XEROX'tan Tekrar Tekrar Yazılabilen Kağıt

0
yellowelephant
Xerox, kağıt üzerine basılı görüntü ve bilgilerin 16-24 saat içinde kaybolmasına ve aynı kağıdın tekrar tekrar kullanılmasına imkan veren bir teknoloji keşfettiğini ve patent başvurusunda bulunduğunu duyurdu.
Xerox, geliştirdiği yeni bir teknoloji ile gelecekte insanoğlunun kağıt tüketim anlayışını değiştirecek bir yeniliğe imza atıyor. Xerox’un Kanada’daki AR-GE Merkezi ve Palo Alto’daki ünlü PARC AR-GE Merkezi’nin ortak buluşu ile yakın gelecekte kağıtların kısa süreli bilgi vermek üzere basılması ve aynı kağıdın tekrar tekrar kullanılabilmesi mümkün olacak.

Xerox, "silinebilir kağıt" adını verdiği ve halen geliştirilme aşamasında olan bu buluşu için patent başvurusunda bulundu. Xerox’lu bilim adamları silinebilir kağıt geliştirebilmek için geçici olarak var olacak görüntüler yaratmanın yollarını arayarak işe başladılar. Çalışmaları ilerlerken "tamam şimdi bulduk" denilen nokta, belli miktar dalga boylarında ışık alan parçaların renk değiştirdikleri ve belli bir süre sonra kendiliğinden ortadan kayboldukları an oldu. Bu noktadan hareket ederek, şu an için kendisini 16-24 saat arasında silen defalarca tekrar kullanılabilen kağıtların buluşu ortaya çıktı.

Kaynak:btdunyasi.net

Görüşler

0
simor
Söz uçar, yazı Xerox?

Ne işe yarayacak? Kağıdın yazım-çizim ile tanımlanan fonksiyonu neye dönüşecek? Kağıt tüketimi nasıl azalacak? Kağıt bir işe yaramayacaksa veya bu sebepten tüketimi azalacak ise bunlar nasıl para kazanacak? vs vs.
0
Zebani
...yakın gelecekte kağıtların kısa süreli bilgi vermek üzere basılması ve aynı kağıdın tekrar tekrar kullanılabilmesi mümkün olacak.
0
simor
Verdiğiniz bu dahiyane cevap için çok teşekkür ederim gerçekten. Hatta hayatımın daha iyi yönde değiştiğini bile hissetmeye başladım.
0
Zebani
Ne demek canınız sağolsun.
0
evr
Ne işe yarayacak?

Hiç mi kağıttan makale okumuyorsunuz? Makalenin çıktısını alırsınız rahat okumak için, okuduktan sonra da bir kenara atarsınız. Sonra o kağıtlar telefonda konuşurken iç içe kareler, daireler çizmek için kullanılan müsvetteler olup bir süre sonra da çöpe giderler.

Kağıdın yazım-çizim ile tanımlanan fonksiyonu neye dönüşecek?

Adamlar dünyanın bütün kağıtlarını tekrar tekrar yazılabilen kağıt yapacağız demiyorlar.

Kağıt tüketimi nasıl azalacak?

Ben bu kağıtlardan 60 tane alıp makalelerimi onlara basacağım, haftada 4-5 makale basıp okuyan birisi olarak, her makale ortalama 30 sayfa olsa haftada 120-150 kağıt az tüketmiş olacağım.

Kağıt bir işe yaramayacaksa veya bu sebepten tüketimi azalacak ise bunlar nasıl para kazanacak?

Kadğıdın bir işe yaramayacağını kim söyledi? Hem Xerox kağıt tüketiminden para kazanan bir şirket mi? Adamlar bu kağıdı üretip satanlardan patent haklarını alacaklar. Daha önceki yüzlerce ürünleri için uyguladıkları taktikten başka bir şey değil.


Sorularınıza yanıt vermek hiç keyifli değildi ama Zebani'nin denemesini ve sizden aldığı yanıtı görünce onun en baştaki amacına destek olayım dedim.

İlgisiz not: kağıttan ziyade mürekkep teknolojisindeki bir başarı ile gerçekleşecek bir hadise gibi duyuluyor.. ya da ben öyle hayal ederdim.
0
simor
Neden bu kadar heyecanlı olduğunuzu anlayamamakla birlikte,

Sorularıma cevap vermek keyif vermediyse lütfen cevaplamayınız bir daha.
Keyifsiz de olsa hiç bir soruma cevap verememişsiniz zaten. Bence keyif alacağınız başka şeyler yapın. Ne sorduğumu anlamamışsınız hatta.

Bence sorumu bir daha okuyunuz anlayınız ve ondan sonra kendi yazdıklarınızı bir daha okuyunuz ve eğer mümkünse anlamaya çalışınız.

Zebani deneme mi yapmış? Kimin haberi olmuş..
O Zebani'nin problemi . Benden aldığı yanıt da benim problemim.
Bu gibi ego boşalımları için başka ortamlar var bence oralarda enerjinizi tüketseniz veya sağa sola saldırsanız.

