Truva Linux 1.0 RC2 Hazır

0
atlantis
Türkçe İşletim Sistemi Projesi olan Truva Linux'un 3. deneme sürümü olan Truva Linux 1.0 RC2 download sunuldu.

Uzun süredir yapılan altyapı çalışmaları sonunda meyvesini vermeye başlamıştır. Artık kendi paketlerimizi kolayca hazırlamamıza yardım edecek olan sistem oturmak üzeredir. Tek bir betik yardımı ile programa ait kaynak kodlar indiriliyor, derleniyor ve paket hazırlanıyor. Bu sisteme göre düzenlenen paketler yazılım depolarımız aracılığı ile sizlere ulaştırılacaktır. Bu yıl içerisinde tamamlamayı hedeflediğimiz sistem ile normal bir kullanıcı da istediği zaman kendi paketlerini hazırlayabilecektir.
Yeni sürüm ile birlikte;

* Kernel 2.6.16.1, KDE 3.5.2, KOffice 1.5.0 Türkçe, Kaffeine 0.8.1, Mozilla Firefox 1.5.0.3 gibi yazılımlar gelmektedir.

* Bu sürümde kodekler ve dvd araçları ile multimedya özellikleri daha fazla desteklenmektedir.

* Kendi paketlerimizi yapabilecek düzeye ulaştık. Yazılım depolarının devreye girmesi ile her geçen gün daha fazla pakete, bir kaç komutla ulaşmak artık mümkün olacaktır.

* Kullandığımız paket sistemi Slapt-Get'in grafiksel arayüzü GSlapt ile yazılım yüklemek ve yeni yazılımları takip etmek çok kolaylaştı.

Truva Linux 1.0 RC2 sürümünü download etmek için http://www.truvalinux.org/download.php adresine gözatabilirsiniz.

Hata bildirimleriniz için http://forum.truvalinux.org/viewtopic.php?t=98 adresine gözatabilirsiniz.

Mail Listelerimiz için http://www.truvalinux.org/list.php adresine gözatabilirsiniz.

Forum sayfalarımız için http://forum.truvalinux.org/ adresine gözatabilirsiniz.



