Türk Şirketleri Açık Koda Destek Veriyor: AresWall Açık Kaynak Kodlu Oldu

0
FZ
FZ, memleketin-yazılım-dünyasındaki-son-gelişmeler departmanından bildiriyor:

ProG firmasından güncel bir duyur, hemen paylaşalım (vurgular bana ait).

"Bir süredir hazırlıklarını sürdürdüğümüz bir açılma projesini yeni yıl ile birlikte duyurmaya karar verdik. 2003 yılında geliştirmeye başladığımız ve yıllar içerisinde oldukça etkin bir firewall ürünü haline gelen Ares-Wall‘u bu yılın ilk çeyreğinde özgür yazılım camiasına bağışlayacağız.
Halen pek çok kamu ve özel sektör kuruluşu tarafından da kullanılan Ares-Wall’u bir özgür yazılım haline getirerek Türk özgür yazılım camiasına önemli bir katkı sağlayacağımızı düşünüyoruz. Umarız bu hareketimiz hem özgür yazılım camiası hem de Pro-G açısından faydalı şekilde sonuçlanır; hem bizi daha fazlasını açmak için yüreklendirir hem de başka firmalara da örnek olur.

Ares-Wall, OpenBSD çekirdeği üzerine kurgulanmış bir güvenlik duvarı sistemidir. Ürünün özelliklerini tek tek listelemek yerine aşağıdaki ekran görüntülerine (anlamlı bir sıralaması yoktur) göz atmanızı öneririm.

Ares-Wall’un özgür yazılım hali çevresinde bir iş modelini de geliştirdik bile. Buna göre Pro-G olarak biz ürünün ticari satışından değil teknik destek, eğitim, özel uygulamalar için özelleştirme ve ek özellik geliştirme gibi alanlardan ticari kazanç elde etmeyi planlıyoruz. Dolaylı olarak da firmanın bilinirliğini / tanınırlığını arttırmayı öngörüyoruz. Umarız konu özgür yazılım camiasından beklediğimiz düzeyde ilgi görür.

Görüşler

0
FZ
Ürünün kendisini satmak yerine ürüne dair teknik destek, teknik danışmanlık, kurulum ve ayar danışmanlığı, çeşitli eğitimler, kitaplar, vs. satmak şeklindeki açık kaynak modelinin Türkiye'de ne kadar tutacağını epey merak ediyorum. Bu aralar incelediğim ürünlerden biri olan Zenoss da (Commercial Open Source Application, Systems & Network Monitoring) çok benzer bir model üzerinden gidiyor ve bence akıllıca bir strateji izliyor.

Akıllıca olduğunu düşünüyorum çünkü şu anda sistemi Bilgi Üniversitesi'ndeki IBM CAS (Center for Advanced Studies) laboratuvarını uzaktan izleyip yönetebilmek, elimdeki bilgisayar envanterine dair hızlıca rapor alabilmek için kullanıyorum ve şimdilik başlangıç seviyesi sunulan ürünün özelliklerini keşfetmeye çalışıyoruz buradaki diğer bilgisayarcılarla birlikte. Bu neye yol açıyor, ürünü inceleyen arkadaşlardan biri kısa süre sonra şu tepkiyi vermeye başlıyor: Yahu bu güzel bir şeye benziyor, okuldaki diğer lab.ları izlemek için bunu kurmayı düşünebiliriz. Sonra bir başka tepki geliyor: "Hmm, geçen filanca şirketin birkaç sunucusunu gözetleyebilmek için Zenoss'u kurdum, şimdilik epey iyi görünüyor!". Bundan sonra olacakları tahmin etmek çok zor olmasa gerek, Zenoss'un görünürlüğü artmakla kalmayacak, onu kullanmış insanlar yarın öbürgün daha büyük çaplı sistemleri yönetmek isterlerse Zenoss'un belki paralı sürümleri için ya da teknik danışmanlık satın almak için çaba sarf edecek, yöneticilerini zorlayacaklar, vs. Teknik insanların hayatlarını kolaylaştırmak teknik ürünler üreten şirketlerin her zaman hayrınadır diye düşünüyorum. Yani teknik personelin kalbini ne kadar fethederseniz, dolaylı yoldan şirketlerin satın alma departmanlarını da fethetmeye başlarsınız.

