Başka `ILoveYou` virüsü`ne geçiş yok!

0
larweda
Kendisini adres defterindeki bütün adreslere yollayan ve bu şekilde çok kısa zamanda tüm dünyaya yayılabilen `ILoveYou` ve `Kournikova` gibi virüsleri engellemek için geliştirilen yeni bir yöntem var. Klasik virüs engelleme algoritmalarının tersine, İngiliz Savunma araştırmaları merkezindeki yazılım bilimcilerin geliştirdiği `::Mail` programı, bilgisayarınıza gelen dosya ve e-mail'leri değil, sizin dışarıya gönderdiğiniz dosya ve e-mail'leri kontrol ediyor. Bu şekilde sizin bilgisayarınız virüs kapsa bile başkalarına yaymanız mümkün olmuyor. Bu tarz bir mantığın yanında klasik virüs koruma programlarını da kullanarak şu anda dünyanın belası olan virüslerden kısa bir süre için kurtulabilirsiniz. Ancak henüz bu geliştirilen algoritmayı virüs koruma programlarına uygulayarak ürün haline getiren bir yazılım firması ortaya çıkmadı.

Belli ki virüs yazan elemanlar (ki belki de dünyanın en iyi yazılımcıları bu işle uğraşıyorlar) virüslerini dağıtmak için başka yollar keşfetmek zorunda kalabilirler. Çok uzun sürmez bence, ne dersiniz?

İlgili Yazılar

Yüksek Hızlı Windows NT Parola Kırıcı

FZ

Bilgisayarınıza yetkisiz kişilerin girmesini istemiyorsunuz. Parolalar konusunda hassassınız. Söz gelimi, deneyimli biri olarak şöyle bir parola kullanıyorsunuz: u76d0pelgbuz3. Oldukça karışık ve oluşan harmandan (hash) geriye doğru dönmesi imkansız denecek kadar zor... mu acaba?

Sadece 2 saniye sürmüş yukarıdaki parolanın tespit edilmesi! İnanmayanlar Advanced Instant NT Password Cracker sayfasına bakabilirler. Sistemi geliştiren yazarların konu ile ilgili Lecture Notes in Computer Science (Proceedings of Crypto'03) isimli kaynakta sunacakları teknik makaleyi buradan çekebilirsiniz.

İsterseniz yukarıdaki adrese kendi sisteminizdeki harmanları (hash values) göndererek ne kadar sürede kırıldıklarını da görebilirsiniz ;-)

Gmail Kırıldı

sonereker

Buradan orjinal dökümana ulaşılabilir.

Google bu durumun muhtemel saldırgana bilgi veren kullanıcılar için geçerli olduğunu savundu. Açık kapatıldı, Google bu durum üzerine resmi bir açıklama yapmadı ve Full-disclosure'da da aynı sitede yakında yayınlanacak olan --tüm online banka sistemlerinin barındırdığı- benzer türde bir açığın duyurusu yapıldı :)

Güvenlik uzmanlarına göre kullanılan sistemlerin %98'inde benzer türde rapor edilmemiş açıklar mevcut.

Gizli anahtarlarınızı gizleyemezsiniz!

tongucyumruk

İngiliz ulusal güvenlik ajansı Home Office, 2000 yılında çıkan RIPA adlı yasanın üçüncü bölümündeki bugüne kadar kullanmaya başlamadğı hakkını kullanmak yönünde hazırlıklara başladı. Sözkonusu yasanın üçüncü bölümü İngiliz polisine ihtiyaç duyması halinde kişilerin açık anahtar tabanlı şifreleme uygulamalarında kullanılan gizli anahtarını isteme hakkını tanıyor. Gizli anahtarını teslim etmeyi reddedenler içinse hapis cezası öngörülüyor.

Sahte Microsoft İmzası

anonim

Microsoft bir işletim sistemi üzerinde yine Microsoft bir web tarayıcısı kullanırken akla gelen ilk şey bu dijital imzalardan en güvenilir olanının yine Microsoft firmasına ait olacağını düşünmektir, çok normal bir şekilde de olması gereken budur.

Fakat ne yazık ki durumun böyle olmadığı Microsoft tarafından yapılan ilginç bir açıklamayla anlaşılmıştır. Yapılan açıklamada denildiğine göre 29 Ocak ve 30 Ocak 2001 tarihinde VeriSign dijital imza firmasından bir kullanıcı Microsoft’un bir elemanı olduğuna inandırarak Class3 bir kod imzasını Microsoft adına elde etmeyi başarmış. Bu da pek tabii ki normalde Microsoft’a ait olmayan bir takım kodların sanki Microsoft tarafından dağıtılıyormuş gibi Internet Explorer’da uyarının gelmesi demek. Bu sayede eğer istenirse ActiveX kontrolleriyle ya da MS Office makroları ile bilgisayarınıza girilmesi ya da zarar verilmesi mümkün olmakta. Bu duruma bir aktif içerikli bir web sayfasını ziyaret ederken düşebileceğiniz gibi, üzerinde eklenti bulunan bir mail ile de başınız derde girebilir. Üstelik yapanın imzasında Microsoft yazdığı halde.

Kriptografi ne kadar güvenli?

e2e

Bir süredir devam eden, ABD'nin, İran gizli servisinin iletişimini izlediği yönündeki tartışmaları duymuşsunuzdur. Olay ilk önce bu bilgiyi İran'ın nasıl elde ettiği etrafında dönüyordu. Senaryolardan en kuvvetli olanı ise bir dönemler ABD'nin Irak'ta en çok güvendiği ve gizli servis hizmetlerinden dolayı aylık $335,000 ödediği Ahmad Chalabi'nin bu bilgiyi, içkili bir ABD gizli servis ajanından aldığı ve İran'a verdiğiydi.

BBC'deki bu haber ise olayın teknik olarak nasıl yapılıyor olabileceği üzerinde duruyor.
Çeşitli güvenlik uzmanlarıyla yapılan röportajlardan alıntılarla günümüz kriptografi uygulamalarının kırılamayacağı, bu izleme olayının insan hatası(?) veya bir backdoor sayesinde yapılmış olabileceği anlatılıyor.

Alıntılardan biri beni biraz düşündürttü: Acaba?!

"The Code Book" kitabının yazarı Simon Singh: "... Bugün bir email göndersem, dünyanın tüm gizli servisleri, dünyanın tüm bilgisayarlarını kullansalar dahi çözemezler. Şifrelemeyi yapanlar şifre kırıcıları karşısında oldukça büyük bir avantaja sahipler."