Kâtibim: ASCII dosyanızı MP3 yapın (abc ve mp3 ilişkisi)

0
misafir
Kâtibim türküsünün piyano ile 'çalınmış' kısa bir versiyonunu mp3 çalarınızda dinlemek ister misiniz? Hayır, size mp3 indirebileceğiniz bir link vermeyeceğim. Bu yazıdan kopyalayıp yapıştırarak oluşturacağınız kısa bir metin dosyasını ve bazı programları kullanarak söz konusu mp3'ü nasıl oluşturabileceğiniz anlatacağım.
abc, 1991 yılında Chris Walshaw tarafından halk şarkılarını hem insanın hem de bilgisayarın okuyabileceği bir formatta kaydetmek için oluşturulmuş bir standart. Esas olarak bir ASCII metin dosyası. İlk ortaya atıldığından beri bayağı gelişmiş. Artık senfoniler bile bu formatta kaydedilebiliyor. Aşağıda kâtibim türküsünün abc standardında yazılmış bir halini görüyorsunuz:

X:1
T:Katibim
M:4/4
L:1/8
Z:abc olarak yazan misafir
K:C
A3e e2e2|fefg e2e2|d2dd c2d2|e4 z4:|
A3B c2d2|efed cBA2|BdcB BA^GA|B4 z4|
A3B c2d2|efed cBA2|BdcB BAA^G|A4 z4|

Asıl önemlisi bu metin ile neler yapabileceğimiz. Öncelikle bu metni katibim.abc adı ile bilgisayarınıza kaydedin. Sonra abcmidi programını indirip kurun. Program Debian GNU/Linux'ta mevcut. Şimdi abc2midi katibim.abc komutunu verip dosyayı MIDI'ye çevirin ve dinleyin.

Ya da timidity programı bilgisayarınızda kuruluysa, ki Debian GNU/Linux'ta mevcut, timidity katibim1.mid -Ow komutuyla dosyayı wav dosyasına çevirin. Bu arada wav dosyası yaklaşık 5M yer kaplıyor. Oysa orijinal dosyamız sadece 165 bayttı. MIDI ise 737 bayt. Belirtmeden geçemedim.

Şimdi, lame programı ile wav dosyasını mp3'e çevirebiliriz. Program yazılım patentleri nedeniyle Debian'da mevcut değil. O yüzden bir zahmet lame.sf.net adresinden kaynak kodunu indirip kendiniz derleyiverin. mp3'e çevirme komutumuz basit: lame katibim1.wav. Artık mp3 çalarınıza yükleyebileceğiniz bir dosyaya sahipsiniz. Tebrikler!

İsterseniz türkünün notalarını da basabilirsiniz. Bunu için ihtiyacınız olan program abcm2ps. Tabii ki debian'da mevcut. Komut ise basit: abcm2ps katibim.abc. Çıktıyı Out.ps adlı dosyada bulabilirsiniz. gv ile ya da başka bir programla bakın bakalım nasıl görünüyor...

Son olarak çok daha profesyonel bir programdan daha bahsetmek istiyorum: GNU LilyPond. İşevi yine bir ASCII dosyasından midi ve pdf üretmek, yani müzik ve basılı nota. Ama lilypond formatını öğrenmek abc'den biraz daha zor. pdf üretmek içinse TEX'i kullanıyor.

Görüşler

0
FZ
Uzun zamandır okuduğum en güzel kısa makalelerden biri! Çok teşekkürler.

Bu tür makalelerin artmasını diliyorum.
0
feran
Benim gibi elektronik özürlü biri için bile kolaylıkla uygulanabilecek sade açık seçik anlatım için çok teşekkür ederim.
0
sefalet

