Xbox üzerinde Linux

0
tongucyumruk
Bu Linux'çular gerçekten gıcık insanlar... Şimdide Bill'in sinirini bozmak için MS'in gülü Xbox üzerinde Linux kullanmaya çalışıyorlar. Yavaş yavaş ilerleme kaydeden arkadaşların ana Hedefi temel Linux uygulamalarını, kerneli ve X, Gnome KDE gibi sistemleri Xbox üzerine port edebilmek... Bu sayede Xbox makinaları kullanarak clustering yapmaktan bahsediyorlar ki bir Xbox'ın fiyatına oranla sunduğu işlem gücü düşünüldüğünde kulağa oldukça mantıklı geliyor. Ayrıca Linux yükleyip birde TV çıkışını VGA'ya çeviren adaptör kullanarak Xbox'ı bildik PC donanımlarıyla (klavye mouse vs...) kullanabilmek'te yapılabilecekler arasında... Şu an itibariyle önlerindeki en önemli problem Xbox yazılımlarının dijital imza mecburiyeti gibi gözüküyor... Eğer bu tip bir kontrol donanım tabanlı olarak yapılıyorsa işleri oldukça zor demektir.
Ama sonucu ne olursa olsun bence bu projenin en önemli neticesi Linux'un esnekliğini bir kere daha kanıtlamak olacak... Linux öylesine esnek bir sistem ki kolunuzdaki saatten evinizdeki Xbox'a veya bağlandığınız web serverdan dev mainframe'e kadar her yerde çalışabiliyor... Bence gücünü de buradan alıyor...

Son olarak Xbox Linux ana sayfasındaki bir cümle ile yazımı bitiriyorum:

It's "Unix" if it has the "x" sound it it's name - the Xbox must be Unix then. Slashdot.org'daki bir tartışmadan

Görüşler

0
anonim
Hakkaten şimdi aklıma takıldı.Klave mouse filan bağlamak bir yana embedded bir server kursalar xbox içine.Hızlı olur,hızlı...
0
FZ
Hakikaten o kadar hızlı mı yaw?
0
tongucyumruk
Fiyatına oranla oldukça hızlı... 250-300$ civarında bir fiyatı var yanılmıyorsam. Ve içindeki işlemci PIII-733-800 falan gibi birşey. Embedded server olayını bilemem ama gerçektende bana evde 2-3 makinalık bir cluster kurmayı düşündürecek kadar sağlam bir işlem gücü. Hemde böyle bir fiyata bence oldukça makul. Aslında bu durumda arkadaşın işlem gücünden sonuna kadar faydalanmış olmuyoruz. sonuçta bu bir oyun makinası olduğundan asıl gücünü gerçek zamanlı grafik konusunda ortaya koyuyor bence. Eğer o ekran kartının etinden sütünden de farklı amaçlar için faydalanmak mümkün olursa serverlar falan uçar gibime geliyor...
0
FZ
Grafik rendering cluster gibi bir şey yapılabilir, bunu mu kast ediyorsun? Yani 300$'a 3 tane XBox alsan ki bunlar grafik işlemler için optimize edilmiş donanıma sahipler, bunları Linux ile çalıştırıp sonra da cluster haline getirsen, 3 boyutlu işler için çok hızlı bir bilgi işlem platformu olarak kullanabilirsin ve bu bağlamda epey ucuza da gelir, ayrıca az yer kaplar öyle değil mi?

Uçtum gene ben :)
0
anonim
yanlis hatirlamiyorsam bir de xbox uzerinde linux calistirabilen icin odul konmustu ,)
0
anonim
XBOX, calisabilir kodun icinde bir imza tasiyor. Bu imza olmadan programi calistirmayi reddediyor. Diger yandan kod bolumleri sifrelenmis oluyor. Hemde bu imza ile. Sifre cozumunu donanim hallediyor. Gecenlerde bir tane tamire geldi. Iyice bir mincikladim.

Kotu haber: Donanim gercekten cok SIKI. Su sizdirmaz gibi gorunuyor. SDK ile yapilmamis bir programi kabul ettirmeniz zor.

