Tamarin projesi (JavaScript2'ye giden yol)

0
roktas
Mozilla grubunca bugün yapılan duyuruya göre Adobe® firması Flash® oynatıcıda kullanılan ActionScript™ betik diline ait AVM2 isimli yeni nesil sanal makineyi Mozilla'ya bağışladı. ECMAScript sürüm 3 uyumlu bu sanal makine Firefox 1.5 ve 2 sürümlerinde de yer alan bazı yeni Javascript özelliklerini de destekleyen bir eşzamanlı derleyici (JIT) içeriyor¹.
Yapılan anlaşma uyarınca Mozilla ve Adobe Tamarin kod adlı bir projeyle AVM2'yi birlikte geliştirecekler. AVM2'nin 2008 yılına kadar, Mozilla ürünlerinde gömülü "SpiderMonkey" JavaScript yorumlayıcıyla tümleştirilmesi ve o tarihten itibaren Firefox da dahil bütün Mozilla yazılımlarında kullanılması planlanmış.

Hamiş: Bu olumlu gelişme Flash®'ın "özgürleşmesi" anlamını taşımıyor; Flash canlandırmalarını hazırlamak için yine Adobe firmasından temin edilecek araçlar ve tabii Flash'ın kendisi gerekmekte.

¹ Bu yeni özelliklerin 2007'de (?) resmîleşmesi beklenen ECMAScript sürüm 4 (=~ JavaScript2)'de de büyük olasılıkla yer alacağını hatırlatalım.

Görüşler

0
roktas
Bazı notlar:
  • AVM2 kodunun yaklaşık olarak 130KLoc olduğu belirtilmiş. Benzer katkılarla kıyaslanamayacak ölçüde büyük olan bu rakam, Mozilla grubuna kuruluşundan bu yana yapılmış en büyük kaynak kod katkısı.
  • Gerçi haberde dikkatli bir dil kullandım, aksi anlam çıkmaz ama yine de bir Flash geliştiricisinin web günlüğünden alıntıyla bir noktayı açık kılalım. AVM2'nin implement ettiği ActionScript 3, gayr-ı resmî ECMAScript 4 ile tam uyumlu. Resmileşmesine ramak kalmış bu tip standartlarda 1 yıl içerisinde sadece minör değişiklikler olacağı hesaba katılırsa şu an Mozilla CVS'inde bulunan kodun neredeyse JavaScript2 olduğu varsayılabilir.
  • Bir başka okunası web günlüğü Mozilla direktörlerinden Frank Hecker'in günlüğü. Bu gelişmenin (gerek AVM2'nin vadettiği x[2-10]'luk AJAX performansı, gerekse dilin yeni özellikleriyle) Web'in geleceği açısından ne denli önemli olduğu çok güzel anlatılmış; "disruptive innovations vs sustaining innovations" ayrımına dikkat.
0
ripper
Şuan bile java/j/script ile yeterince uyumsuzluk problemi çekiyoruz. Bu gelişme daha standartlaşmış bir dile neden olucaksa niye olmasin.
Ama yadaha fazla uyumsuzluk getirecekse?
Benim bir diğer çekincem de istemci üzerinde calisan bu dilin getirebileceği güvenlik açıkları, eğer sandbox gibi sistemle destekleyeceklerse güzel,yoksa yeni nesil virüslere kendimizi hazırlayalım derim.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Ve firefox New York Times'da...

conan

Mozilla Firefox onbin kadar kişinin maddi desteği ile ABD'nin en çok okunan gazetelerinden olan New York Times'a (NYT) iki tam sayfa ilan verdi. Ilanda maddi destekte bulunan bu kişilerin hepsinin ismini bulmanız mumkun. İsterseniz ilanın poster şeklini bu adresten satın almanız mümkün. Ya da, Mozilla geliştiricilerinin daha önce söz verdiği sekilde, ilanın kendisini bu PDF dosyasindan da edinebilirsiniz.

Not: Ben de bugün bir NYT alip resmini çekip bir yerlerde yayınlarım sanırım.

Mozilla.TR ye Suikast...

anonim

Dün Mozilla Türkiye sitesini gezmek istedim... Ama sonunda ne oldu...

Firefox Güvenlik Güncellemesi

Soulblighter

Mozilla Vakfı, Firefox'un 1.0.1 sürümünü duyurdu. Yeni sürüm, yeni bir özellik sunmuyor. Sadece güvenlik güncellemeleri içeriyor. Düzeltilen güvenlik açıklarının listesine buradan ulaşabilirsiniz.