Adam gibi cevap vermek istiyosanız da ne demek istediğimi anlamaya çalışıp ona göre cevap veriniz.

Benimle kişisel bir derdiniz varsa ise gerçek takma adınız ile buraya geliniz.
Kaypak kişiliklere bürünmeye gerek yok.
0
evr
Rica ederim, kesinlikle sizinle kişisel bir sorunum ya da ego şarj etmek gibi bir derdim yoktu (hala da yok). Tanımıyorum bile sizi.

Şimdi okuyunca fark ettim ki gerçekten çirkin duyulan bir tavır ile yanıt vermişim, yazarken fark edememiştim. Söylediklerim geçerli, üslup konusunda ise özür dilerim.
0
simor
Gerçekten iddia ettiğiniz şekilde beni tanımıyorsunuz zaten.

"Söylediklerim geçerli, üslup konusunda ise özür dilerim."

Sadece başka ortamlardan varolan kastettiğim kişi değilseniz, ben de son paragrafımdaki sıfat için özür dilerim. Zaten kastettiğim kişi de olsanız da sizin şu anki özürünüze karşılık aynı davranırdım


0
Zebani
Neyi denemişim ben?
0
tolgacakiroglu
Ornegin bir dukkaniniz var ve aylık veya gunluk ne kadar satis yapmisim diye merak etti. Veya bunun gibi bir cok ornekte olabilir. Bu durumda cok guzel bir teknoloji. Bosuna kagit harcamaya luzum yok.

Tabi degisikligi seven birisiyseniz, hep ayni kagidi mi kullanacam be diyecekseniz, o zaman bu haber pekte ilgi cekici olmaz sanirim. :D
0
majesty
Geçici şeyler için kullanımı çok faydalı olacaktır.

Her türlü gelişmeye ön yargısız bakmamız gerekmektedir. Uyarı olarak söylemek isterim bunu!
0
exxonster
Y. Hakan Erdem'in "Zaman Çöktü" romanını okudunuz mu? Sanırım onda tüm medya buna benzer bir ortamda dağıtılıyordu.
0
simor
Gazete için düşündüğümde çok güzel çözüm gerçekten. Hergün tonlarca gazetenin de geri dönüşemeyip çöpe gittiği düşünülürse..
0
Zebani
Bakın gerçekten aydınlanmışsınız :).
0
simor
Evet, zaten ben bu buluşa karşı duran biri gibi gözükmekten çok, cevap bulmayı ve tartışmayı istemiştim.

Zaten Haberin içeriğinde yazan birşeyin tekrar bana söylenmesini bekmeliyordum.
Aslında cevap vermemem gerekirdi ama işte herkesin zayıf yönleri vardır. Benim ki de acelecilik.
0
Zebani
:) insanoğluyuz hepimizin zayıfları var.
0
Zebani
pardon "zayıf yönleri var." :)
0
fkoksal
Gazetelerin geri dönüşümü icin pek işe yarayacağını sanmıyorum. Üzerindekiler silinse bile o gazeteyi tekrar kullanabilmek için yeniden hamur haline getireceklerdir, ki böyle yapınca yazılar otomatikman silinir.
Kişisel kullanımda daha bir işe yarar gibi geliyor.
0
Zebani
Neden tekrar hamur haline getirsinler? Ya da eğer şimdiki yazıcılar gibi yazıcılarla ya da bu boyutlarda ve ucuz yazıcılarla kullanılabilecek bir kağıt olacaksa gazeteyi dağıtmaya da gerek yok. İnternetten basar okursunuz. Sonraki gün aynı kağıdı tekrar kullanırsınız. Mesela.
0
simor
Tabi, şimdiki teknolojinin rotatif baskı makinelerine, kağıtların evde okuduğumuz haliyle geri gitmesi mümkün değil hakkaten. Bu yüzden tekrar hamur haline geleceği, klasik geri dönüşüm sürecine girmek zorunda kalacaktır. Ayrıca şu anki offset teknolojisinde kullanılan yağ bazlı mürekkebin de bu kağıt için kullanılıp kullanılamayacağını hesaba kattığımda bu bağlamda kişsel kullanıma daha uygun, Parabol'un dediği gibi.

Diğer yanda, sizin düşüncenizde zaten sayısallaşan-elektronikleşen medya için evde basıp kullanmak bence de kişisel yazıcıların işletme maliyetinin düşürüldüğü durumlarda çok güzel olur.
Bunun yanında şöyle komik şeyler de aklıma gelmiyor değil,
"Baba: Çocuum kaç kere dedim şunun yazıları uçmadan basma diye, bak salı güzeli yazının üzerine gelmiş görünmüyo." :).

