Vatandaşlık, Kişisel Bilgiler, 250 YTL Ceza ve Bilgi İşlem...

0
FZ
Bilgi almak, bilgi vermek. Devletin vatandaştan bilgi alması ve vatandaşın devletten bilgi alması. Garip bir asimetri. Söz gelimi artık adresinizi bildirmezseniz 250 YTL'den başlayan para cezasına çarptırılacaksınız.

Bir başka habere göre ise İçişleri Bakanlığı, başlangıçta sadece nüfus kayıtlarının doğru düzgün tutulmasını amaçlayan Merkezi Nüfus İdaresi Sistemi'ndeki (MERNİS) bilgileri, kamu kurum ve kuruluşları ile kamu hizmeti veren kurumlarla paylaşacak. Kimlik Paylaşımı Sistemi Uygulama Yönetmeliği, Resmi Gazete'nin dünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi. Elektronik fişleme tartışmalarını yeniden gündeme getiren yönetmelik şöyle işleyecek.

Uzun yıllar ABD'de yaşamış bir tanıdığımın deyişi ile: "11 Eylül sonrası ABD'de yabancı pasaportlu Müslüman olmak burada vatandaş olmaktan daha az kayıt ve bürokrasi gerektiriyor."

Görüşler

0
bm
Yukarida linki verilen Radikal'deki haber daha iyice, ama devletin devlet personelinin ne yaptiginin logunu tutmasiyla vatandasin kendi bilgisine devletin neresinden erisildigini gormesi cok farkli seyler. O konu acik dagil.

Ben konuyu cok dusunmemis ve uzman olmayan bir vatandas olarak soyle birsey gorsem biraz daha rahat ederdim belki: kimin neye niye eristiginin bilgisi her gun sifrelenip bagimsiz bir kuruma gonderilir, o gunku logun kriptografik 'hash'i da ilan edilir. Devletin vatandasla 'ugrasmasi' vukuunda ve/veya istek uzerine mahkeme sifreleyen kurumdan anahtari, saklayan kurumdan veriyi alip o bilgilere bakar soyler. Tamamen acik yapilamayacaksa caydirici unsur bu olabilir (kriptografi bilanlar cok daha saglam seyler onereceklerdir). Ama gayet tabii degismeyen bilgilerin kopyalanmasi kimseye hesap vermeden saklanmasina yapilacak birsey yok -- bu benim dedigim devlet icinden ferdi suistimalin ortbas edilmesini onler sadece. (Komik komik hikayeler anlatilir, sicil affi gibi birsey ciktigi zaman dosyalari yok etmesi emredilen polislerin fotokopi alip asillari yok etmesi filan gibi!).

Bunlar aslinda cok zor konular. Korkugumuz dakika 'aaa devlet nicin bunlari bilmiyor, takip etmiyor' demeyi de gayet iyi biliyoruz. Ama vatandasa 'ben veri tabani yapiyorum, gelip doldurmazsan 250 milyon ceza' demek de pek hos degil. Tepkiden korkmadan diyebilmak belki baska korkularin yersiz olmadigini da gosteriyor.
0
zekeriya_akyildiz
Bunada alisiriz,
Zaten ben cantamda hep
*32 adet vesikalık fotoğraf
*4 adet nüfüs cuzdanı sureti(muhtardan onaylı)
*4 adet nüfüs cuzdanı fotokopisi
*4 adet adıma düzenlenmiş ve ödenmiş fatura
*4 adet temiz kağıdı(sabıka kaydı yani)
*ve bilimum tüm bürokrsaik belgeleri yanımda taşıyorum olur canım bunuda hallederim. derdim işim gücüm azdı zaten bununda bir kolayına bakarım.
0
FZ
Askerlikle ilgili tüm detaylarını gösteren belgelerini de yanında taşıyor musun birader? Bunu, yaklaşık 1.5 gününü nezarethanede geçirmişim bir FM editörü olarak yazıyorum sana ;-) Vatan sağolsun, vatandaşı boşver.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

E-Devlet M$-Devlet'e Eşit Midir?

anonim

Birazdan vereceğim bağlantı Milli Eğitim Bakanlığımız'ın İlsis tabir edilen E-başvuru işlemleri arayüzüne aittir. Söz konusu arayüzden küçük bir alıntı yapmak istiyorum;

Sisteme Girişte Sorun Yaşayanlar İçin İlsis Sistemi, Internet Explorer 5.0 ve üzerindeki versiyonları için hazırlanmıştır. İlsis uygulamalarını kullanmak için Internet Explorer 5.0 ve üzeri versiyon tarayıcılar ile bu tarayıcılar için "orta derece" güvenlik ayarı gerekmektedir. Yukarıdaki formu kullanamıyorsanız,tarayıcı versiyonunuzu ve ayarlarını kontrol ediniz.