Truva Linux Geliştirici Ekibi

Görüşler

0
FZ
Üşendiğimden burada sorayım dedim, kaç kişi çalışıyor bu proje için? Tam zamanlı? Yarı zamanlı? Ne kadar sürdü bu seviyeye gelmesi? Debian, RedHat, Ubuntu, vb. dağıtımlar yerine Truva Linux dağıtımı neden tercih edilmelidir?
0
atlantis
Asıl sorularını cevaplamamışım. Truva'nın bu seviyeye gelmesi 1 yıllık ön çalışma ve 1 yılda sürüm üzerinde çalışmalayla bugüne geldi. Diğer dağıtımlar yerine Truva'nın neden tercih edilmesi gerektiğine gelelim. Öncelikle Truva Linux, Türk kullanıcılar tarafından hazırlanıyor. Kendi dilimize uygun olmasına çalışılıyor. Biraz milli bir duygu. Ayrıca dışa bağımlılığı asgari düzeye indirmekte söz konusu olabilir. Şu an çok çok iyi durumda değiliz ama sorunları birer birer aşarak bu yolda ilerlemeye çalışıyoruz. Bu nedenle sizlerin desteğine ihtiyacımız var. Bu da bir tercih nedenidir. Başta multimedya sorunları olmak üzere sorunları çözerek işletim sistemini kuran bir kullanıcıya en az ayarı yaptırmaya çalışıyoruz. Umarım az çok birşeyler anlatabilmişimdir. Saygılar...
0
FZ
Truva ismini seçmenizin ve bu sürümün Helen kod adı ile anılmasının özel bir sebebi var mı? Ya da bir hikayesi?
0
atlantis
Proje ilk başladığı zamanlarda büyük bir isim tartışması yaşandı. Bu tatlı bir tartışmaydı ama :) O sıralar Truva filmi gündemde olduğu için ekipten bir arkadaşın önerisi ile Truva ismi kabul edildi. Helen kod adı da buradan geldi.
0
ykarslioglu
Ben böyle bir çalışmayı gerçekleştiren arkadaşları gerçekten kutluyorum. Bu yolda çaba sarfetmek bile çok önemli ve desteklenmesi gereken bir medeni cesaret. Ancak ben de Truva ve Helen isimlerine takılmadan yapamayacağım. Tersini düşünelim: Yunanistan'da bir ekip çıkıp, milli (Yunanistan'a özgü anlamında) bir dağıtım yapıyoruz, adını "İstanbul" koyduk, bu sürümün kod adı da "Nene Hatun" deseydi birazcık komik olmaz mıydı sizce de? Bu söylediklerimin şovence fikirler olarak algılanmamasını dilerim. Sadece bir tespit yapmak istedim... Lütfen alınmayın ama, "ulusal" bir dağıtım olma iddiasını taşıyan bir proje isim konusunda daha duyarlı davranmalı diye düşünüyorum. Ayrıca bu bir yanlış ise, proje ve dağıtımın ismi şimdiden değiştirilip bu yanlıştan dönülebilir diye de eklemek isterim. Tekrar teşekkürler ve çalışmalarınızda başarılar dilerim...
0
sefalet
Şovence değil ama tarih bilgisinden yoksun bir görüş kanımca.Truva şehri nerdedir diye sorsam acaba size?Hayır yanıt Habeşistan değil Yunanistan da değil.Truva şehri ülkemizde olup Helen de yediği naneleri burada yemiştir.Truva şehrini kuranlar Yunanlı değildi siz sormadan söyleyeyim bari.Anadolu halkından başkası değildir onlar.Kendi topraklarının tarihine yabancılaşan, yabancılaştırılan bir halk olarak verdiğiniz tepkiye şaşırmıyorum.Sadece biraz daha gayret diyorum.İstanbul'da iseniz Çatalhöyük sergisi açıldı kaçırmayın derim.Bu arada onlarda anadolu insanıydı.Bir yere de gitmediler aramızda yaşıyorlar.Görmek isterseniz aynaya bakmanız yeterli.Ama aynada gördüğünüz şey size bir anlam ifade etmiyorsa biraz sorun var demektir hem de ciddi olanından.
0
ykarslioglu
Üslubunuzu beğendiğimi söyleyemeyeceğim. Anadolu tarihini bir tek siz biliyorsunuz galiba. Truva'nın yerini, fazlamesai gibi bir ortamda bir başkasına "öğretmeye" çalışmanız, sizin Anadolu tarihi hakkında değil belki ama başka birtakım alanlarda biraz daha olgunlaşmanız gerektiğini gösteriyor (bu da benim kanım). Önemli olan benim veya sizin genlerinizde Truva'dan izler olması değil. Ben bu konuyu çağrıştırabilecek bir laf etmiş olduğumu da sanmıyorum. Şu an içinde bulunduğumuz gerçeklikten bahsediyorum. Bir zamanlar var olsa bile, bugün için Türkiye'de Truva adıyla anılan bir şehir yok. Sokaktaki insana nerelisin diye sorduğunuzda -Türkiye'de yaşayan- hiçkimsenin Truva'lıyım diye cevap vereceğini de zannetmiyorum. Helen adı ülkemizde bir grup gayrimüslim vatandaşlarımız -ki onlar da bu ülkenin en az sizin bizim kadar sahibidirler- dışında kullanıldığına dair bir bilgim de yok. Ancak üzerinde yaşadığımız topraklar üzerinde emelleri olan bir millet, bu emellerini ete-kemiğe büründürmek için Helenizm diye bir terim kullanmaktalar. Bu arada Yunanistan için bizler "Yunanistan", genel anlamda Dünya "Greece" kelimelerini kullanıyor. Oysa onlar kendi ülkelerine "Hellas" diyorlar. Yanlışım varsa affola. Siz engin bilginiz ile belki bizleri aydınlatabilirsiniz. Aynada kendime bakarken de Truvalıların torunları olabileceğime dair bir hisse şimdiye kadar hiç kapılmadım. Çünkü onlardan çok önce aklıma gelmesi gereken topluluklar, milletler ve devletler geçmiş bu topraklardan. Truva'ya sıra gelinceye kadar akşam olur. Yazdıklarımı tekrar okursanız, dikkatleri çekmeye çalıştığım konunun sizin bahsettiğiniz şeylerle hiçbir alakası olmadığını göreceksiniz. Ayrıca proje ekibini tebrik ettiğim de çok açık. Ben yalnızca devede kulak bile sayılmayacak bir noktaya dikkati çekmişim. Saygı sınırlarını aşıp kimseyi rencide etmeden. Herşeye rağmen ben sizin fikirlerinize saygı duyuyorum. Sizin de başkalarını eleştirirken seçtiğiniz kelimelere dikkat etmenizi öneririm. Saygılarımla...
0
sefalet
Alınmanızı gerektiren bir söz söylediğimi zannetmiyorum yazdıklarımda.Hangi söz ağırınıza gitti söylerseniz aydınlatıcı olur.Kimseye bir şey öğretmek gibi bir derdim de yok.