Bu arada aklıma bazı markaların ürettiği ve artık ilginç baskı/saat rakamlarına ulaşan dijital baskı makineleri. 1 ,2 ,3 ,4 geldi. Xerox un bu kağıt için aynı zamanda mürekkep ve makine planları da vardır kanaatindeyim.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Dr. Güzeldere ile robotlar, yapay zekâ, bilişsel bilimler üstüne bir sohbet

FZ

Milliyet'ten Derya Sazak, Dr. Güven Güzeldere ile bir röportaj gerçekleştirmiş. Röportajda ele alınan konular arasında yapay zekâ, bilişsel bilimler, beyin ve zihin araştırmaları, Türkiye'deki akademik durumun dünyadaki yeri gibi konular var. Röportajdan birkaç çarpıcı kısmı alıntılamak gerekirse:

"Felsefi meseleleri ya da bilimle teknolojiyle ilgili şeyleri toplumdan, siyasetten bağımsız düşünmek imkânsız. Ama birinden ötekine giden yol uzun ve karmaşık olabiliyor. Duke Üniversitesi ile Boğaziçi Üniversitesi'ndeki değişim programı çerçevesinde bu yaz İstanbul'a gelerek bilişsel bilimler üstüne ders verdim. Dersimizin adı 'Tanrı üzerine düşünmek'ti. ABD'li ve Türk öğrencilerle zor ve karmaşık bir alanı, 'inanç dünyası konusunda nasıl düşünülebilir' sorusunu tartışmaya açtık. Eğer yolumuzu bulacaksak bazı varsayımlardan başlayıp sonuçlara ulaşacaksak, doğru düşünebilmeyi öğrenmemiz lazım. Bu bilimsel düşünmenin yöntemidir ama inanç dünyasına da uygulanabilir."

ODTÜ'den Bir İlk

FZ

ODTÜ'de geliştirilen yeni maddeyle cep telefonu, televizyon, elektronik gazete gibi görüntü cihazlarının ekranları, plastik malzemeyle ve daha ucuza üretilebilecek. Yeşil renk oluşturulamadığı için bugüne kadar kullanılmayan plastik malzeme, devrim niteliğindeki son gelişme sayesinde kullanılabilecek.

Evrim insanlara ''iltimas'' mı geçti?

FZ

Beyin gelişimini ve işlevlerini kontrol eden genler insanlarda, türün maruz kaldığı doğal seleksiyon sayesinde diğer primatlara ve memelilere göre çok daha hızlı gelişti. Dr. Bruce Lahn ve ekibi, Cell dergisinin Aralık 2004 tarihli son sayısında yayınlanan makalelerinde konu ile ilgili detaylı bulguları yayınladı.

University of Chicago'da ve Howard Hughes Tıp Enstitüsünde insan genetiği üzerine çalışan Dr. Lahn'a göre, "insanların bilişsel yetenekleri birkaç mutasyon sayesinde değil bu tür zihinsel yeteneklerin önemli olduğu ve çok sofistikte durumlara adapte olmayı gerektiren doğal seçilim ortamlarında hayatta kalmayı kolaylaştıracak pek çok mutasyonun sonucunda ortaya çıktı."

Bir konferansın ardından: Bilgi İşleyen Makine Olarak Beyin - 3

FZ

Bir konferanstan alıntı:

Sene 2050. Yer: İstanbul’daki Yıldırım Stadyumu. Boğaziçi İdman Yurdu (nam-ı diğer Akıncılar) ile insanlardan kurulu ve ağırlıklı olarak Brezilyalı oyunculardan oluşan futbol takımının maçı üzerinden kısa bir süre geçmiş. Robotlardan kurulu İdman Yurdu 1-0 yenilmiş. Maçı yorumlayan bir bonobo şempanzesi durumdan memnun olmadığını belirtiyor ve etrafa ASIMO modeli hakemin satın alındığı dedikodusunu yayıyor. Haberi izleyen bir çiftten erkek olanı eşine dönüp “nasıl olur da Hiper-Turing testinde karşı tarafı kadın olduğuna ikna edemezsin!” diye çıkışıyor…

Beynin Geleceği: Nobel Ödüllü Bilimadamları Anlatıyor

FZ

Aynı alanda çalışan 5 Nobel ödüllü bilimadamı her gün bir araya gelmez. 1 Aralık 2005 tarihinde, MIT Picower Enstitüsü açılış sempozyumunda bir araya gelen ve son gelişmelerle ilgili konuşmalar yapıp beyin araştırmalarının geleceği konusunda tahminlerini sıralayan 5'i Nobel sahibi 12 bilimadamının katıldığı etkinliği Internet üzerinden izlemek mümkün.

Söz konusu web yayını (webcast) gayet yüksek kalitede ve konuşmalarla tartışmaların tamamını kapsıyor. Geçen yüzyıl bir bakıma genlerin ve bilgisayarların yüzyılı idi. Görünen o ki 21. yüzyıl bir bakıma "zihnin ve beynin" yüzyılı olacak. Neye benzeyeceğine dair ipuçlarını şimdiden edinmek isteyenlere...

Kaynak: FZ Blogs