Java'nın Bir Kalesi Daha Fethediliyor

0
anonim
Konu şu: Pascal ile Cep Telefonu için programı geliştirme. Yani Pascal, Java'nın kalelerinden birisi olan cep telefonlarına (biraz dolaylı da olsa) el atıyor...
Sözü burada Sn. M. Burhan OFLAZ'ın satırlarına bırakıyorum. (Her ne kadar kopyala yapıştır bir haber olduysa da, MidletPascal'ın duyurulmaya değer olduğunu düşündüm... )

Merhaba!

Son gunlerde Cep telefonları icin program gelistirmek oldukca revacta. Siz de cep telefonlari icin program yapmak isterseniz, hem de bu isi hepimizin bildigi dil olan Pascal' i kullanarak yapmak isterseniz MidletPascal derleyicisini kullanabilirsiniz.

Programı : http://www.midletpascal.com sitesindeki DOWNLOAD bölümünden indirebilirsiniz.

Bu derleyici Pascal kodlarını Java byte kodlarina çeviriyor ve yorumlayıcı içermediği için oluşan derlenmiş kod epey hızlı çalışıyor.

Program kişisel kullanım için bedel ve lisans gerektirmiyor.

Ben bu derleyicinin Help dosyasını Türkçeleştirdim.

Türkce yardim dosyasi icin : bu linki kullanabilirsiniz.

Derleme sonrasında olusan JAR ve JAD dosyalarını telefonunuza gönderip hemen denemeye başlayabilirsiniz. Ayrıca emülator destegi de bulunmakta. (Emülatoru java.sun.com sitesinden WTK'yı indirerek kurabilirsiniz)

Görünen o ki MidletPascal sitesindeki tek Türk üye (belki de en eski üyelerden biri) benim, aramıza katılmaya ne dersiniz ?

Selamlar,
Dr. M.Burhan OFLAZ
Ankara, Türkiye.

Görüşler

0
darkhunter
En son 5-6 yıl önce TP kullanarak bir şeyler yazmıştım. Aklımda Pascal'a dair pek birşey kalmamış olsa da, son zamanlarda adından sıkça söz ettiren FP ve bu haber sayesinde, zamanımın bir bölümünü tekrar Pascal'a ayıracağım galiba :)

Bu güzel haber için teşekkürler.
Dr.Burhan OFLAZ'a da yerelleştirme çalışması için teşekkürler.

Tabi şimdi, niye kulağınızı tutmak için bu kadar dolambaçlı bir yol kullanıyorsunuz, Java ile yazsanıza diyenler olabilir :) S

Sağolun ben almayayım, "cep telefonunda çalışan uygulama" gibi ulvi bir neden için bile java çekilmez... Zaten python'la da yapılabiliyor bu iş... Bir de Pascal geldi süper oldu... Haydi PHP seni de bekliyoruz ;)
0
ttk
Merhaba Hiç Delphi kullanmadınız mı ? Bu arada, programı indirip baktım gerçekten güzelmiş (tabii bana göre), meraklıların en azından bir bakmasını tavsiye ederim.
0
darkhunter
Yok, kullanmadım. Tabi benimkisi keyfe keder bir tecihti, kullanmak zorunda kalmadım desem daha doğru olur. Bir dönemi iyi hatırlıyorum ama, herkes Delphi ile lokal temel muhasebe programları yazıp, pazarlamaya çalışıyordu :) Şükür o günlerde geçti...

Delphi güzel bir platform ama, Kylix (bu pek tutmadı gerçi) ve Lazarus'a yönelmek ufuk genişletici olabilir, Delphi'den haz alanlar için...

Benim ilgim FP'den yana şu sıra, tabi bu cep şukellası da bayağı ilgi çekici ;)
0
yilmaz
yazılan pascal kodu java bytecode' a cevriliyor ise nasıl daha hızlı calısıyor? Sonucta jvm üzerinde çalışmıyor mu?
0
tongucyumruk
Atıyorum: Daha optimize bytecode üretiyordur?
0
jfever
Bu derleyici Pascal kodlarını Java byte kodlarina çeviriyor ve yorumlayıcı içermediği için oluşan derlenmiş kod epey hızlı çalışıyor. evet bu kısım ilginc. bir yanlislik olsa gerek. hem yorumlayıcı icermiyor da ne demek?
0
deathline
Jvm üstüne bir framework içermemesi olabilirmi?
0
meting
Aynen öyle. Zaten bu sebeple daha önce oldukça meşhur olan MobileBasic derleyicisinden (şimdi battı) ayrılıyor. M.Burhan OFLAZ
0
jac
MIDlet Pascal, java sanal makinesinin bir çok aygıtta hali hazırda yüklü olması avantajını iyi kullanmış. Özel olarak s60 tabanlı telefonlarda geliştirme yapmak için python mükemmel bir alternatif.
0
anonim
MidletPascal gerçekten çok güzel hazırlanmış. Pascal diline aşina olanların telefonlarında kendi oyunlarını oynaması; bir kaç saat programın yardım dosyalarını kurcalamasına bağlı.
0
robertosmix
Başlığın gerçekciliği konusunda şüpheliyim doğrusu. Öyle veya böyle görevi bir süre sonra JAVA devralıp JVM ile iş bitiriliyorsa, JAVA'nın nasıl bir kalesi daha fethedilmiş olabilir ki? Apache BSF kullanarak da aynı süreç uygulanabilir nihayetinde.
0
dfix
Tamamen katılıyorum. Ayrıca java kullanıp java kalesi feth etmekte ne demek? Yaklaşık 3 yıldır pascal kullanarak bişey yapmıyorum belki pascal kodlamak için bir neden olabilir. illa pascal istiyor java istemiyorsanız da onunda çözümü vat Delphi.net
0
yilmaz
thread lara nası bir çözüm bulmuşlar aceba. j2me de uygulamayı kilitleyebilecek thread lar compile aşamasında hata fırlatıyorlar. böylece düzeltilebiliyorlar. onu nasıl çözmüşler?
Bu arada pascal ile yazılan mobil uygulamalar symbianda çalıştırılabiliyor zaten.
0
meting
Yılmaz arkadaşımın yazdığı Pascal ile yazılan programların doğrudan Symbian üzerinde çalışması meselesini anlayamadım. MidletPascal haricinde başka bir yol olduğunu bilmiyordum. Biraz bilgi verirse sevinirim. Saygılarımla, M.Buhan OFLAZ
0
yilmaz
Symbian üzerinde native uygulama olarak çalışıyordu.
0
anonim
Gerçekten çok ilginç konu ile ilgili bağlantı verebilir misiniz lütfen...
0
yilmaz
Hatırladığım palm içinmiş. PocketSuite yazılımı. Yanlış anlaşılma için özür dilerim.
0
anonim
Belki yanlış hatırladınız ama ben şöyle bir emülatör buldum :) . Nokia 9210 ve 9290 için bir VM. Üzerine Dos yada Linux kurup pascal basic veya ne isterseniz onunla program yazabiliyorsunuz. Tabi emülatörün asıl amacı retro oyunları çalıştırmak :)
0
sundance
Çok güzel bir çaba, tebrikler.