Iyi haber: Donanim bir tur seri haberlesme portu ile bunu yapiyor. Bir telden giriyor, diger telden cozulmus kod cikiyor. Eger buralara bir analizor takarsaniz sifre cozme yontemini hacklemeniz nispeten kolay.

Sorunlar cozulmek icin vardir. Gelismelere bakilirsa, yil sonuna kadar XBOX Linux download'a hazir olabilir.

Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Pardus Projesi Tatilde!

cuneytturanli

http://liste.uludag.org.tr/duyuru/2007-July/000060.html adresinde aşağıdaki şekilde belirtildiği üzere Pardus projesi tatile çıkmış. Bu süreç içerisinde projedeki kimsenin proje ile ilgilenmeyeceğine dair olarak şunlar yazılmış.

Selamlar;
Bağlı olduğumuz enstitü UEKAE, işlerin düzgün programlanabilmesi için ara verilemeyecek durumda olmayan tüm projeler için toplu izin tercih ediyor ve bu haftadan başlayarak üç hafta boyunca kapalı olacak.
Ara sıra uğrarsak şaşırmayın, artık bu bir sır değil, hepimiz deliyiz; ama resmi olarak 13 Ağustos'a kadar e-posta listelerinden, hata takip sisteminden uzakta günler geçireceğiz... Bu süre içinde kişisel e-postalarımızı okumamak/yanıtlamamak da büyük bir olasılık :-)

Ağustos'ta görüşmek üzere...


Tübitak destekli büyük kurumların kullandığı proje tatilde. Peki büyük kurumlar nasıl güvenecek o zaman bu projeye? Pardus tatilde ise ciddiyet nerede?

Evcimen Linux´çular yaşadı: Mandrake 8.0 çıktı!

sidar

Yeni Mandrake 8.0, KDE 2.4.3 Linux Kernel çekirdeğini kullanıyor ve KDE 2.1.1, GNOME 1.4, Nautilus 1.0, Evolution 0.9, XFree86 =4.0.3, RPM 4.0 gibi yeni sürüm ve yeni özelliklerle geliyor. Mandrake 8.0'e geçmek için: http://www.linux-mandrake.com/en/ftp.php3

HEV Kemerköy Okulları Linux Eğitimlerine başladı

erol

SuSE Linux'un Türkiye dağıtımcısı olan HEV Kemerköy Okulları SuSE tabanlı Linux eğitimleri vermeye başladı. Şu anda 6 farklı eğitim seçeneği sunan okul ileride LPI sınavlarını da desteklemeyi planlıyor. Daha fazla bilgi için www.kemerkoy.k12.tr/suse/

UnitedLinux yayınlanmaya hazir!

conan

PCWorld'un soyledigine gore UnitedLinux Beta testlerini tamamlamis ve planlandigi uzere gelecek ay piyasaya surulecekmis. Haber Frankfurt'taki LinuxWorld konferansinda sirket yoneticisi Paula Hunter tarafindan duyurulmus. Hunter, beta versiyonu icin yaklasik 15.000 download yapildigini ve de ilginin cok buyuk oldugunu da belirtmis. Fiyat konusunda ise herhangi bir aciklama yapilmamis. (Ama daha onceki haberlerden 1000$'in (bin dolar!) altinda bir fiyat bicildigini okumustuk) Bilindigi uzere UnitedLinux, RedHat'e rakip olmak uzere SuSE Linux, Caldera International, TurboLinux, ve Conectiva'nin kurdugu bir olusum idi.

Yılın Penguenleri Ödülleri için aday gösterme süreci başladı

dfisek

Linux Kullanıcılari Derneği, her yıl olduğu gibi Yılın Penguenleri Ödulleri'ni veriyor. Geçen yıl olduğu gibi 6 kategoride verilecek olan ödüller, sizlerin göstereceğiniz adaylar arasından dernek üyeleri tarafından yapılacak oylama ile belirlenecek. [ Ayrıntılı Bilgi ]
Editörün notu: Şimdiden güzide editörümüz Emre "FZ" Sevinç, En Çalışkan Penguen, Fazlamesai.net televizyon programı da En İyi Basılı/Görsel İçerik Çalışması kategorilerinde aday gösterilmişler.