Object Persistence ve Lisp - Dabble ve Smalltalk

0
FZ
Şimşekleri üstüme çekmek pahasına böyle bir başlık atıyor ve diyorum ki Bill Clementson yine yapacağını yapmış ve acayip videolar hazırlamış.

Konu bu aralar pek bir revaçta olan ve "e peki nasıl yapacağız biz bu object persistence, serialization işini?" sorusu ile gündeme gelen konu. Bill Clementson en son gerçekleştirdikleri Vancouver Lisp Kullanıcıları Grubu Toplantısı çerçevesinde AllegroCache ile ilgili bir video hazırlamış.
Etkinlik sonucu ortaya çıkan diğer odyovizyüel (!) eser ise dabbledb ekibi tarafından hazırlanmış dabbledb tanıtım videosu. Smalltalk ile geliştirilen ve Google Base trendini çok farklı bir noktadan vurmayı amaçlayan bu Internet projesinin kısa süre içinde kullanıma açılacağı belirtiliyor.

Görüşler

0
muhasebeci
Sırada ne var? Sanırım site başlığı yakında "Eve gitsem de Lisp ile uğraşsam diyenlerin sitesi olarak değiştirilecek"
0
ttk
Bu gülüp yeri sumsuklayan adamı nasıl cizdiniz ?(buldum buldum :)
0
yilmaz
lisp lisp lisp hakkaten lisp görmekten bıktık yaw. tamam iyi bir programlama dili vs.. ama yani biraz fazla lisp konuşulur olmadı mı?
Şimdi FZ diyecek son 20 haber de sadece 1-2 tanecik ama yorumlar vs lisp oldu hep.
Burdan devlet yetkililerine sesleniyorum lisp'i azaltsınlar.
0
selam
Hıms.. Herkes kendi kullandığı, öğrenmeye çalıştığı ve araştırdığı dil, konu ile ilgili haber yapabilir. Eğer sizde her hangi bir dil hakkında araştırma yapıyorsanız ve ilginç olduğunu düşündüğünüz bazı bilgilere sahipseniz yada bir yerlerde link görmüş iseniz paylaşabilirsiniz.
0
yilmaz
elimize geçtikçe haber niyetine yolluyoruz.
0
tongucyumruk
Ufak bir detayı atlamıyor musunuz? FM öyle 5-10 kişilik bir editör/muhabir kadrosunun oturup "hmm şu şu ve şu konulara ağırlık verelim, şu konuyla öbür konuyu ise hiç gündeme getirmeyelim" şeklinde konuşmalar yaparak içeriği belirlediği cinsten bir site değil. Belki de bu siteyi dğer birçok siteden ayıran özelliği bu: gündemi, siteyi takip edenler belirliyor.

Şimdi size bir sır vereyim. Sitede Lisp'ten çok fazla bahsedildiğini mi düşünüyorsunuz? O zaman daha ilginizi çekecek konularda birşeyler yazarak bu gidişatı değiştirebilirsiniz. Eğer yazacak konu bulamıyorsanız buyrun size birkaç fikir: Web uygulamalarını "sıradışı" bir şekilde C ile Apache modülü şeklinde yazarak uçuk performansa ulaşmak, Erlang ile asenkron uygulama geliştirme, ASP.Net'in geleceği ve Microsoft LINQ... Konuların sonu yok... Tabii programlama dışındaki konularda da yazmamanız için bir sebep yok. Bunlar sadece benim aklıma gelenler. Yaratıcılığınızı kullanın, Lisp'i gündemden düşürün. Ne dersiniz?
0
FZ
Gizli plan yaptık, Java ile ilgili makale gelirse direkt siliyoruz. C# ile gelirse çarpıtıp yayınlıyoruz. Assembly yazan olursa hadi canım sen de diyoruz. FORTRAN diyen olursa dövüyoruz. C++ diyen olursa anlaşılmıyor bundan hiçbir şey deyip başımızdan savıyoruz. C yazan olursa çok uzun olmuş bu deyip kırparak yayınlıyoruz. Evet, çok kötüyüz biz. Gizli bir kurulumuz var, arada ritüel yapıp bazı bilgisayar kitaplarını tütsüleyip yakıyor Latince ve Yunanca bilgisayar terimleri ile karanlık güçlere sesleniyoruz.

