GPL Hayallerimizin de Ötesinde

0
sundance
Serbest yazılımlar konusunda hep anlaşılamayan şey, nasıl olup da bu adamların hayatta kaldığıdır. Düşünsenize 9-6 işe gidip gelen yine de iki yakası biraraya gelmeyen insanların dünyasında nasıl olup da bedavaya program yazan insanlar yaşamlarını sürdürebilirler ki ?

Tahmin edemeyeceğiniz kadar iyimser bir şekilde ;)
Damian Conway ismi size bir şey ifade ediyor mu ?

Eğer yoğun bir şekilde Perl ile uğraşıyorsanız, muhakkak ki bu ismi duymuşsunuzdur. Dahası eğer bir şekilde Sed veya Awk ile uğraşma şansızlığına eriştiyseniz, bu adama tapıyorsunuzdur :)

Kısacası Perl'ün yazarı olan kişiden sözediyoruz. Shell scriptlerin ve ServerSide Scriptlerin (ASP, Cold Fusion, PHP) arasında bir yerlerde iki taraf için de oldukç yararlı olan Perl dilini geliştiren kişi Damian Conway. Dahası değiştirmekle de kalmayıp V5'e getiren de O.

Birçokları için Linus Tornvalds değerinde bir dahi kendisi. Fakat belki de asıl önemli olan, (bu sitenin de kendini adadığı şekilde) serbest çalışmaya (veya çalışmamaya) adanmış bir kişilik olması. Hani hepimizin kafasında bir yerlerde vardır ya "Birileri sponsor olsa da şöyle bir altı ay sadece bir şeyler geliştirsem, Internet`in Neo`su olsam" diye.

Tabi Internet camiasının en çok ses getiren kişilerinden birinin de böyle düşünmesi hoş. Dahası Damian Conway kendine bir yol da çizmiş. "Mevcut hayatımı sürdürüp bütün zamanımı Perl`e adayabilmem için cebimde $55000 gibi bir para olması lazım. Eğer bu kadar bir param olursa bir yıl boyunca sadece Perl`le ilgili çalışıp, kafamdaki birçok şeyi gerçekleştirebilirim."

Veeee....

YetAnotherSociety Damian Conway bir yana bütün Perl meraklılarının hayali olacak böyle bir etkinliği (Damian Conway`in bütün bir yıllık giderlerini, sadece Perl üzerinde çalışsın diye desteklemeyi) gerçekleştirmeye karar vermiş!

Şimdi ise bu iş için para toplanıyor. YAS bu konuda oldukça umutlu, zira birçok yerden (bazıları büyük olmak üzere) bağışlar gelmeye başlamış.

Bu başarılı olur ya da olmaz. Fakat önemli olan şu; eğer hayalleriniz yoksa onu gerçekleştirebilecek paranın da anlamı yoktur. Eğer hayaller varsa, ama gerçekten sahiplenilerek, inanılarak varsa, o zaman suyun akması gibi, bir şekilde bir yerlerden kendine yol bulur.

Oturun bir hayal edin. Maddi açıdan yaşamınızı sürdürme derdiniz olmasa ne yapardınız ? Ve şimdi ne yapıyorsunuz.

Ne de olsa gerçek hayatta kafanıza silah dayayıp "iki hafta içinde veterinerliğe geri dönmezsen gelip beynini uçuracağım" diyecek bir Tyler Durden yok.

gnu

Görüşler

0
Lord
Ülkemizde böyle birşeyin şu an için hayale yakın olduğunu bilmek üzücü...
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

GPL hastaları ve ``Commonistler´´ aranıyor!

velista

Pardus, Creative Commons lisanslanmış bloglar, açık kaynak kodlu yazılımlar falan derken, konu ister istemez uzun süredir ertelediğimiz, pek de üzerine konuşup "suyu bulandırmak" istemediğimiz bir noktaya dayandı...

Soru çok ciddi: Başta GNU GPL, GNU LGPL, GNU FDL ve CC olmak üzere, özgür dünyanın kullandığı lisans sözleşmeleri "hukuki açıdan" Türkiye'de ne kadar geçerli?

Richard Stallman

exalted

Richard Stallman'ın "GNU/Linux User Show"daki görüşmesini mp3 ve ogg formatlarında dinleyebilirsiniz.

Vay SCO why!

sundance

Yakın zaman kadar birçoğumuzun adının açılımını bile bilmediği, tarihin en başarısız Unix operasyonlarını sergileyen iki şirketten oluşan SCO firması, bir kaç ay önce IBM'i, Linux kullandıkları ve Linux'un UNIX kodu üzerinden geliştirilmiş bir ürün olduğu sebebiyle dava etmiş ve 1Milyar dolar tazminata talep etmişlerdi.

Bu bir yana, IBM'in verdiği basiretsiz cevap çok uluslu sirketlerin kendileri dışında kimseyi önemsemediğinin en güzel örneğiydi. Fakat son gelişmeler daha bile ilginç. Novellden yapılan x açıklamaya göre 1995 yılında UNIX'in kaynak kodu ve lisanslama hakları SCO'ya satılmış olsa da telif hakları ve UNIX patentleri SCO'ya satılmamış ve hala NOVELL'in :) Dahası SCO'da bunu biliyor, zira son altı aydır birkaç defa UNIX patentlerini satın almak için NOVELL'e başvurmuşlar!

Saçını kurutması gerekirken, köpeğini mikrodalgada kurutup milyon dolar tazminat alanların dünyasına hoş geldiniz!

Özgür Yazılım Para ve Müşteri ile Buluşuyor

FZ

Özgür (Bedava?) Terminaller

The Linux Terminal Server Project isimli proje pek çok kişinin yıllar önce çözülmüş olduğunu düşündüğü bir problemi - kullanıcıların merkezi bir bilgisayar sistemine bağlanması - problemini çözüyor. Hey! PC'ler Mainframe'leri öldürmemiş miydi?

Bugün bile, pek çok kurumun asıl yükünü uzakta bir yerde bulunan bilgi işleme merkezleri çekiyor. Bilgi girişi için tuşlara teker teker basmak henüz otomatikleştirilemedi, insan emeğine yoğun bir şekilde ihtiyaç duyuyor ve bir çift gözle ele sahip olan canlılar PC-oid makinalara alıştıkları için de epey pahalıya patlıyor. Kullanıcıların masalarının üzerinde duran bu canavarların maliyetinin aşağı çekilmesi bir şirketin finansal durumunda hatırı sayılır bir iyileşmeye yol açabilir.

Kukay, kod dağıtımına başladı!

robertosmix

Türkiye'nin ilk ve tek açık kaynak kodlu ERP projesi olan Kukay, kaynak kodlarını dağıtmaya başladı.Kodlarda ilk göze çarpan, DB2, MySQL, PostgreSQL ve HsqlDB desteği! Ayrıca Berkeley DB Java Edition da yerel veri stoğu çözümü olarak kullanılmış.

Kukay'ın web sitesinde yapılan açıklamaya göre, kodlama süreci ile ilgili bilgi sahibi olmak isteyen insanların meraklarını gidermek üzere kodların dağıtımına geçilmiş. Şu anda kodlarda sadece TestCase'ler var ve ortada henüz çalıştırılabilir bir uygulama yok. İlgilenenlere!