Kullanışlı Firefox Eklentileri

lifesdkver0_1

Mozilla Firefox 'u hepimiz çok seviyoruz. Oyle ki eklentileri ile beraber web'de kesintisiz gezinmek (aksamalar için bkz: bir haber okumak için üyelik isteyen siteler; oradan buradan fırlayan, ekranı dolduran reklamlar; linkleri html yerine düz yazı olarak verip bizi kopi-peyste mahkum edenler,vs) mümkün hale gelebiliyor. Benim çok kullanışlı bulduğum eklentilerden bir demet:
  • Adblock: Adı üstünde, sayfadaki reklamları engelliyor. Yüklendiğinde Firefox'un durum çubuğuna bir kısa yol ekliyor. Bu kısa yola tıkladığınızda o anda gezinmekte olduğunuz sayfada blok edilebilecek elemanları liste olarak gösteriyor. Listeden seçtiğiniz elemanın çevresinde neon ışıkları yanıyor ;), böylece doğru şeyi bloke edip etmediğinizi anlayabiliyorsunuz. Bunun yanında genel amçlı filtreler de yaratabiliyorsunuz.
  • Google Bar: Bildiğimiz Google Toolbar.
  • Linkification: Sayfalarda html olarak değil de düz text olarak yazılmış linkleri normal birer linkmiş gibi gösteriyor, bizi kopyala-yapıştır derdinden kurtarıyor.
  • BugMeNot: An itibariyle 23454 site için bir kullanıcı adı ve bir parola sağlayan kaynak site. İlgilendiğiniz sitenin kullanıcı adı ve parola isteyen formuna sağ klik yapıp BugMeNot'a tıklıyorsunuz, eklenti sizin için alanları doldurup göndere tıklıyor. tembellikte son nokta.
  • GMailNotifier: GMail hesabınıza mail gelip gelmediğini kontrol ediyor. Firefox'un durum çubuğunda küçük bir ikonla sizi haberdar ediyor. (Bu arada GMail'in web arayüz teknolojisi ki bildiğimiz tekniklerin birleştirilmiş hali harika bir fikir. Google Inc.'i herkesin sevmesi boşa değil.Teknik ayrıntıları başka bir habere)
  • IEview: Firefox'la sörf yaparken ender anlarda ihtiyaç duyacağınız bir seçenek. Sağ klik'e yerleşip o anki sayfanın veya seçtiğiniz linkin Internet Explorer'da açılmasını sağlıyor.
  • BBCode: İşte başka bir harika fikir daha. Forumlara,haber sitelerine,vsye post ederken yazınızı BBCode/Html/XHtml ile şekillendirmeyi bir kaç tıklamaya indiren eklenti. Yine sağ klik menüsüne yerleşiyor. Diyelim link vermek istediniz, seçiyorsunuz link vermek istediğiniz yazıyı, "Make URL" diyorsunuz; gerekli tag'ları yerleştiriveriyor. Bir diğer güzelliği de clipboard destekli olması
  • WebmailCompose: Bu eklenti de sayfada mailto şeklinde verilmiş linkleri belirlediğiniz web arayüzlü bir e-mail hesabının (şu an için GMail,Hotmail,Yahoo,Mail.com,Horde,Netscape,OperaMail'i destekliyor) "yeni ileti" kısmına parametre olarak gönderiyor.
Eh, kral öldü yaşasın kral...

Mükemmel Web Editörün Peşinde...

FZ

Akademik içerik yönetim sistemleri ile uğraşan biri olarak `web tabanlı HTML, XML editörü´ sözcüklerini bir arada duyunca pür dikkat kesiliyorum ister istemez ;-) Bu konuda kaç ürün incelediğimi artık hatırlamıyorum.

Web tarayıcı dünyasının vahşi ve `cool´ dinozoru Mozilla bu sefer de karşımıza WYSIWYE (What You See is What You Edit) modeli bir tarayıcı içinde gömülü olarak çalışan `portable´XUL teknolojili bir web editör ile çıkıyor.

Mozilla Inline Editor yani Mozile dikkatle takip edilmesi gereken bir ürün. Özellikle CMS yani Content Management System yani İçerik Yönetim Sistemi ile uğraşanlar için. Burada küçük ama etkileyici bir demo görebilirsiniz.