gorkem

gorkem


0 takip ediyor | 0 takip ediliyor


Bilgi alanları


İlgi alanları

Avrupa Birliği projelerinde açık kaynak kodlu yazılımlar ( 19)

Madem Emre konuyu açtı, ben de devam edeyim. Bir süredir, TBD Bilişim Ansiklopedisi'nden aldığım ilham ile "Linux Ansiklopedisi" yazma ya da organizasyon başlatma fikrim var. Bir ansiklopediyi ortaya koyma fikri oluşturmak kolay da, süreci belirleyecek etmenleri kafamda canlandırmaya çalıştığım zaman gözüm korkuyor.

Yine de merak ediyorum. İnternetten takip edilebilecek, indirilebilecek, okuyucuların da desteğiyle, Wikipedia tadında ve tarzında, sürekli kendi kendini yenileyecek bir "Linux Ansiklopedisi" sizce ne kadar uygun, kabul edilebilir, sürdürülebilir bir proje? Sizce, bize ne verir? Nam-ı diğer, ecnebi deyimiyle, "what's in it for me?"

Bu arada, bu ansiklopedinin içeriğini 1.5 yıl kadar önce çıkartmış ve bir ara Nazım Koç ile paylaşmıştım. Ancak o zamanın internet, açık yazılım ve Linux camiasının büyüklüğü bu çalışmayı kotaracak kadar geniş, bilgili, belki de "açık" değildi. Kişisel fikrim, şu anda belirli bir eşik çizgisini aşmış olduğumuz, dolayısıyla bir ansiklopediyi de kotarabileceğimiz yönünde.

FM bu işe el atar mı? :-)

Avrupa Birliği projelerinde açık kaynak kodlu yazılımlar ( 19)

Hala devam ediyor. Şu ana kadar sadece 5 kişi ile yüzyüze görüşme yapıp, kullanılabilirlik testine alabildik. Sonuçların uygun olması için bu sayıyı 8'e çıkartmamız şart. Zira bir kişinin bulabileceği hata sayısı tüm hatalar içinde %35 iken, 8 kişi ile yapılan testlerde bu sayı %85'e kadar çıkıyor. Daha fazla kişi ile çalışmak elde edilen sonuçların birbirini tekrar etmesine neden oluyor.

Çalışma akademik olduğu için, bir yerde yayınlanır yayınlanmaz mutlaka paylaşacağım. Hatta önce FM'ye yazacağım :-) Sonuçlar oldukça ilginç...

Bu arada, sürekli olarak 1.5 saatini ayırıp teste katılabilecek arkadaşlar arıyoruz. Eğer ilgilenmek isteyen olursa, detaylı bilgi bu adreste [www.gorkemcetin.com]. Ufak bir hatırlatma: Teste katılmak isteyenlerin daha önce Linux kullanMAmış olması gerekiyor. Bir saatlik deneme çalışması yapanları, arkadaş ortamında "Linux nasıl bir şeymiş?" diye merak edip kullananları gözardı ediyor, teste alabiliyoruz.

FrontSITE i18n Çalışması #1: GNOME ( 8)

Merhaba

Yorumları takip etmeye çalışıyorum. Yanlış anlaşılmalara izin vermemek için küçük bir not düşmek istedim (özel olarak Serdar'a değil mesajım, ortaya yazıyorum elbette :-).

* * *
Frontsite'ın bu işi yaparken, bu işle resmi olarak uğraşan insanlarla - Görkem Çetin - ortak bir çalışmaya girmemiş olması ya acemilikten, ya husumetten, bana göre başka bir açıklaması yok.

* * *

En önemli problem, bu noktada düğümleniyordu. Enver'in listeye geçtiği son mesaj ile sorunun düzelmiş olacağını ümit ediyorum. GNOME yerelleştirme çalışmalarının başındaki kişilerle neden bağlantıya geçilmediğinin kanımca artık önemi de kalmadı. Ayın 17'sindeki partiye ve sonuçlarına yoğunlaşmak gerekiyor.

Aslen, (listelerdeki bir kaç kişinin) göstermeye ya da başkalarını inandırmaya uğraştıkları konu, 'sürdürülen çalışmaları körü körüne sahiplendiğim' ve 'kimseye yetki hakkı vermediğim' veya 'insiyatif kullandırmadığım'la ilgili.

Merak eden arkadaşların GNOME/KDE/OpenOffice.org çeviri listelerine üye olmaları yeterli. Listelere üyelik açık (sadece KDE'de moderasyon var, ancak listenin öntanımlı yapılandırması buydu, değiştir(e)medik, elbette üye olmak isteyen hiç kimseyi de geri çevirmedik).

Bu arada, Penguenin Günlüğü programının (ilk) yayın saati Pazartesi günü 21:30. Serdar'ın ilgisine teşekkürler.

İyi çalışmalar
Görkem