Aynaya bakarken ne gibi hislere kapıldığınız beni ilgilendirmez ama eğer konu tarih ise ve bu toprakların tarihinden bahsediyorsak ve öz be öz anadolulu bir uygarlığın ismi yadırganıyorsa, eleştirmek hakkının doğduğunu düşünüyorum.Bu ülkenin insanlarına tarihi anlatılmamaktadır, 1071 ile başlayan bir tarih bilinci fazlasıyla eksiktir.

Siz sahiplenmezseniz eğer kendi toprağınızda yeşermiş eşsiz uygarlıkları, sahiplenecekler başka ülkeler ve toplumlar mutlaka olur.Üstünde oturduğu tarihe yabancılaşan insan, cahil olmakla beraber aynı zamanda komik de olur.Atatürk isimleri hoşuna gittiği için koymadı bazı kurumların adlarını.Cumhuriyetin ilk kurumlarından Sümerbank, Etibank Atatürk'ün nasıl bir tarihsel görüşe sahip olduğunun ve bu topraklarda yeşermiş medeniyetlere nasıl sahip çıktığının bir göstergesidir.Ne yazık ki Atatürk Türkiyesi ondan sonra böylesi bir tarih anlayışından epey uzaklaştı.

Bilmiyorum derdimin sizinle ilgisi olmadığını anlatabildim mi.

