.tr Web Sunucuları İşletim Sistemi Tesbit Çalışması

0
conan
Bu adresten İlker Temir'in hazırlamış olduğu Türkiye'nin İşletim Sistemi profili çıkarma çalışmasına ulaşabilirsiniz. Ocak/Şubat 2002 tarihli çalışmadan çıkan sonuçlar oldukça güzel. nmap ile incelenen 34.594 sunucudan 14.501'inin işletim sistemi tahmin edilebilmiş. Bu sonuçlara göre dağılım şöyle: %50,51 Windows, % 26,18 Linux, %13.72 Solaris, %3,77 SCO-Unix, %3,14 Dg-UNIX, %0.90 BSD, %0,33 MacOS, %0,54 AIX, %0,23 HP-UX, %0,47 IRIX ve %0,21 de diğerleri.

İlker Temir'in Eylül 2000'de yaptığı bir araştırma da yine bu adresten incelenebilir. Benim ilk incelememde gözüme çarpan şey M$'un Eylül 2000'den itibaren %45,55'lik oranını %50,51'e çıkarması ve de Linux'un oranının %32,73'den, %26,18'e düşmesi.

Bu güzel arastırmada belki de en çok hoşuma giden şey ise com.tr, edu.tr gibi klasmana gidilmiş olması. Eğitim'de, ticarette, askeriyede İşletim sistemi profillerini görebilmek beni oldukça heyecanlandırdı doğrusu :) Buradan İlker Temir'i bir kere daha kutluyorum.

Görüşler

0
FZ
Tek kelime: Teşekkürler! (çalışmayı yapana da, haberini yetiştirene de :)
0
FZ
Tabii bir de şu var geriye kalmış 20.093 sunucu! Acaba bu bilinmeyen parça yukarıdaki istatistiği nasıl etkiler? Buyrun spekülasyona ;-)
0
anonim
Bu guzel bir nokta.

Yalniz cevap alinamayan ~20,000 sunucunun hepsinin ''aktif'' sunucular oldugunu dusunmeyin.

Cogunun, yalnizca register edilmis ama yayin yapmaya baslamamis (DNS kaydi olmayan ya da web yayini yapmayan) alan adlari oldugunu goz onunde bulundurmalisiniz.
0
FZ
Bu durumda, bu bilgiden yola çıkarak Türkiye'deki web sunucu makinalarında Microsoft platformunun açık ara farkla önde olduğunu söyleyebilir miyiz? Yani dünyadaki durumun tersi gibi bir durum söz konusu bu durumda.

Aklıma bi de şöyle bir şey geldi, böyle bir veritabanı olsa ve nmap_country gibi yazılım olsa, bu istatistiklere bakarak Türkiye'yi tespit edebilir mi? ;-) yaklaşık %50 Microsoft web server çalışıyor, o halde burası Türkiye diyebilir mi? Eğer dese biz bu duruma ne deriz... boşverin koptum gittim ben gene :)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

OLPC (Her Çocuğa Bir Dizüstü) Projesi

mehmeterten

BBC'de yayınlanan habere göre OLPC (Her Çocuğa Bir Dizüstü) Projesi kapsamında tasarlanan dizüstü bilgisayarlar 2008'in başlarında herkes tarafından alınabilecek. 2 al 1'i sana gelsin şeklinde satışa sunulacak.

HP Compaq`ı satın aldı

tongucyumruk

Slashdot`ta bugün çıkan bir habere göre bilgisayar devi Compaq yine bir başka dev olan HP tarafından satın alındı. Bu yolla HP IBM`den sonra dünyadaki ikinci büyük bilgisayar firması haline geldi.

500$'a Linux Laptop!

malkocoglu_2

ABD'nin en büyük mağaza zincirlerinden Walmart'ın sitesi Walmart.com, $500'lık bir dizüstü bilgisayar modelini kataloguna ekledi. Bilgisayar Linspire'ın Linux sistemi ile yüklenmiş olarak geliyor ve iddialara göre şu anda piyasadaki en ucuz dizüstü bilgisayar. Bilgisayar 1.0 GHz, 128 MB RAM ve 30 GB hard disk içeriyor.

http://www.desktoplinux.com/news/NS7710891606.html

Bir kahraman

ganzo66

Hyoichi Kohno Dünya vatandaşı. Gezgin. Bisikletle dünyayı dolaştı, Yukon Nehri'nde rafting yaptı, McKinley Dağı'na tırmandı, Los Angeles'tan New York'a yürüdü. Amacı Kuzey Kutbu'ndan ülkesi Japonya'ya ulaşmaktı. 'Küresel Isınma'nın etkisiyle incelen buzlar geri dönmesine izin vermedi. 43 yaşında, yolculuğunun 670. kilometresinde buzun kırılması sonucunda düştüğü kutup sularında öldü. "Macera, kişinin hayatını savurup atması değil, olduğu yerden bir adım ileriye gidebilme cesaretini göstermesidir." www.reachinghome.org

LINUXnet 3.Sayı Çıktı

anonim

LINUXnet dergisinin 3. sayısı çıktı. LINUXnet dergisi bu kez tam 114 sayfa ve 5 CD hediyeli. Bu CDler

# LINUXnet Özel CD'si
# Güvenlik Araçları CD'si
# Pardus Çalışan CD 1.0
(Tam sürüm: Türkiye'de ilk defa!)
# Ubuntu 4.10
# Games Knoppix 3.7-0.2

Ayrıntılı içerik ve detaylı bilgi burada