Viyana Açık Kaynağa Geçiyor

0
Soulblighter
Avusturya’nın başkenti Viyana yerel hükümeti masaüstü bilgisayarların bu yılın ikinci çeyreğinden itibaren açık kaynak işletim sistemine geçirileceğini duyurdu. Geçiş Microsoft Office 2000’den OpenOffice.org’a ve Microsoft Windows 2000 işletim sisteminden GNU/Linux’a transferi kapsıyor. Kullanıcılar isterlerse Windows 2000’i tutarak sadece OpenOffice’e geçebilecek.
Viyana’da 16 bin bilgisayar Linux’a geçiş yapacak. Linux’a geçiş yapacak kullanıcılara açık kaynak işletim sistemi ile ilgili teknik eğitim de verilecek. Belediyede ilk yılda önemli miktarda bilgisayarın Linux’a geçiş yapması bekleniyor, Linux’a geçişin gelecek yıllarda da artacağı tahmin ediliyor. Açık kaynak işletim sistemine geçişteki başarıya göre, Linux diğer bölümlerde de uygulanacak.

Viyana maliyeti düşük tutmak için Red Hat veya Novell SuSE gibi bir sağlayıcı yerine Debian GNU/Linux tabanlı olarak kendi yazılımını geliştirdi. Wienux adlı Linux uygulaması, kullanım kolaylığı sağlaması için Windows görünümünde tasarlandı.

Açık kaynak işletim sistemine ilk geçen Avrupa kenti Viyana değil. Daha önce de Münih 14 bin masaüstünde, Bergen de 100’den fazla eğitim kurumunda Linux işletim sistemine geçiş kararı almıştı.

Görüşler

0
Challenger
"Eller Gider Açık Yazılıma Biz Gideriz Microsoft'a" haberinin üstüne iyi gitti bu.
0
FZ
İstanbul'da, yollardaki devasa reklam panolarında çarşaf çarşaf ilan var, 30 Ocak'ta Başbakan Recep T. Erdoğan'ın da katılımı ile Bill Gates konferansı... diye. Belki birileri bir şey sorabilir, bilmiyorum. Bu arada MS Türkiye sitesinde dahi bu konferansa dair herhangi bir bilgiye erişemedim.
0
bahadirkandemir
Belki birileri bir şey sorabilir, bilmiyorum


FM olarak gidelim, sorulması gerekenleri soralım.
0
ae
Baksanıza 200 seçilmiş insan izleyebilcekmiş

http://www.stargazete.com/index.asp?haberID=64939

0
o_ozardic
Tayyip Erdoğan'dan yeni bir Halkla ilişkiler çalışması daha olurdu .
Sokaktaki adam için Microsoft ve Bill Amca gerçekten büyük, sizin ülkenin başbakanı da Microsoft'un başaknını ve dünyanın bir numaralı zenginini getiriyor memlekete 8) .. artık ne dedirtecekse ...
Belki de Bill Amca şu adam başı bikaçyüz dolara gidilen, zaten bildiğiniz şeylerin anlatıldığı konferanslardan biri olur .. ne dersiniz ?
0
boreas
Bu kadar sinir bozucu bir olay olamaz tübitak ulusal dağıtım diye ücretsiz işletimi geliştiriyor ona destek olunması gerektiği yerde onlarca paraya gidip microsoft ile anlaşıyor. Show yapmak içinse bill gates'i getiriyor. Bunada hizmet diyor. Ondan sonra insanlarda en azından birşey yapıyor diğerleri gibi yemiyorlar diyor. Var yapmasın !!!
0
ttk
Avrupa ve Amerika ile aramızı (!) bozacak şekilde gerçek de olsa yayına hapis ve para cezası sözkonusu şahısların gayretleri ile yoldayken, şaşmamak lazım bu şahısı böyle çağırmalarına ve ileride ortaya çıkacak diğer benzeri icraatlara.
0
Challenger
Bilin bakalım Fransız Polisi ne yapıyormuş?
http://www.radikal.com.tr/ek_haber.php?ek=sa&haberno=2214&tarih=27/01/2005&ek_tarihi=24/01/2005
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

fazlamesai.net´e soralım: Ticari ortamlarda Debian kullanıyor musunuz?

FZ

Bildiğiniz üzere Debian GNU/Linux herhangi bir şirketle organik bir bağı olmayan, tamamen bir gönüllü ve üst düzey teknik yetkinliğe sahip yazılım geliştirici ordusu tarafından geliştirilen Linux tabanlı bir işletim sistemi.

