Biohacking

0
robertosmix
Geçenlerde hackaday.com'da da rastladığım ve yakında (bir taraftan) insan ömrünü olduğundan çok ama çok daha fazla uzatabileceğini düşündüğüm bir prensip'i sizlerle paylaşmak istiyorum. Aslında anlatılan prensipler ve davet edilen araştırma sahası bir çok "hacker"'ın günlük yaptığı çalışmalardan farklı değil. Ama burada konu edilen "hack"lenebilir mekanizmaların tamamı yaşayan organizmalar.
Şöyle düşünün. Elinizde insan vücudunda yaşayan herhangi bir bakteri olsun. Bu bakteriyi alıp "decompile" ediyorsuz. Sonra da elde ettiğiniz kaynak kodları değiştirip, örneğin "Yalnızca kanserli hücreleri bul ve yok et!" şeklinde düzenliyorsunuz. Daha sonra bu yeni kodları bakteriye yükleyip, insan vücuduna enjekte ediyorsunuz. Ve bir süre içerisinde vücudunuzda kanserden eser kalmıyor.

Tabii bu anlattıklarımın uygulanması günümüz şartları için oldukca zor. Ancak Drew Endy kardeşimiz bu konuda çok kafa yormuşa benziyor ve bizlere benzersiz bir sunum takdim ediyor.

Biyoloji konusunda bir biyolog ile karşılaştırıldığında hiç bir bilgim olmamasına rağmen beni çok heyecanlandıran bu konuyla ilgili yerli kaynakları oldukca merak ediyorum. Ortalık bu alanda Fransızların, Japonların, İngilizlerin ve diğer birkaç ülkenin yığınla araştırmalarıyla dolu iken bizlerde buna benzer çalışmalar (tahmin etmiyorum ama) varmıdır? Ayrıca fazlamesai ailesinin de bu konudaki fikirlerini de almak fena olmaz aslında.

Görüşler

0
FZ
Bu bağlamda evrimsel biyolog Paul W. Ewald'ın yazdığı "Hastalığın Üstesinden Gelmek" başlıklı makaleye mutlaka dikkat çekmek isterim. Ewald, burada bahsettiğim Gelecek 50 Yıl kitabının son bölümü olarak yazdığı makalesinde tıp alanında bugün nedeni hala tam olarak belirli olmayan kanser, Alzheimer gibi hastalıkların aslında enfeksiyonlara dayandığını ve 50 yıldan daha bile kısa süre içinde mevcut tıp sistemi içindeki çıkar gruplarının öncülerinin sahneyi terk edecek olmalarından ötürü bu fikirlerin ve somut uygulamaların karşımıza çıkacağını belirtiyor.

Bir yandan da moleküler biyoloji tekniklerinin gelişmesi ve ucuzlaması sonucunda gen düzeyindeki çözümleme ve işaretleme işlemleri ekonomik anlamda iyice ayağa düşecek ve lüks tıbbi işlemler olmaktan çıkacak. Diğer yandan yukarıda belirtildiği gibi mevcut tıp paradigmalarında sinyalleri bugünden verilmeye başlanan değişimler gerçekleşecek.

Muhtemelen muazzam büyüklükteki moleküler veri yığınlarının hızlıca işlenebilir ve anlamlandırılabilir hale gelmesi ile belki de gerçtekten "wetware" çok büyük lab. bütçelerine erişemeyen "hacker"ların dahi erişebilecekleri bir şey olacaktır. Şu anda FM takipçisi olan 20'li 30'lu yaşlarındaki insanların 70'li 80'li yaşlarında bu tür şeyleri test etme imkanları olabileceğine inanıyorum.
0
bio
bugün nedeni hala tam olarak belirli olmayan kanser, Alzheimer gibi hastalıkların aslında enfeksiyonlara dayandığını

Bu tur iddialarda bulunan cok insan var (http://en.wikipedia.org/wiki/Hulda_Regehr_Clark) ama ulser disinda hala somut bir delil yok. Umarim gercekten tip alaninda buyuk bir komplo donuyordur ve (bizim de gorebilecegimiz bir sure icinde) bu hastaliklarin gercek nedenleri ve cozumleri bulunur.

0
Tarık
Umarim gercekten tip alaninda buyuk bir komplo donuyordur ve (bizim de gorebilecegimiz bir sure icinde) bu hastaliklarin gercek nedenleri ve cozumleri bulunur.

Bu düşünceyi destekleyen hatta altmışlı senelerde "herşeyin çaresi var bizi durduran ilaç şirketleri" diyen doktorlar bile var diye biliyorum. Umalım da bu bir komplo olmasın, zira kötü ilaç derebeylerini yok edebilmek çaresiz hastalıklara çare bulmaktan daha zor olabilr.
0
FZ
Bu sadece bir kapitalizm meselesi değil yukarıdaki son yorumuma bakılırsa mevcut bilimsel düzende de mevcut paradigmaların devam etmesinden manevi çıkarı olan insanları da ele aldığım görülebilir.
0
FZ
Yorumumda bahsettiğim yazar bazı kanser vakalarında da yavaş yavaş enfeksiyon sebebi öne süren bilimsel makaleler çıkmaya başladığını belirtiyor ve istatistikler veriyordu.

