Penguence 4. Sayısı Çıktı!

0
wetware
Dergimizin üretim sürecini olgunlaştırmaya, hedeflediğimiz düzenli çıkış dönemine ulaşmaya çalışıyoruz. Bunun için yazarlarımız, çalısma grubumuz ve siz okurlarımızın katkılarına teşekkür ediyor, daha iyiye ulaşmak için desteğinizi istiyoruz.
Bu sayıda özgür yazılımın en önemli parçalarından bir olan yerelleştirme çalışmalarını dosya konusu olarak seçtik. Geçen sayıdan bu yana bazı yeni köşeler ekledik. “Kim Kimdir?” köşesinde, özgür yazılımın simalarını tanıtmayı planlıyoruz. Okurlarımızın önemli bir kısmının sadece özgür yazılım kullanıcısı değil, üreticisi de olduğundan yola çıkarak, Programlama köşesi başlattık . Bu köşede internet üzerinde bulabileceğiniz kod örneklerinden daha çok, uygulama dil ve teknolojileri ile ilgili teorik bilgiler bulunacaktır. Bu sayıda Java, Ruby dilleri var. Gelecek sayıda ise Mono, C+ + , Python, PHP gibi dil ve teknolojilerde yer alacak .
url: http://penguence.linux.org.tr

Görüşler

0
Tarık
Java, Ruby, Php den önce C Programlama Dili üzerine enine boyuna uğraşılması gerektiği kanaatindeyim. Zira C olmasa Penguen bu seviyede olmayabilirdi.
0
mbayer
O ne yeniyor mu :)
0
wetware
Haklisiniz, ama bu tercih Penguence ekibinin degil ki... Her dil icin ayri kose olusturulmasi planlanmisti. Ama simdilik C kosesinin sorumlulugunu ustlenecek bir kisi bulunamadi. Siz ya da bir arkadasiniz bu kosenin olusturulmasi ile ilgilenirse, penguence@linux.org.tr adresinden iletisime gecebilirsiniz.
0
Tarık
İşin o tarafını hiç düşünmemiştim. Yani C için köşe hazırlayabilecek kapasitede insan olmaması gerçekten kötü. Hayır, ben bir dergide C köşesi oluşturabilecek kadar bilgi sahibi değilim maalesef. Fakat fazlamesai de C ye köşe yazarlığı yapacak nitelikte çok insan bulunduğuna eminim. Tabii ki bu iş ne kadar zaman ayrılabildiğiyle doğru orantılı.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Knoppix 3.8 & UnionFS

e2e

Knoppix 3.8 CeBIT 2005'te tanıtılmış.

Yeni sürümde default kernel versiyonu 2.6.11, KDE 3.3.2. Mozilla yerine ise Firefox ve Thunderbird var.

Fakat asıl "heyecanlandırıcı" yenilik UnionFS ile gelmiş. Artık Knoppix ile boot ettiğimiz bilgisayarımıza program yükleyebileceğiz. Bu bundan önce de mümkündü, fakat epey bir uğraşmak gerekiyordu. Bundan sonra program kurulumu için "apt-get update && apt-get install x" yetecek.

UnionFS sayesinde, RAM disk üzerinde ayrı, yazılabilir bir / dizini oluşturulabiliyor.

Bilgi Üniversitesi Bilgisayar Bilimlerinden Canlı Yayın

FZ

Bilgi Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Bölümü yeni dönemde canlı yayına geçiyor. Pilot olarak seçilmiş olan ders ise Türkiye'deki en özgün içerikli bilgisayar derslerinden biri: Comp 314 - Principles of Programming Languages. Canlı yayını kaçıranlar için ilgili haftanın videolarına daha sonra da ulaşmak mümkün. Ders tüm dünyanın kullanımına açık, kullanıcı adı ve parolası olmayanlar 'Login as guest' düğmesine basarak ilgili videolara ve ders malzemelerine erişebilirler. Ders için ana kaynak Programming Languages: Application and Interpretation. Söz konusu kaynak da bedelsiz olarak meraklı olan herkesin serbestçe kullanımına açıktır.

Dersi veren Chris Stephenson dersi şu sözlerle anlatıyor:

Toshibadan Evinize Çok Küçük Bir Nükleer Reaktör

zorkun

Toshiba alışılmış örneklerinden 100 kat küçük bir nükleer reaktör geliştirdi. 200 kilowatt üretim gücündeki reaktörün yaklaşık 6x1,8 metrelik boyutları hayli etkileyici. Tamamen arıza çıkarmayacak ve kendi kendine işleyecek bir şekilde üretilmiş. Bu reaktörle üretilen enerjinin maliyeti, kilowatt saati 5 cent olarak hesaplanmış. Ürün 2008 yılında Japon, 2009 yılında ise Amerika ve Avrupa pazarına sunulacak.

Geçmiş Olsun: Patentlendik

tongucyumruk

Yazılım Patentlerinin kabulüne ilişkin teklif Avrupa Bakanlar Konseyi tarafından onaylandı. Şimdi Avrupa Parlementosu'nda onaylanmayı bekliyor. Aslında bu haberi oldukça uzun yazmak istiyordum fakat bunu yazmak için kullandığım klavyenin sürücüsünün, veya fazlamesai.net'e bağlanmak için kullandığım TCP/IP, http gibi protokollerin veya fazlamesai.net'in kullandığı CMS sisteminin bir patenti ihlal edip etmediğinden emin olamadığım için herhangi bir patenti ihlal etmediğimi umarak bir bağlantı vermekle yetineceğim.

Kablosuz İstiklal

FZ

Internet sokağa taşındı İstiklal Caddesi kablosuz internete kavuştu.

İGDAŞ´ın öncülüğünde, Koç.net ve Cisco´nun teknolojik desteğiyle gerçekleştirilen projeyle Beyoğlu´nda internete artık kablosuz bağlanmak mümkün olacak. Projeyle, İstiklal Caddesi boyunca açık alanlardan, kafelerden ya da herhangi bir başka noktadan, mobil cihazlar, dizüstü bilgisayarlar veya PDA'lar ile isteyen herkes internete kablosuz olarak bağlanabilecek.

Türkiye´deki ilk kablosuz internet cadde uygulaması olan proje, New York, Londra ve Paris´in ardından dünyada dördüncü uygulama olacak. İstiklal Caddesi´nde hayata geçirilen uygulama ile İstanbul kenti çağdaş ve dijital bir metropol olma yolunda önemli bir adım daha atmış oluyor. Projeyle, Taksim başlangıcından Galatasaray Lisesi'ne kadar olan bölümünde oluşturulan Kablosuz Bağlantı Noktaları sayesinde İstiklal Caddesi, kablosuz internet erişim alanı haline getirildi. Böylece, cadde boyunca herhangi bir noktadan veya herhangi bir kafeden internete kablosuz bağlanmak mümkün hale geldi.