MacOS X ve Güvenlik

0
anonim
Geçtiğimiz günlerde Ankara'da yapılan Serbest Yazılımcılar Konferansına katılan arkadaşım Sundance bana güvenlikle ilgili seminerde konuşmacı arkadaşın örnek verdiği işletim sistemlerinin arasında MacOS X ve MacOS X Server'ın bulunmadığını anlattı.

Aslında şaşıracak bir durum yoktu genel olarak ama Unix dünyasını yakından takip edenlerin bence bu iki işletim sistemini de her ne kadar kullanmaya imkan bulamasalar da yakından takip etmeleri gerektiğini düşünerek bir kaç önemli güvenlik özelliğinden bahsetmek istedim.
MacOS X işletim sistemlerinde Apple ufs (unix file system) ve hfs+ (macos extended fıle system) karışımı bir sistem kullanmış, bir kere sisteme telnetle login olduğunuz da user açamıyorsunuz (default kurulumda) user açmak için makina başına geçmeniz lazım, makina başından açtığınız userlar /etc/passwd dosyasında görünmüyor. İsterseniz root user i silin ve tekrar yaratın ve wheel grubu yerine staff grubundan yaratın, basit bir sifre koyun ve bunu /etc/passwd e elinizle ekleyin bir hacker etc altındaki passwd dosyasini aldığında ve root şifresini kırıp sisteme login olunca sadece bir şok geçiriyor ve bir daha MacOS X çalışan sistemlere yaklaşmıyor. Umarım Apple MacOS X'in bu güvenlikk açısından sağlamlığını bozmaz.

Görüşler

0
anonim
O soktan sonra crackerligi bile birakir belki. :)))
Saka bir yana ozellik hos tabi ama sok yasatacam diye gereksiz account acmak ne kadar mantikli bilemiyorum.
0
anonim
MAcOsX in PC lere kurulacagi soyleniyordu.
Bu konuda bir gelisme varmi?
0
Max
PC lerde MacOSX calismicak su an icin ama Darwin denilen kismi GUI si olmadan calisir durumda, www.apple.com
0
conan
/etc/passwd ve /etc/shadow u kendi elinle de duzeltemiyor musun?

$ whoami
root

$ echo patates:x:0:0::/root:/vin/bash >> /etc/passwd
$ echo patates:MD5pass:11666:0:99999:7::: >> /etc/shadow

Bunu mu engellemisler? Yoksa adduser script''''''''leri filan mi calismio?

Role based access filan mi kullanmislar yani? Annamadim pek...
0
anonim
Patates ? Debian kullanmıyoruz Mac OSX ;) bu satırlar çalışmaz :))

Bildiğim kadarıyla (MacOSX konusunda üstat Maxdir ben atıp tutuyom onun anlatmış olduklarından) asıl /etc/shadow ve /etc/password dosyaları Mac partisyonunda tutuluyor ve bu partisyona consoldan login olan bir kullanıcının erişim hakkı yok. Konsoldan user yaratabiliyorsun fakat bu root haklarına sahip bir user hiçbir zaman olamıyor. Hatta bir arkadaşa yanlışlıkla root paswordu masasında unuttuk numarasıyla şaka bile yapmıştık, deli olmuştu /etc/passwd ve shadow da birşey yapamayınca :))
Güzel Gantek günleri....
0
Rorqual
bir yerlerde Calva Kokusu alıyorum sanki ..:)
0
Max
etc/passwd var sadece :))
ondada hic bir user yokki :)
elle eklesen de calismaz zaten o rasi bir aldatmaca, adduser script i yok zaten macos x icin aslinda yok demeyelim vardir kesinlikle birilerinde ama benim bulduklarim genelde BSD icindi ve calismiyordu
0
Max
evet yok belki cikar derken bugun bir tane buldum adduser scripti denicem ve sonucu size bildirecegim
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

VIRUS ALERT - W32/Nimda@MM

anonim

Hızla yayıldığı belirtilen bu ' worm ' hem e-mail attachment ile ( readme.exe ) hem de Microsft IIS serverda 15 Mayıs 2001'de bulunan bir güvenlik açığını ( PWS Escaped Characters Decoding Command Execution Vulnerability ) kullanarak yayılabilmektedir. Ayrıca, Internet Explorer 5.0 veya 5.5 kullanılarak web ( http ) üzerinden mailboxlara ( hotmail, yahoo, vs..) erişim söz konusu olduğunda, yine bir başka güvenlik açığını kullanarak bu mesaj okunduğunda ve hatta sadece önizleme penceresinde görüntülendiğinde dahi sisteme bulaşabilmektedir.

SQL Server 7.0 için yazılmış WORM yakalandı

FZ

Sistem yöneticisi (sa user) için parola tanımlanmamış SQL Server 7.0 veritabanı sunucu sistemine sızabilen bir worm yazılımı (kurtçuk) yakalandı.

Sisteme girebildikten sonra iki Truva atı (Trojan horse) programını sisteme yerleştiren worm yazılımı bu şekilde kontrolü worm yaratıcısına aktarmaya çalışıyor.

NetSec Güvenlik Bülteni: Sayı 3

onal

Ağ güvenliği listesi (NetSec) üyeleri tarafından hazırlanan güvenlik bülteninin 3. sayısı çıktı. Buradan okuyabilirsiniz.

Türk Telekom Sitesi ve Win2003 Server

anonim

13 Haziran Cuma günü web sunucularına gizlice girilen Turk Ttelekom web sitesinin hangi işletim sistemi ve web sunucu yazılımını kullandığını merak edip ufak bir araştırma yaptım. Sanırım oralarda birileri bir hayli hayalperest, aşırı iyimser vs.

Netcraft.com sitesindeki "What's that site running?"e Türk Telekom´un kullandığı işletim sistemi ve web sunucusunu öğrenmek için girdiğimde en son yapılan örnekleme göre 10-13 Haziran arası bir tarihte Windows 2003 platforumuna bir geciş yaşandığını ve haliyle IIS 6.0´a terfi edilmiş olduğunu gördüm.

JavaScrypt

FZ

Autodesk firmasının kurucularından ve efsanevi AutoCAD programının yazarlarından biri olan John Walker, DES şifreleme standardının yerini almış olan AES´i (yani Rijndael algoritmasını) JavaScript ortamına taşıdı. Şifreleme, şifre çözme, parola cümlesi oluşturma ve steganografi işlevlerini barındıran bu JavaScript kullanımı GPL lisanslı olarak isteyen herkesin kullanımına açık.

C/C++ dururken neden JavaScript kullanayım, deli miyim divane miyim ben tepkisini verecekler ilgili sayfada usta programcının gerekçelerini okuyabilirler.