Supermemo

0
m1a2
Öğrenmek sizin için bir tutku haline gelmiş fakat "öğreniyorum, unutuyorum" çevriminden şikayetçi iseniz bu programa bakmanızı öneririm. Supermemo Polonyalı bir (moleküler) biyolog olan Dr. Piotr Wozniak tarafından, teorik temelleri bir lisansüstü tezinde ortaya çıkan bir program. Dr. Wozniak yüksek lisans çalışmasında `Unutma` olayının kimyasını inceleyerek `Active Recall` olarak adlandırdığı bir `optimum tekrarlama` şeması ve matematiksel model geliştirmiş. Modeli geliştirmekle kalmamış `dur bakayım, ben bunu bir program haline de getireyim` diyerek Supermemo programını yazmış.
Yapılan şu: Önce öğrenmeniz gereken materyali `Öğrenmede bilgiyi formüle etmenin 20 Kuralı`na uymak suretiyle formüle ediyorsunuz ve bunları bir dizi `Soru-Cevap` halinde programa giriyorsunuz. Malzeme girildikten sonra test`e geçiliyor ve program, girmiş olduğunuz soruları (`shuffle` ederek -veya etmeyerek) size soruyor -yani bir tür flash card- ve vermiş olduğunuz `bu doğru, bu yanlış, bu da doğru ama biraz zor hatırladım` türünden bir A-F harf notlamasıyla cevabınızın kalitesini bildiriyorsunuz. Programın gerçek katkısı bu noktada başlıyor. `Optimum repetition` algoritması devreye girerek `şimdi bu vatandaş şu sorulardan şunları hemen hatırladığını, şunları zor hatırladığını ve bunları ise hiç hatırlamadığını söylüyor. Hımmm... O zaman kardeşim sen bugün git, falanca ayın falanca günü tekrar gel ben bunları sana tekrar soracam` diyor. Bu şekilde -atıyorum-; 5 gün sonra, 15 gün sonra, 1 ay, 2 ay, 6 ay, 1 yıl gibi aralıklarda, -verdiğiniz cevapların kalitesine ve programa girilen bir `unutma faktörüne` (forgetting index) bağlı olarak hesaplanan optimum aralıklarda- tekrar yapıyorsunuz. Bu optimum aralıkları bir kondansatörün -yani içindeki bilgilerle (yük) birlikte belleğinizin- şarj/deşarjı gibi düşünebilirsiniz.

Kısa (!) tanıtım bu. Dikkat edilmesi gereken noktalara gelince... Programın sihirli bir dokunuşla her şeyi öğrenmenizi sağladığını düşünerek mucize beklememeniz gerekiyor. Yani ortada çok gelişkin bir AI falan yok, hatta öğrenme de yok. Sadece, zaten öğrenmiş olduğunuz (eski tabirle künhüne vakıf olduğunuz) bilgierin tekrarlanarak unutulmaması söz konusu. Hatta optimum tekrar aralıklarını sıkıcı bir süreçten geçerek kağıt-kalem kullanarak da hesaplayabilirsiniz. Şu 2 kurala uymanız şart:

(1) Bilgiyi doğru formüle edeceksiniz. Yani belleğinizde aynı anda bir çok şeye access etmek yerine bilgiyi atomlarına ayırarak minimum hale getireceksiniz: `Ölü denizin özellikleri nelerdir?` yerine bilgiyi `Ölü denizin tuzluluk oranı ...dır.(boşluğu doldur)` `Ölü denizin maksimum derinliği kaç metredir?` türünden bir dizi soruya ayrıştırmanız gerekiyor.
(2) Tekrar disiplinine uymanız şart. Optimum etki için 12 saatte bir alınması gereken antibiyotik gibi.

Programın Windows, Windows CE ve Palm versiyonları var. Linux versiyonu fırında (Kylix`le geliştiriliyor) ve Wine emulasyonu gayet yerinde. .Net versiyonunun çıkması için sitedeki .Net tartışmalarının bitmesi bekleniyor :) En yeni sürümden önceki sürümler full özellikleriyle download edilebilir. Ben -size çaktırmadan ;)- bir,iki yıldır Palm versiyonunu kullanıyorum (Iııh, Windows olmaz), gerçekten her yönüyle farklı bir üretkenlik aracı . Özellikle sitedeki makalelere bir göz atın derim. Fazlamesaiciler için uyku tavsiyeleri ve sınav geceleri sabahlayarak `günü kurtaran` öğrenciler için faideli Supermemo bilgileri mevcut. Üff yoruldum, `Sn. doktor bak programını CNET bile bu kadar ayrıntılı tanıtmamıştı. 1000$`dan aşşaa olmaz dedim, bak yazıyı geri çekecem... aha da çekiyorum... çekemiyorum, gittiii` ;)