Zenoss ile ilgili bir başka dikkati çeken özellik: Ürünleri ile ilgili bir camia oluşturma stratejisi izliyorlar, Python ile ürünlerine özellik katılmasına ve söz konusu eklentilerin sitede duyurulmasına izin veriyor, bunu teşvik ediyorlar. Bu da yine teknik camiada çok olumlu karşılanan bir özellik, bu ürünün teknik personele nüfuz etme imkanını artırıyor (üstelik artık Firefox sayesinde teknik olmayan kullanıcılar dahi "bir ürün kullan ve bunun üstüne birçok eklenti takarak ürünü çok daha güçlü hale getir yönteminin farkında").
0
FZ
Yukarıda gündeme gelen iş modellerinin Türkiye'de tutup tutmayacağını ve kaç firmaya, ne denli yayılacağını görmek belki teknoloji ve teknoloji ile bağlantılı ekonomik yapılar açısından Türkiye ve ABD'yi kıyaslamak için de iyi bir fırsat olacaktır diye düşünüyorum.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Cinsiyet ve bilgi toplumu

e2e

Silicon.com'da yer alan Women turned off by technology's 'geeky' image başlıklı habere göre kadınlar, teknoloji-bilişimin erkekler için olduğunu, kendilerinin buralarda hoş karşılanmayacağını düşünüyorlar. Devlet destekli olarak, İngiltere, İtalya, İrlanda, İsviçre ve Norveç'te yapılan "Cinsiyet ve bilgi toplumu" başlıklı, bilgi teknolojilerinde cinsiyetler arası köprü olma hedefini taşıyan rapora dayandırılan haberde, kadınlarda, teknolojiyle uğraşanların zamanının çoğunu yatak odalarında kodlarla uğraşmak ya da online oyunlar oynamakla geçiren antisosyal erkeklerin işi olduğu gibi bir kanı olduğu belirtiliyor.

IBM Türk Çalışanlarının Sendikal Örgütlenmesi

anonim

Bizler 258 kişiyle Tez-koop-iş sendikasına üye IBM Türk çalışanlarıyız.

Sendikamız, toplu sözleşme yapma hakkımızı almak için 26 Mart 2008 tarihinde Çalışma Bakanlığına yetki başvurusunda bulundu.

Programlama Dilleri Savaşı Paneli: C++, JAVA, C#

FZ

Geveze fazlamesai.net muhabiri FZ, araştırmacı gazeteciliğin gereklerini yerine getirmek için usanmadan, yılmadan çalışmaya devam ediyor ve Crea-World, Polaris Plaza tesislerinden bildiriyor...

Internet Teknolojileri Derneği tarafından Dr. Mustafa Akgül yönetiminde, 19 Mart 2002 günü, 14:00 - 17:00 saatleri arasında gerçekleştirilen "Programlama Dilleri Savaşı: C++, JAVA, C#" adlı panele katılım beklenenin epey üzerinde gerçekleşti. Galileo salonuna panel için gelen ve sayıları 60'ı geçen katılımcıyı ağırlayabilmek için dışarıdan sandalye servisi yapmak zorunda kalındı.

Linux Kullanıcıları Derneği sohbetlerinin 24.sü

conan

Linux Kullanıcıları Derneği`nin geleneksel sohbetlerinin 24.sü Temmuz`un 25`inde akşam saat 18:30`da Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi D blokta, kırmızı salonda yapılacak.

SCiB, Li-Ion'a Karşı!

parsifal

Toshiba geçen sene duyurduğu ve bu sene başında piyasaya sürdüğü SCiB pillerin dizüstü bilgisayarlara uyarlanmış modellerini (1, 2) tanıttı. Bu pilleri klasik Li-Ion pillerden ayıran en önemli özellikler ise %90'ının 10 dakika içinde dolması ve 5000 ila 6000 kere tekrar doldurulabilmesi.