Yeni Deascifier

0
anonim
15 senedir İngilizce klavye ile yazıyorum, ve fena alıştım. F klavyeye de, Türkçeleştirilmiş Q klavyeye bile alışacak vaktim ve isteğim yok. Eh dedim ben de, biraz beyin ve Perl kaslarımı çalıştırayım, ve şu işe kalıcı bir çözüm bulayım. Benim değişmeye niyetim yok, teknoloji bana yardım etsin.
Sonuç, Bilgidata Deascifier programı. Fikir: Daha fakir" alfabeye sahip olan dil İngilizce olduğuna göre, etrafta zaten yazılı olan bir çok Türkçe yazıları kullanıp, bir sözlük oluşturmak. Sözlük şöyle oluşacak. Bu dökümanlara bakarken içinde TR karakter olan her kelime içinde ne zaman bir Türkçe harf görsem, o harfi "fakirleştiriyorum" yani deascify işleminin tersini yapıyorum. Sonra "fakirleştirilmiş" yeni kelimeden halen hatırladığım Türkçe kelimeye bir işaret koyuyorum (Perl hash kullanarak). Bundan sonra TR karakteri kullanmayan metinden aynı hash'i kullanarak ters yönde ara/değiştir yapmak mümkün oluyor.

Daha fazla detay için programın koduna bakabilirsiniz. Lisans LGPL. Tepe tepe kullanılabilir.

Görüşler

0
bio
Ayni isi yapan online bir servis de epeydir var:

http://www.hlst.sabanciuniv.edu/TL/deascii.html
0
afsina
Zemberek web demosunu da kullanabilirsiniz.

http://pisi.uludag.org.tr:8080/zemberek_web/
0
afsina
Bu arada, bahsettiginiz yontem ne yazik ki her zaman islemeyecektir.
Bu konuda istatistiksel (Sabanci universitesi kaynakli uygulamada oldugu gibi) ya da morfolojik cozumleme (zemberekte oldugu gibi) daha iyi sonuc verecektir. Zemberek yonteminin eksikligi belisrsizlik gidericinin zayif olmasi, yani bazen birden fazla sonuc uretildiginden hangisinin secilmesi gerektigi konusunda yanlis karar verebiliyor.
0
afsina
Bu arada, yazida bahsedilen "deasciifier" ters olmus saniyorum, yani ascii karakter iceren kelimenin turkcelestirilmesine deasciifier deniliyor diye biliyorum. asciifier denmeliydi heralde .Sorunlu olan konu zaten deasciifier.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Perl programcısı olmaktan gurur duyanlar için özel !

sundance

Perl'ün yaratıcısı Larry Wall, alışageldiğimiz tarzında yaptığı sunumla, 7. geleneksel Perl Soğanının Durumu isimli toplantıda yine herkesi kırdı, geçirdi :)

'Biz, isteksizler,
cahiller tarafından öncülük edilen bir yolda,
imkansızı gerçekleştirmeye çalışıyoruz.
O kadar uzun süredir o kadar çok şeyi, (elimizdeki) o kadar az şeyle gerçekleştirdik ki
Artık (elimizdeki) hiçbir şeyle, herhangibir şeyi yapabilecek hale yetkinliğe eriştik.'

Nokia Cep Telefonlarını Perl ile Programlayın

FZ

Meşhur cep telefonu üreticisi Nokia, Series 60 cihazlarının Perl ile programlanabilmesi için gerekli çalışmayı başlattığını açıkladı.

Sanırım artık ciddi ciddi cep telefonu programlamayı düşünmekte fayda var, nihayet bu aletleri programlamak ``eğlenceli´´ hale gelmek üzere ;-)

Kaynaklar:

- http://slashdot.org/article.pl?sid=04/01/17/1435206

- http://theregister.co.uk/content/64/34943.html

Perl // Küçük Regexp El Kitabı

Ansugo

Çok fazla kod yazıyor, ama bazı yerlerde tıkandığınızı hissediyorsunuz; == ile karşılaştırma yapabiliyor, ama string içinde arama yapmakta istiyorsunuz; ve en güzeli herhangi bir stringin altindan cikip cikmak istiyorsunuz, o zaman buyurun düzenli ifade cumhuriyetine.

Perl Öğreniyoruz - 1

butch

Haydi millet toplanın. Perl öğrenmeye başlıyoruz :) Bundan sonra düzenli olarak bu köşede Can Uğur Ayfer tarafından hazırlanan Perl Öğreniyoruz makaleleri yayınlanacak. Bu makalelerde, klasik yöntemle, basit problemleri adım adım çözerek beraberce Perl öğreneceğiz. Buyrun ilk derse...

(Can Uğur Ayfer, Kim Korkar Unix`den, Perl ve MySQL ile Cgi Programlama gibi kitapların yazarı, 1973 yılından beri ülkemizde bilgisayar sektörünün duayenlerinden birisidir. Halen aktif olarak çalışmakta öğrenmeye, öğretmeye aynı coşku ile devam etmektedir. Kendisine sonsuz teşekkürler)

Perl Öğreniyoruz - 2

cayfer

Geçen hafta çözdüğümüz örneği bir de Perl'in özelliklerinden yararlanarak çözelim.

Editörün notu: Perl öğreniyoruz yazı dizisinin ikincisini okuyorsunuz. Sabırsız olanlarınız için cayfer.bilkent.edu.tr incelenmesi gereken bir adres.