Şimdi devam edebiliriz...

TV'leri Kapatıp Kitap Okumaya ve Öğrenmeye Başlamanın Zamanı Gelmedi mi!

FZ

En nihayetinde zoru başardık gene. Türkiye televizyon seyretme istatistiklerinde 1. sıraya oturdu, ne kadar gururlansak azdır. Günde 4 saatlik ortalama ile ABD'yi geçerek televizyon konusundaki azmimizi cümle aleme kanıtladık.

Bunlar olurken bir de baktık ki kitap okuma konusunda da gelişmekte olduğunu iddia eden bir ülke olarak kırılması zor bir rekora imza atmışız: Ortalama bir Japon vatandaşı yılda 25, ortalama bir İsviçreli yılda 10 ve ortalama bir Fransız yılda 7 kitap okuyorken Türkiye'deki dünyaya bedel her 6 vatandaşımıza yılda bir kitap düşüyor! Çocuklarımızın kitap okumasındaki en önemli engelleyici faktörlerden biri olarak TV görünüyor.

Ticari istihbaratta hangi rengi seçtiniz?

FZ

Rakip firma hakkında bilgi toplamak, her zaman 'yasa dışı' bir iş değil. Tüm mesele, sınırların doğru çizilmesinde. Yani nereye kadar uzanacaksınız? Rekabet ve istihbarat uzmanları bu işi çözmüşler. İstihbarat çalışmalarını üçe ayırmışlar. Beyaz, gri ve siyah bölgeler...

... İstihbaratın hiçbir zaman modası geçmedi. Sadece biçimi, yöntemi değişti. İşin içine elektronik girdi. Casuslar da işsiz kalmadı. Üstelik devletlerin yanına bir de dev şirketler eklendi. Öyle ki artan rekabetle birlikte 'istihbarat' şirketlerin önemli yatırım konuları arasına girdi. Geçtiğimiz günlerde bu konu İstanbul'da bir konferansa da konu oldu. Yeditepe Üniversitesi ve SESAR'ın (Siyasi Ekonomik Sosyal Araştırmalar ve Strateji) düzenlediği konferansta 'endüstriyel espiyonaj' masaya yatırıldı. Yazının girişinde kullandığım iki örnekte bu konferansta 'model' olarak ele alındı.

Şaziye Karıklı'nın yazısının tamamını buradan okuyabilirsiniz.

Tekno-Karne Zayıf Çıktı

FZ

Türkiye'nin sınai üretimi ve ihracatının büyük bölümünün düşük teknolojili ürünlere dayanıyor. Türkiye'nin patent sayısında da birçok az gelişmiş Asya ve Latin Amerika ülkesinin gerisinde gerisinde kaldığı belirlendi. Milli Prodüktivite Merkezi'nin (MPM), teknolojik gelişmişlik düzeyi konusunda yaptığı araştırmaya göre, Türkiye'de imalat sanayii katma değeri içinde orta ve yüksek teknoloji ürünlerinin payı yalnızca %38. Teknolojisi, katma değeri düşük ve verimsiz çalışan sektörler saanyi üretimi ve ihracatta ağırlıklı paya sahip.

E-devlet Uygulaması

darkhunter

Burada güzel bir e-devlet uygulaması var, herkesin kullanmasını öneririm.

Devrim Gündüz'ün blogun da bahsettiği e-devlet uygulaması bizim "e-devlet" den ne anladığımızı çok güzel gösteriyor. Lütfen buna komik bir durum olarak bakmayın :) Gayet ciddi bir e-devlet uygulaması işte, bol bol kullanın işleriniz kolaylaşsın :)