Türkiye bilgi teknolojisinde sınıfta kaldı

0
anonim
Dünya Ekonomik Forumu'nun (WEF) yayımladığı Küresel Bilgi Teknolojileri Raporu 2008-2009'a göre Türkiye bilgi teknolojileri (BT) alanında diğer ülkelerle rekabet edebilirlikte geriledi. Bir önceki yıl yayımlanan raporda 127 ülke içinde 55'inci sırada yer alan Türkiye, bu yıl 134 ülke içinde 61'inci sıraya düştü. Türkiye, bu sıralamayı etkileyen faktörlerin birçoğunda ortalamayı yakalarken "hükümetin hazır olma durumu" başlığında ise düşük puan aldı. Böylece genel sıralaması da düştü. Raporda Türkiye'nin BT'ye erişim, eğitim kalitesi, hükümet vizyonu konularında gelişime ihtiyacı olduğu vurgulandı. WEF'nin dünyanın önde gelen işletme okulu ve araştırma merkezlerinden biri olan INSEAD ile birlikte hazırladığı raporda, Türkiye'nin BT alanına bakışı gözler önüne serildi. Raporda, BT sektörünü ilgilendiren birçok etken üzerinden puanlama yapıldı. Bu çerçevede hükümetin BT'ye bakışı da puanlandırıldı ve Türkiye 87'nci sırada yer aldı. Raporda, bu sıralama düşük olarak nitelendirildi.
Vizyon eksikliği var Hükümetin bilgi teknolojilerini önceliklendirmesinde 101'inci sırada yer alan Türkiye, hükümetin gelecek vizyonu içinde BT'nin önemi başlığında ise 85'inci sırada yer buldu. Raporda hükümetin BT'ye yönelik vizyonunun gelişmesi gerektiği vurgulandı. BT'nin tanıtımı konusunda hükümetin başarı sıralaması da 84 çıktı. Ancak kamu hizmetlerine online erişimde 50'nci sırada yer alan Türkiye, bilgi teknolojilerinin kamuda kullanımı sıralamasında 66'ncı basamakta yer aldı. Pazar ortamı sıralamasında ise Türkiye 66'ncı sırada. Bu sıralama yapılırken birçok alt başlıkta incelenen Türkiye; basın özgürlüğü, vergi sistemi, risk sermayesi kullanılabilirliği gibi konularda son sıraları aldı. Buna göre finansal pazarın sofistike oluşu başlığı altında 39'uncu sırada yer alan Türkiye, vergi sisteminin etkinliği ve kapsamı sıralamasında ise 123'üncü yani son sıralarda bulunuyor. Pazar ortamını etkileyen bir diğer faktör olan basın özgürlüğü konusunda da Türkiye sınıfı geçemedi ve 106'ncı sırada yer aldı. Bu etkenlerin her biri Türkiye'nin diğer ülkelerle BT alanında rekabet edebilirliğini doğrudan etkiledi. Rekabet edebilirlik sıralamasında ilk 10 sırayı ise sırasıyla Danimarka, İsveç, ABD, Singapur, İsviçre, Finlandiya, İzlanda, Norveç, Hollanda ve Kanada paylaştı.

http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=123122&KOS_KOD=11

İlgili Yazılar

Scribus artık Türkçe!

batasoy

Pahalı masaüstü yayıncılık programlarının kabusu Scribus, artık Türkçe! Pozitif ekibi olarak %90'a yakın kısmını Türkçeleştirdiğimiz program için bazı Türkçe kelime önerilerinizi de bekliyoruz.

SGK 103 Adet Sozlesmeli Yazilimci Alacaktir

sadettinpolat2

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı Hizmet Sunumu Genel Müdürlüğü birimlerinde 657 sayılı Kanunun 4/B maddesi, 06/06/1978 tarihli ve 7/15754 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan esaslar ile ek ve değişikliklerine göre istihdam edilmek üzere; 2008 yılı Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) (B) grubu puan sıralaması (70 puan ve üzerinde alanlardan) esas alınmak suretiyle 103 adet sözleşmeli Programcı alınacaktır. detaylar icin buraya ya da ilan icin buraya (PDF) bakabilirsiniz.

Uzun Yaşamak İsteyen Okula Gitsin

FZ

Başlık, ARITeknokent grubundan Memduh Karakullukçu'nun bir e-postasına ait. Konu kısaca uzun ömür ile eğitim süresi arasındaki ilişki:

Karakullukçu'nun alıntıladığı habere göre "ortalama ömür analizlerine bakıldığında, ülkeler arasında en tutarlı pozitif etki yapan faktörun eğitim olduğu sonucu ortaya çıkıyor. Okulda daha çok zaman geçiren insanların ömürleri daha uzun oluyor ve bu çok sağlam bir ampirik sonuç. Başka hiçbir faktör bu kadar tutarlı pozitif etki göstermiyor.

windrivers.com da ücretlenmiş...

parsifal

Tam f2s.com haberini okumuş, kendi kendime "alla alla..." deyip, bir yandan da eve getirdiğim scanner'ın driver'larını indirmek için, artık refleks haline gelmiş bir şekilde, www.windrivers.com adresini yazdım.

Eeee ne mi olmuş? Çok büyük bir haltmış gibi onuda paralı yapmışlar...
Google ne güne duruyor???

Samba Geliştiricisi MS-Novell Patent Anlaşmasını Protesto İçin İstifa Etti!

FZ

Açık ve özgür yazılım kod dünyasının efsanevi isimlerinden, Samba geliştiricisi Jeremy Allison, MS ile Novell arasındaki patent anlaşmasını protesto amacı ile Novell'den istifa etti.