0
ykarslioglu
Şu cümleler, sizin bir önceki yazdığınız yorumunuzdan "değiştirilmeden" alınmıştır (isterseniz dönüp tekrar okuyabilirsiniz): "... Görmek isterseniz aynaya bakmanız yeterli. Ama aynada gördüğünüz şey size bir anlam ifade etmiyorsa biraz sorun var demektir hem de ciddi olanından... / ... Truva şehri nerdedir diye sorsam acaba size? Hayır yanıt Habeşistan değil Yunanistan da değil. Truva şehri ülkemizde olup Helen de yediği naneleri burada yemiştir..." Şimdi cümlelerinizi ögelerine ayırdıktan sonra bakarsanız "size" kelimesi ile kastedilen kişinin konuştuğunuz kişi, yani ben olduğum anlaşılıyor. Ayrıca, benim Truva şehrinin Habeşistan'da veya Yunanistan'da olduğunu zannettiğimi de (yani bu konunun cahili olduğumu) mükkemmel bir biçimde kanıtlamış (!) oluyorsunuz. Helen'in yediği herzeleri de bildiğinize göre onu en az prens Paris kadar yakından tanıyor olmalısınız :-) Şu cümleniz de son yorumunuzdan alınma: "... Bilmiyorum derdimin sizinle ilgisi olmadığını anlatabildim mi? ..." Aslına bakarsanız pek anlatabilmiş gibi görünmüyorsunuz. Yani konuştuğunuz kişinin söyledikleri ile uzaktan bile ilgisi olmayan noktalardan hareketle, karşınızdaki kişi hakkında en ufak bir fikir sahibi bile değilken, üstüne üstlük entellektüel bir insana yakışmayacak biçimde onu cehaletle suçlayarak yorum yapıyorsunuz. Atatürk'ün "Bütün ümidim sizdedir!" diye hitap ettiği donanımlı ve düşünen genç insan portresini siz mi temsil ediyorsunuz? Lütfen... Eleştiri ile saygısızlık arasındaki o hassas sınıra biraz dikkat... Not: Burada bir tartışma zinciri oluşmasını sanıyorum hiçbirimiz istemez. Zaten son birkaç mesajdır yazdıklarımızın Truva Linux için hiçbir katkı sağlamadığı ortada. Bu nedenle, eğer cevap yazma hakkınızı kullanmak istiyorsanız özelden yazın. Teşekkür ederim.
0
sefalet
Özelden ulaşmaya gerek yok fazlamesaide bir özel olduğunu da zannetmiyorum.Alıntıladığınız cümlelerde size karşı bir hakaret mi var? Alaycı diyebilirsiniz, sert bir üslup diyebilirsiniz ama söylediğiniz şekilde bir saygısızlık olduğunu sanmıyorum.Bence fazla alıngansınız.Atatürk'ün hitap ettiği donanımlı ve düşünen genç portresine girdiğimi ne iddia ettim ne de herhangi bir şekilde ima ettim, o sizin tasarrufunuz.Sizin cehaletinizi ortaya çıkarmak gibi bir amacım da yok ama sizi kullanarak genel bir cehaletin varlığına işaret etmek istediğimi söyleyebilirim.İnsanların bilgisizliklerini gereksiz yere yüzlerine vurmak gibi bir alışkanlığım da bulunmamaktadır.

Tartışmayı severim yararlı bir şeydir ama sizin benim anlatmak istediklerim dışında üslubuma ilgi duymanız olası bir tartışmanın zaten olmayacağını gösteriyor.Sevgi ve Saygılarımı sunarım.

0
ykarslioglu
Herkes neyin ne olduğunu anladı... Ben de saygılarımı sunarım.
0
atlantis
İsim tartışmalarına girmek istemiyorum. Bu nedenle kararımızı tekrar gözden geçireceğiz. Alan adımızı yeni aldık. Maddi durumlar nedeni ile isim değişse yeni bir alan adı dahi alacak durumda değiliz. O nedenle bir süre daha böyle gideceğiz. Aklımda yeni bir isim var ama onda bu tartışmalar biter mi bilemem. Saygılar...
0
atlantis
Ben şu anda paket geliştirme ve iso hazırlama işlerini tek başına yürütüyorum. Bunun yanısıra web/forum/grafik işleri ile ilgilenen arkadaşlarımız mevcut. Arka planda henüz günyüzüne çıkmayan ve hala geliştirilme aşamasında olan yazılımlarımız içinde bir programcı arkadaşımız daha var. Toplam da 5-6 kişi var. Arkadaşların okul/iş durumuna göre değişkenlik olabiliyor ama ben hemen hemen bütün zamanımı Truva Linux için harcıyorum.
0
sosgezbir
www.truvalinux.org sitesi yok uçmuş. Peki nerden ulaşacağız truva linux a
0
atlantis
Alan adı süremiz dolmuş. Şifrelere de ulaşamadığımız için site kapandı. Konu üzerinde uğraşıyoruz. Aksilik gibi sürümün ertesi günü oldu :(
0
FZ
Peki ben nasıl ulaşabiliyorum ve hatta .iso dosyasını çekmeye başlayabiliyorum?
0
darkhunter
Takdir-i ilahi 8-D
0
atlantis
öğlen 12 sıralarında gitti alan adı. öğleden sonra geldiğimde baktım bağlantı kuramadı. .com ve .net adreslerini devreye almaya çalışıyoruz. sanırım yarın geçici olarak sorunu çözeceğiz.
0
ttk
Süre uzatma isşlerine dikkat edin.
Yoksa hit alan sitelerin adını çalan pornocu vb. kaptırabilirsiniz ismi.
0
atlantis
haklısın. bir anlık dalgınlık bize nelere maloldu.
0
atlantis
bu arada iso adresini vereyim. ftp://ftp.linux.org.tr/pub/truva/truva/1.0-RC2/iso burası resmi iso adresimizdir.
0
atlantis
Son günlerde truvalinux.org adresinde yaşadığımız sorunlar nedeni ile şimdilik truvalinux.info adresimiz de devreye girmiştir. Ayrıca geçici olarak yeni bir sunucuya taşındık. Şu anda forum ve e-posta listeleri dışındaki servisler açıktır.