Son günlerde Debian Türkçe e-posta listesinde, özellikle de Eylül ayında gerçekleşen yazışmalar Debian GNU/Linux işletiminin ticari ortamlarda ciddi ve yoğun olarak kullanımı ile ilgili idi. Büyük bir sunucu için bir RAID kartının kullanılmasından tutun yeni bir IBM eSeries 225´e kurulmasına ya da bir şirketin şubelerarası VoIP altyapısını kurmak için kullanacağı sunucularda Debian çalıştırmasına dek muhtelif araştırmalar, öneriler, tartışmalar... Slashdot sitesindeki şu yazıyı görünce ben de bir sorayım dedim Türkiye´deki BT camiasına: Debian´ı ticari ortamlarda nerede, nasıl, hangi amaçlarla kullanıyorsunuz? Durumunuz, izlenimleriniz, tavsiyeleriniz, hissiyatınız nedir? Böyle bir şeyi şu anda yapmıyorsanız bile yapmayı planlıyor musunuz? Eğer planlıyorsanız neye alternatif olarak? Bazı çekinceleriniz ya da endişeleriniz, merak ettikleriniz var mı? Evet, soralım ve okuyalım bakalım neler gelecek ;-)

Debian ve Müzik: Özgür DJ´ler Özgür Yazılım Kullanır!

FZ

Müzisyenler, DJ´ler ve genel olarak bilgisayarla müzik dünyasının, elektronik müziğin kesiştiği harmanlandığı dinamik dünyada gezinenler için Debian tabanlı güzel bir sistem: AGNULA DeMuDi (Alternatif adres)

Sistemdeki birkaç müzik uygulamasını saymak gerekirse:
  • AlsaModularSynth: Gerçek zamanlı çalışan modüler sentezleyici ve efekt işlemcisi
  • JACK: Düşük gecikmeli ses sunucusu
  • jMax: Etkileşimli gerçek zamanlı müzik ve çokluortam uygulamaları için geliştirilmiş görsel bir programlama dili. IRCAM´da Miller Puckette tarafından geliştirilen efsanevi MAX´ın bir uygulaması
  • Nyquist: Ses sentezleme ve müzik besteleme dili
Söz konusu projenin "Özgür Yazılım: Kitlesel Kullanıma Doğru" başlıklı eylem planı altında Avrupa Komisyonu tarafından da desteklendiğini belirtmekte fayda var. Ayrıca Progeny grafik kurulum sistemi ile gelen DeMuDi´yi korkmadan (!) arkadaşlarınıza tavsiye edebileceğinizi düşünüyorum.

Debian GNU/Linux için Üç Yeni Kılavuz

FZ

Yoğun şekilde çalışmalarını sürdüren Türk Debian GNU/Linux kullanıcıları grubu üyelerinden Serdar Aytekin, www.debian-tr.org sitesine üç yeni kılavuz eklemiş durumda:

Debian Volatile deposu !

sundance

Debian Camiası, özellikle sistem adminlerin yoğun ihtiyaç duyduğu "can alıcı yazılımların en güncel hallerini" tutmak amacıyla Debian Volatile deposunu oluşturdu.

İlk aşamada virüs tarayıcılar ve antispam filtreleri gibi güncelliği önemli programları programların bulunacağı bu depo, Debian'ın "sağlam ama güncel olmaması" durumunu biraz olsun hafifleteceğe benziyor.

Bu konuda yakınanların dertlerine büyük ölçüde deva olacak bir diğer site ise Backports.org

İnceleme: Debian 3.0 - Woody (2)

m1a2

Kurulum sonrası: Ayarlar, Gözlemler

Kurulumun hamaliye bölümü bitti. XFreeConfig-4 dosyasında daha önce sözü edilen USB mouse ayarını acilen yapıp sistemde gezintiye çıkıyorum. Önce konsolda biraz dolaşıyorum. Ehmm, Türkçe karakterler... ``Pain in the ass!'' Bunu geçelim. mc`yi çalıştırarak birkaç kişisel ayar yapıyorum. (lynx tuşları ve ``no internal edit'') Bu arada mc`de aradığım bir özellik olan ``change directory on exit'' davranışının sergilenmediğini görüyorum. Çözüm basit: man mc ;) Disk erişiminde bir yavaşlık hissediyorum. Bunun nedenini Potato`dan biliyorum. Debian gibi muhafazakâr bir sistemde hdparm optimizasyonu yapılmamış.