Görüşler

0
m1a2
Ooopps.. Palm link`i yanlış olmuş. www.maple.com değil www.mapletop.com olacaktı. Direk screenshot`lara götüren link`te bu oluyor.
0
butch
düzelttim
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Emerge: Bir StarLogo Videosu

FZ

Animasyon konusunda uzmanlaşan James Mortensen'in, StarLogo kullanarak hazırlamış olduğu Emerge videosu, çok basit kurallara göre hareket eden etmenlerin (agent), çok etmenli sistemde (mutliagent system) ne tür düzenlere yol açtıklarını gösteriyor.

Müziklerle de zenginleştirilmiş bu videoda her kuralın önce ismi ardından da yol açtığı örüntü (pattern) canlı bir şekilde görüntüleniyor. Karmaşık sistemlerin, toplumsal örüntülerin, vb. fenomenlerin modellenmesi ile uğraşanların ve "hacker" amblemi olarak seçilmiş "Game of Life"ın başka şeylerle bağlantısını görmek isteyen meraklı "hacker"ların ilgisini çekebilecek bir video.

istanbuLX: Yerli İşletim Sistemi

FZ

2001 yılında, işletim sistemleri konusunda yerli bilgi ve yazılım üretmek amacıyla başlattığımız 'istanbuLX İşletim Sistemi' projesi tamamen kamuya açılmaktadır. Önümüzdeki ay ekibin genişletilmesi işlemi tamamlanacaktır.

Açık kod felsefesi ile geliştirilen projenin tüm geliştirme safhaları kamuya açık hale getirilecektir. Bu aşamada, siz değerli Türk kullanıcıları/geliştiricileri de projeye katılabilir, geliştirilmesine yardımcı olabilirsiniz. Proje herkese açık olup haberleşme listemiz istanbulx@istanbulx.org adresinde hizmete girmiştir. Üye olmak için istanbulx-subscribe at istanbulx.org adresine boş bir e-posta atmanız yeterlidir.

istanbuLX, tasarım aşaması ve geliştirme aşaması belli ölçüde bitirilmiştir. İlk versiyonu 0.1.1-farabi olarak 14 Kasım 2001'de, ikinci versiyonu ise 0.1.5-sinan olarak 15 Şubat 2004'te çıkarılmıştır. Son versiyonu 15 Ağustos 2004 tarihinde 0.1.6-sinan olarak çıkarılmıştır. Bu versiyonu aşağıdaki bu adresten edinebilirsiniz.

İzmir'de Silikon Vadisi Kuruluyor

anonim

Turk.internet.com un haberine göre:
İzmirli 32 yazılım fiması imkansızı başardı ve ortak akılda birleşerek Silikon Vadisi'ni hayata geçirecek projenin temelini attı. Projenin mimarı olan İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mehmet Akyelli, 32 firmayı biraraya getirerek, Amerika'daki Silikon Vadisi'nin bir benzerini İzmir'de kuracak altyapıyı hazırladı.

Kötü Programcıya Övgü

FZ

Harold kötü bir programcıydı, gerçekten kötü bir programcı. Hani hem kendisi hem de etrafindaki herkes için kendine yeni bir meslek bulması gereken türden. Ama Harold iyi biriydi ve bir işte ömür boyu çalışacaklardandı; çok uzun süredir şirketteydi. Ezelden beri alt kademelerde olan bir programcısıydı, hiçbir zaman terfi etmedi, her sene maaşına en düşük zammı aldı ve yeri çok değiştiriliyordu. Ama kimse onu işten çıkarmak istemiyordu. Böylelikle ne zaman yeni bir proje başlasa ve yeni adama ihtiyaç olsa, Harold'ın takımının müdürü bu durumu fırsat bilip onu yönetmek zorunda kalacak bir sonrakı bahtsız kişiye gönderiyordu Harold'ı. Bir seferinde bu kişi ben oldum.

FreeBSD 4.4 çıktı

anonim

Network Computing alanında gerçekten en hızlı olduğuna inandığımız işletim sistemi olan FreeBSD`nin 4.4 sürümü sonunda çıktı, umarım 4.3 sürümündeki telnetd ve tcpstack bugları bu sürumde yoktur. detaylı bilgi ve yeni sürümü indirmek için: www.freebsd.org