Önümüzdeki aylarda yaşancak bir sunucu değişikliği ile web sorununu tamamen çözeceğiz.

Yaşanan aksaklıklardan dolayı özür dileriz...
Saygılar

Truva Linux Geliştirici Ekibi adına
Onur ÖZDEMİR
atlantis[a]truvalinux.info
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

DCP-Portal Gelişiyor... v4.5

anonim

Tamamen Türk içerik yönetimi uygulaması DCP-Portal'ın yeni sürümü çıktı. Yönetici alanı yeniden geliştirilen DCP-Portal, 4.5. sürümünde benzerlerinden çok daha kolay ve konfigüre edilebilir bir sistem yönetimi imkanı sunuyor. İçerisinde dosya yükleme, WYSIWYG tarzı bir HTML editör bulunduran yazılım, içerikler eklenirken ve/veya güncellenirken hiçbir HTML bilgisine gerek duymuyor.

wxWidgets ile bir uygulama: wxCar

mustafa_

wxCar, wxWidgets/C++ ile yazılan oto kiralama/satış firmalarına hitap eden küçük bir uygulamadır.

Serialization olarak Boost kütüphanesi kullanılmıştır.

Windows XP, 2000 ve 2003 kurulumunu katılımsız hale getirmek

pulkas

Windows kurulumunu hiç bir zaman bu kadar otomatik hale getiremeyeceğiz.

unattended.msfn.org adresinde İngilizce, windocs.org adresinde de Türkçe olarak anlatılanlarla tamamen size özel ve hiçbir kurulum yönergesinin takip edilmek zorunda kalınmadığı otomatik, katılımsız, kurulum cd'si hazırlanabiliyor.

Sun ve Microsoft Web Servisleri İçin Kapışırken Borland Yapacağını Yaptı

FZ

Sun Microsystems ve Microsoft firmaları en hızlı, en güzel web servisi geliştirme araçlarını ben sunarım şeklinde kapışadursunlar, efsanevi Borland firması gene yapacağını yaptı ve web servisi geliştirmek için araçlar içeren Delphi 6 adlı ürününü piyasaya sürdü.

Logo'nun 40. Yılı ve StarLogo TNG: The Next Generation

FZ

40 sene önce bu günlerde Lisp dilinden türetilen LOGO dili özellikle gençlere geometri ve bilgisayar kodlama yeteneklerinin kolayca kazandırılması için tasarlanmıştı. LOGO programlama dili pek çok nesildeki çocuğun ilk bilgisayar deneyimi olmuş pek çok okulda kullanılmıştı. Slashdot ve WIRED'ın 40. yıl haberleri geçtiği günlerde MIT'deki StarLogo ekibi de StarLogo TNG: The Next Generation Beta 1'i duyurdu.