Açıkcası her zaman Pascal bana C'den daha güzel bir dil olarak gelmiştir, en azından daha insani. Ortaya çıkışının insanların yapısal bir programlama dili öğrenmeleri olmasının da bunda etkisi var sanırım. Dahası Delphi'de bu konuda "şişko olmayan fonksionel programlar" konusunda oldukça iyi bir şöhrete sahip. Tabi bütün bunlar 1994'de C ile uğraşmayı bırakmış birisinin taş atmaları olarak da algılanabilir, dört bölüm "My Name is Earl" seyrettim, gayet huzurlu bir şekilde kabul ederim.

Böyle bir yapının oluşturulması da ayrıca güzel. Hoş ben Python öğreniyorum sevgili N 6600'üm için ama eski bir dostu da burada böyle görmek güzel oldu.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Spring Framework

malkocoglu_2

Spring Framework bilgi işlem sektöründe büyük ilgi görmeye başladı. Bu altyapıyı kullanan programcılar ve teknik liderler, altyapının ne kadar iyi ve yararlı olduğunu söyledikten sonra hernedense bu sebepleri teknik olarak bir türlü tarif edememektedirler. "Spring, Tivo gibidir" demiştir bir kullanıcı, "sahip olmadan değerini bilemezsin. Tarif edilemez". :) Bu yazımızda, gizem perdesini biraz daha kaldırmak ve Spring'in teknik yararlarını ortaya çıkartmayı amaçladık.

http://www.bilgidata.com/pdfs/spring.pdf

PrimeFaces: Açık Kaynaklı Türkçe Ajax JSF Kütüphanesi

anonim

PrimeFaces, Java Server Faces (JSF) çatısı için geliştirilen açık kaynaklı bir kütüphanedir. PrimeFaces’in temel amacı, ajax tabanlı zengin bir bileşen kütüphanesi yaratmak ve çeşitli JSF eklentileri yardımıyla uygulama geliştirmeyi kolaylaştırmaktır.

Java Türkçe Yazılım Hatası

anonim

LimeWire adlı bir birebir (peer-to-peer) iletişim uygulamasının Türkçe çevirisini yaparken javadan kaynaklanan bir Türkçe uyumsuzluğu, yazılım hatası saptadık. Sorun, basitçe ifade etmek gerekirse, "İi-Iı" çiftlerinden kaynaklanıyor...

Schemafree

anonim

Küme ortamında MySQL'in indeks silme ve güncelleme sırasında tabloları kitlediği gözleminden hareketle, indeksleri ek tablolar olarak şemasız bir veri tabanında kullanma fikri ortaya çıktı. Friendfeed altyapısı şu anda Python ortaminda boyle bir çözümü kullanıyor; Schemafree projesi bu altyapıyı Java ortamında yapmayi amaclamakta. Blogumuzda cikan haber surada bulunabilir.

Java ile Kalıcılık (Persistence) - Hibernate

malkocoglu

Java programlarımızı yazarken nesneler ile uğraşırız. Bu nesneleri veri tabanına yazmamız gerekince, ilişkisel dünyaya ve kavramlarına atlamış oluyoruz. İlişkisel ve nesnesel modeller birbirinden farklılar, ve sonuç, "Model Uyuşmazlığı" denen kodlama stillerindeki anlaşmazlık olmaktadır. Çözüm: Java icinde SQL yazmadan, nesneleri tablolara eşleme dosyaları ile bağlamak, ve bu bağ üzerinden otomatik SQL üretmek. Kalıcılık (persistence) araçları burada yardımcı oluyor. Java dünyasında kalıcılık araçlarından Hibernate'i aşağıdaki yazı dizisinde tanıtıyoruz.