'ın Java Application Server Platform Edition adlı Java 5 Enterprise Edition gerçeklemesinin kaynak kodlarının CDDL lisansı ile açılacağını duyurdu. Sözlerine bu hareketin Sun'ın Java'ya ilişkin tüm ürünlerinin kodunun açılması yönündeki ilk adım olduğunu söyleyerek devam eden Schwartz'ın sözlerini başkan yardımcısı John Loiacono bu yöndeki hareketlerinin sebebinin Java platformunun gelişimine yön verecek bir topluluk oluşturmak olduğunu söyleyerek tamamladı.

Star Office: Bir rüyanın adım adım yokoluşu

sundance

Sanırım ilk defa, dağıtımı bedava olan bir ürün, Sun gibi bir donanım devi tarafından satın alınıp, açık kaynak kodu lisansına göre lisanslanacağı söylenerek yok ediliyor!

Evet yanlış duymadınız. Hepimiz bundan iki yıl kadar önce Star Office'in SUN çatısı altına girmesine MS hakimiyetinin bu sefer gerçekten kırıldığına inanarak bakmıştık. Ama ne oldu sadece 5.1 version yaklaşık 2 kat şişerek (45Mb`tan 90`a çıktı) 5.2 halini aldı. Daha Türkçeleşmesi bile bitmedi (başladı mı onu da bilmiyorum, ama Sun Türkiye Haziran`da Türkçe sürümün yayınlanacağını belirtmişti, şimdi sorsanız `Haberiniz yok mu kriz var!` derler.

Görünüşe göre yazık oldu StarOffice`e

MS IE Solaris üzerinde

anonim

Microsoft IE HP-UNIX den sonra Solaris üzerinde de çalışmaya başladı, merak ediyorum Microsoft neden IE yi Linux yada FreeBSD üzerinde de çalıştırmak için bir çalışma yapmıyor bu kadar zor değildir sanırım, Hotmail FreeBSD üzerinde koşmasına rağmen(bu bilgiyi Sundance'den aldım) Microsoft neden FreeBSD için uygulama yazmıyor IE veya Outlook gibi.

OpenSolaris: Sun Microsystems de açılıyor!

FZ

Münih, Viyana, Çek Cumhuriyet, Güney Amerika ve KDE standını ziyaret edip KDE sistemini yakın takibe alan Microsoft ekipleri derken... evet, tüm zamanların en önemli ve sofistike işletim sistemlerinden Solaris'i yıllardır geliştiren Sun Microsystems de şirketin ismi ile özdeşleşmiş Solaris'i yavaş yavaş açacağını duyurdu.

http://opensolaris.org/ sitesindeki bilgilere göre Sun Microsystems, OSI onaylı CDDL lisansını benimsemiş durumda ve ilk açtığı kod da son zamanlarda epey gürültü koparan DTrace. Söz konusu yazılımın kaynak koduna buradan erişmek mümkün.

Sun'ın sözünün arkasında durup Solaris'in tamamını kamuya Internet üzerinde açıp açmayacağı merakla bekleniyor.

Open BSD vs. Sun Microsystems´ Openness :)

sundance

Open BSD kurucusu Theo de Raadt, 2002 kasımında Open BSD mail listi yardıma çağırdı. Konu ilginç, üstad Sun´ın Ultra Sparc III işlemcisinin özellikleri hakkında kayda değer bir dökümana ulaşamamaktan şikayetçiydi. Ultra Sparc III, Sun ailesinin üçüncü nesil 64 bit RISC işlemcisi. Open BSD ise şu ana kadar güvenliğe verdiği önem ve bir çok mimaride gayet iyi çalışması ile ünlü Unix dağıtımı.

İşin ilginç yanı, SUN gibi Açık Sistemler konusunda her zaman bayraktarlık yapmış bir firmanın, resmen belirtmese de işlemci özelliklerini saklamaya çalışması. Sanırız Serbest Yazılım modelinin ne kadar vazgeçilmez olduğunu açıklamak için bu olay kadar iyisini bulamayız...