Acaba bu işlemleri tersine yapmak mümkün mü? mp3 den ASCII ye çevirmek gibi.Herhangi bir mp3 için yapmak güzel olurdu boyut küçültme bakımından.Ya da ASCII den çevirdik mp3 e tekrar işlemleri tersine çevirip ASCII ye dönüştürebilirmiyiz?
0
FZ
Bu işleri tersine yapmak yani herhangi bir sayısal "ses" verisini alıp, oradaki enstrumanları ayrıştırmak ve bunların notalarını çıkarmak kolay bir iş değil. Zor bir iş olmakla beraber bazı denemeler mevcut, JTransrciber gibi. Bununla ilgili bir miktar bilgiyi yine FM'de yayınladığım Yapay Zekâ ve Müzik Üstüne başlıklı makalenin sonlarına doğru bulabilirsiniz.
0
sefalet
Teşekkürler bakıcam.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

fazlamesai.net'e soralım: Bilimsel ve Grafik Hesap Makinesi Tercihleriniz Nedir?

FZ

Üniversitede doktorasını yapmakta olan bir dostum bilimsel/grafik hesap makinesi satın almak istediğini ama kararsız kaldığını söyledi. Ben kendisine ayak üstü bir şeyler söyledim, yıllar önce aldığım bir HP 48G'den falan bahsettim ancak benim de aklıma takıldı ve dolayısı ile FM camiasına sorayım dedim.

Siz hangi bilimsel hesap makinelerini kullanıyorsunuz? Hangilerini, hangi sebeplerden ötürü tavsiye edersiniz? CASIO? HP? TI? Fiyat/performans olarak nasıl değerlendirirsiniz? Daha da önemlisi Türkiye sınırları içinde satın alınabilecek makul ve mantıklı cihazlar hangileridir sizce? Hangi şirketleri önerirsiniz?

Bilişimci İmamın Vaazı

SHiBuMi

Bu yazı forward ile bana geldi, benden de sizlere...

Bu kainatın öyle bir donanımcısı vardır ki, bütün mevcudatı ve onların içinde yeryüzünü create etmiş, güneşi bir power source, ay'ı bir system clock yapmış.

fazlamesai.net'e soralım: Özgürlük mü, kaliteli yazılım mı?

FZ

Günlüğüme girmiştim ama FM camiası ile de paylaşmadan edemedim.

Bu aralar iki yazılım kurcalıyorum iş için: Confluence ve JIRA. Her ikisi de kapalı kodlu, kaliteli ticari lisanslı yazılımlar.

Fark ettim ki ticari bir yazılım olan JIRA'yı Apache Foundation da tercih ediyor ve yoğun olarak kullanıyor. Neden tercih ettiklerini burada açıklamış. Gelelim FM camiasına sormak istediğime:

Yazılım mühendisliği mühendislik midir? Hacker mantalitesi nerede patlar?

FZ

Geçenlerde (en altta linkini verdiğim) bir sunum izledim. Tanıdığım pek çok yazılımcıyı ve yöneticiyi sandalyeye zincirleyip o sunumdaki her sayfayı, her sözcüğü onlara tane tane okutturmak, birkaç kez yüksek sesle tekrar ettirmek istiyorum.

Yazılım mühendisliği mühendislik midir?

Yazılım, çok akıllı bir ya da birkaç adamın odaya kapanıp harala gürele kod yazıp sonra da “bakın süper program çıktı ortaya, acayip sofistike işler yapıyor” dediği türden sanat, zanaat ve teknik bilgi karışımı gizemli bir üretim alanı mıdır? (Olası tepki: E ama DOOM öyle yazılmadı mı? Bak süper oyun yaptı o zeki ve bilgili adam. Yalan mı? Bak filanca da kapandı odaya süper derleyici, işletim sistemi filan yaptı. Efendim? Her şeyi tek başına yapmadı mı? Yaptı yaptı. Kapandı odaya. Tek başına. Canım birkaç kişi destek vermiştir. Onlar da odaya kapanıp yazan çok zeki ve çalışkan adamlardı. Keşke herkes böyle olsa. Hem tek bir kişinin ya da iki kafadarın geliştirdiği ürünler peşinden fanatiklerini yaratmadı mı ve sevilmedi mi?)

Java Gelmiştir

butch