Komplo meselesine gelince bu öyle gizli kapaklı gizemli bir şey değil ki, bir üniversitedeki en prestijli kürsülerin sahipleri genellikle alanında tanınmış ve yaşlı isimlerdir. Bir entelektüel yatırımları vardır ve mevcut bilimsel paradigmalara hayatlarını adamışlardır dolayısı ile bazı genç araştırmacılar birtakım aksi örnekler bulmaya başladılar diye bu deneyimli bilimadamları mevcut ve epey test etmiş oldukları fikirlerinden kolay kolay vazgeçecek değillerdir. Ancak tabii onlar da yerlerini bir gün daha genç bilimcilere bıraktıklarında...
0
auselen
Canlı bedenlerin, ilaç şirketleri için daha değerli olduğu ortada. Ölülere ilaç satamazlar, üstelik uzun yaşadıkça daha fazla ilaç almanız gerekir.

Bakın bir çok hastalığın tedavisi hakkında bilgi dağıtılmasına sponsor olan ilaç şirketleri var. Muhakkak ki keyiflerinden sponsor olmuyorlar.

Eğer durum hakkatten buysa bile, Çin gibi ülkeler de bu tedaviyi bulmaya aday.
0
FZ
Canlı bedenlerin, ilaç şirketleri için daha değerli olduğu ortada. Ölülere ilaç satamazlar, üstelik uzun yaşadıkça daha fazla ilaç almanız gerekir.

+1 ;-)
0
myavuzselim
Burada bilgisayar programlari ile DNA'nin kiyaslandigi ilginc bir yazi var: http://ds9a.nl/amazing-dna/index.html
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

3, 2, 1 Motor

butch

Fazlamesailerle yaklaşık iki ayı geride bıraktık. Varlığı sayesinde iyiden iyiye gececi olduk. Bir iki teknik aksaklık dışında test yayınını bitirmek için bir engel yok sanırım. Artık hareket zamanı. Fakat bunu yapmadan önce bir kez daha tartışalım bence fazlamesai.net nedir, amacına ulaşması için neler yapmalıyız.

Bir sistem analisti olarak yaratılmadığınızın 10 işareti

SHiBuMiGo

ABD’deki iş bulma kurumunun öngörüsüne göre 2014 yılına kadar sistem analistlerine olan işgücü ihtiyacı, ortalama işgücü ihtiyacının üzerinde olacak. Bunda en önemli etkenlerden biri kurumlarda kullanılan teknolojik sistemlerin iş ihtiyaçlarına paralel olarak sürekli daha karmaşık hale gelmeleri. TechRepublic’den çevirdiğim bu yazıda bir sistem analistinin sahip olma(ma)sı gereken 10 nitelikle ilgili tespitler yer alıyor. Orjinal İngilizce metne http://blogs.techrepublic.com.com/10things/?p=280 adresinden ulaşabilirsiniz.

Web 2.0: İçeriği biz üretelim, parayı onlar kazansın?

FZ

dsully: lütfen en fazla 2 cümle ile bana web 2.0'ı tarif et.
jwb: içeriği sen yaparsın. parayı onlar alır.

Acaba gerçekten böyle mi? Ya da bu noktaya nasıl gelindi? Internet, alışık olduğumuz anlamda Internet olmaktan çıkıyor mu? Mute'a InfoEnclosure 2.0 başlıklı bir makale yazan Dmytri Kleiner ve Brian Wyrick tam da bu konuyu ele alıyorlar.

Belki de Wikipedia'yı Türkçeleştirmemek daha iyi bir fikir

Geryon

Türkçe wikipedia'yada gezerken Big-Oh* makalesini okudum "Algoritmaların performanslarını karşılaştırmak için kullanılan gösterim." yazan zihniyeti görünce ve aklıma şu soru geldi. Wikipedia'yı Türkçeleştirmemek daha iyi bir fikir olabilir mi ? "Bugün Wikipedia için ne yaptın?" kapanyaları başlatıyoruz fakat önemli olan nicelik mi yoksa nitelik mi ?

*Maddenin İngilizce Wikipedia açıklaması:
Big O notation
Landau notation

Sonar Ekran Koruyucusu ile Ağınızı Dinleyin

FZ

Bu yazıyı okuyanların çoğu herhalde en az bir kez savaş filmi izlemiştir. Bu tür filmlerdeki radar, sonar, vs. ekipman ile düşman uçaklarını takip etme sahnelerini hatırlayacaksınızdır. Peki benzer bir tadı bilgisayar ağınızdaki ya da Internet'teki bilgisayarlar için yakalamak istemez misiniz? Şöyle bir nevi sonar ekranı olsa ama üzerinde uçak isimleri yerine ilgilendiğiniz bilgisayarların isimleri ya da adresleri, ağ uzaklıkları ile doğru orantılı olarak görünse falan ;-)

"İyi diyorsun güzel diyorsun ama nasıl yani?" diyenlere en güzel cevabı, değerli FM üyesi tongucyumruk arkadaşımız işte bu makalesi ile vermektedir. Okuyunuz, ufkunuz, vizyonunuz genişlesin :)