Boşverin Lisp, LINQ, Apache, C modül, Erlang, vs. geyik yapmak daha kolay nasıl olsa. Konuya dair bir şey demeye gerek yok. Onun için önce konunun ne olduğunu anlamak gerekiyor, onun için çok kalori harcamak gerekiyor.
0
conan
Kahrolsun lisp ve isbirlikcileri! Linux gelecek dertler bitecek....

(Anlamsiz slogan atip kaciyorum muhaha!)

0
muhasebeci
ya arkadaşlar, amacım biraz "fazla Lisp" e dikkat çekmekti :) Çok fazla dikkate almayın benim mesajımı :) Bir bakim dedim benle aynı fikirde insanlar var mı diye, varmış demek.
0
Ragnor
Video'ları izlemedim, ama sitesini biraz gezdim şu dabble'ın. Şimdi bu Dabble GoobleBase'i kullanan bir nevi bir frontend mi? Öyleyse akıllıca bir fikir. Heleki Google ne yapsa gerekli veya gereksiz çok yayıldığı veya insanların manyakça birşekilde ellerindeki en gereksiz bilgileri bile (resim, günlük, bookmark vs.) bir dönemde tutacağı kesin bir proje üzerine yatırım yapmak oldukça zekice.
Ama Dabble benim anladığım gibi GoogleBase için bir frontend değilse, nedir peki? Biri açıklayabilir mi?
0
FZ
Google ile ilgisi yok bildiğim kadarı ile. Smalltalk ile yazılmış, kendi içinde çalışan bir sistem. Yani sıfırdan yazılmış bir servis.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Yeni Başlayanlar İçin Common Lisp Geliştirme Ortamı

zekzekus

Common Lisp'e yeni başlayanlar için yapılacak ilk iş bir geliştirme ortamı oluşturmaktır. Bu konuda yeni başlayanlara kolaylık olması için Lispbox gibi hepsi birarada paketler mevcut. Ama özellikle MS Windows kullanıcıları için emacs tarzı bir geliştirme ortamı ve verimi artırmak için genelde yapılması gereken emacs özelleştirmeleri can sıkıcı olabiliyor.

Lisp'i Anlamak

anonim

Fazlamesai'deki Lisp hayranları bunu nasıl atladı bilmiyorum ama digg.com'da rastladığım, biz ölümlülerin kullandığı sıradan programlama dilleriyle uğraşanların da anlayacağı bir dille yazılmış The Nature of Lisp başlıklı bu yazı, Lisp hakkında şimdiye kadar okuduklarımın toplamından daha fazla şeyi anlamamı sağladı.

Barack Obama'yı Semantik Web Üzerinden Lisp ile Sorgulamak

FZ

Öyle bir veri tabanı düşünün ki şu sorunuza doğru cevaplar veriyor: "Barack Obama nerede doğmuştu? (Nerede dünyaya gelmişti diye de yazabilirsiniz) Doğduğu yere 15 km uzaklıktaki şehirler ve kasabalar hangileri idi? 2000 yılında bu yerleşim yerlerindeki ortalama fakirlik seviyesi ne idi?"

Bunu tek bir ilişkisel veri tabanı ile kolayca yapabilir misiniz? Yahut daha doğru soru: Neden tek bir veri tabanı olsun ve bu neden ilişkisel olsun? Buyrun semantik web ve RDF kullanın. Nasıl mı?

minifesto: mini mini 'animated' manifesto

FZ

Zach Beane yine yapacağını yapmış. minifesto sitesine gidip, istediğiniz metni yazıp bunu yakışıklı bir siyah kutu içinde, karizmatik yeşil yazılarla, daktilo efekti şeklinde görebileceğiniz bir "animated GIF" olarak elde edebiliyorsunuz.

Bir örneğini de Brian Mastenbrook'un blog'unda PI filminden meşhur bir alıntı şeklinde görmek mümkün.

Acaba bu şirinlik hangi programlama dili ile yapılmış? Tabii ki programlamayı tekrar eğlenceli kılan dille.

Lisp Resource Kit: Canlı Canlı Lisp ;-)

FZ

LispNYC ve ALU tarafından geliştirilmiş olan The Lisp Resource Kit boot edebilen Debian GNU/Linux tabanlı Knoppix kullanılarak hazırlanmış bir Lisp tanıtım, eğitim öğretim CDsi. Her türlü deneyimden insana Common Lisp programlama dilini ve teknolojilerini tanıtmak amacı ile hazırlanmış ve ekran görüntülerine buradan ulaşabileceğiniz bu CDdeki yazılımların birkaçına örnek vermek gerekirse: