WikiLeaks Sarsıntısı Devam Ediyor!

0
sundance
Ekvator hükümeti geçmişte de birçok defa, üst düzeyde önemli dökümanı sızdıran WikiLeaks kurucusu Assange'yi güvenli ve özgür bir ikamet için Ekvator'a davet etti.

Hayatından endişe ettiği için uzun süredir havaalanlarında yaşadığını söyleyen Assange'ye, Ekvator makamlarından gelen bu sığınma teklifi Amerikan Dışişleri'nin 250,000 dökümanının iki gün önce basına sızdırılması ile büyük sarsıntı geçiren uluslararası diplomasi için de ilginç bir gelişme.

Doğrulama imkanı bulamasak da sözkonusu WikiLeaks dökümanlarının Türkçe hallerine WikiLeaksTr.com adresinden ulaşabilirsiniz.
Akla Bismarc'ın meşhur lafı geliyor "Sosis ve devlet işlerine saygı duymaya devam edebilmek için onların üretimini görmemek gerekir."

Yayınlanan belgelere biraz bakınca çok ilginç sonuçlar çıkıyor.

En göze çarpanı, Amerikan Büyükelçilikleri içinde en yoğun trafiğin Ankara Büyükelçiliği'nden kaynaklanması. Öyle ki bu trafik Bağdat Büyükelçiliği'nden bile fazla. Belgelerin halka ifşasından önce, Amerikan Hükümeti bu hareketin sayısız masumun hayatını tehlikeye atacağını belirtmesine karşılık Assange, sözkonusu kişilerin isimlerinin belirtilmesi durumunda bunları dökümanlardan çıkartacaklarını belirtmiş.

Bir başka önemli nokta da WikiLeaks'in siteyi yayın dışı bırakmaya yönelik olası bir saldırıya karşı belgelerin önemli bir kısmını, bir gün önceden Der Spiegel, Guardian ve New York Times ile paylaşmış olması.

Sözkonusu belgelerin yaklaşık 8000 kadarının da direkt Türkiye ile ilgili olduğu belirtiliyor. Bunlarda önde gelen hükümet üyeleri ile ilgili yurt dışı hesapları olmasından, borsada manüpilasyon yapmalarına kadar çok değişik iddialar da yeralmakta.

Amerikan hükümeti ise sözkonusu belgeleri halen yalanlamadı, öte yandan Ekonomi Bakanı Şimşek ve İç İşleri Bakanı Vecdi Gönül hemen birer yalanlama yayınladılar.

Belgelerin düzmece olmadığını ama yine Amerika'nın çıkarları doğrultusunda, başta Arap liderlerinin ikili siyasetlerini gözler önüne sermeyi ve kamuoyu önünde küçük düşürerek etkilerini azaltmayı hedeflediği, buna ek olarak da "bakın biz bir şekilde şunu şunu gerçekleştireceğiz, yolumuza çıkmayın" diye sinyal verme yöntemi olarak bu bilgileri sızdırdığı da komplo teorileri arasında.

İlgili Yazılar

Bir MEB Okulundaki GNU/Linux Öyküsü...

FZ

FM Forum'dan ana sayfaya taşımak istedim, berker arkadaşımız yazmış: "Babam bir öğretmen ve bir okulda idareci olarak görev yapıyor. Bilgisayarlarla arası fena sayılmaz. Linux'a falan da ilgi duyar sempatik bakar.

Bir hafta sonu oturup okuldaki bigisayarına Debian kurduk. Güncellemeleri yaptık. Yazıcılarıı tanıttık. Diğer Windows'lar ile anlaşabilmek için SAMBA kullandık. Ofis paketi için OpenOffice kurduk. Firefox kurduk. Okullar, İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri iletişim için gizlice kayıt tutup tutmadığı tatışılan MSN'yi kullandıklarından GAIM kurduk. Hesapları yapılandırdık. Velhasıl ihtiyaç olacak her şeyi ayarladık. Babamın Linux kullanmaması için hiç bir teknik neden kalmadı.

Yer sağlayıcı faaliyet belgesi yükümlülükleri

mow

Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (tib.gov.tr) tarafından Türkiye menşeili barındırma şirketlerine 5651 sayılı kanuna dayanılarak "yer sağlayıcı faaliyet belgesi" veriliyor. Fakat her nasılsa kanunda ve/veya yönetmelikte bulunmayan bir uygulamayı TİB zorunlu kılıyor. Faaliyet belgeli şirkete ait ticari sır niteliğindeki bazı bilgiler alenen ve belli bir "csv" formatında sisteme her ayın başında yüklenmek zorunda.

İstanbul'da Sahte iPod (ama ne sahte!)

FZ

The Inquirer okuyucularından David Jenkins, bir İstanbul ziyareti sırasında sahte bir "iPod" görmüş.

Üzerindeki takoz gibi Tahoma fontu ile bir sahtecilik şaheseri karşısında susuyor ve derin bir tefekküre dalıyoruz.

Kaynak: The Inquirer

FATİH Projesi Bilgi ve İletişim Teknolojileri Çağrı Programı

nyucel

Bugüne kadar TÜBİTAK proje desteklerinde bir genel çerçeve belirliyor (araştırma projesi, kamu projesi gibi) ve araştırmacıların kendi fikirleriyle başvurmasını istiyordu. Gelen başvurular hakemlerce değerlendiriliyor ve belli miktarlarda destekler veriliyordu. Öncelikli Alanlar Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı ile birlikte başka bir yol denenenmeye çalışılıyor; TÜBİTAK öncelikli gördüğü alanları ve bu alanlar üzerinde hangi konularda projeleri destekleyeceğini açıklayarak doğrudan bu konularda gelecek projeleri destekleyecek.

Müjde İkinci Nesil Alan Adı Türkiye'de!

bm

Tam bize gore bir düzen üstelik. Bol bol otoriteymiş gibi davranan kuruluş isimlerinden 'ikinci jenerasyon', 'geleceğin bilmemnesi' 'yani açılımlar'dan filan bahsediliyor. İcinde TBD de var. Olmayan ne? Teknik detay, özellikle hakiki root-server'ların önune root-server'mış gibi yapan makinelerin konmasının gelişmeymiş gibi anlatıldığını belli edecek teknik detay. Haa bu arada yeni açılımların arasında 10$'ın altında olan ilk kayıt masrafının 1000$'a çıkması da var. Bu yeni nesil root serverlardan biri Ankara'da olacakmış. Senelerce arada sırada ortadan kaybolan .tr domaini ve gitti mi 15 gün gelmeyebilen bağlantisiyla ünlu Ankara'dan. Ama zaten nutukla iş görürmüş gibi yapma geleneneği ikonla inanılırlık sağlama geleneği ile birbirini tamamladığı için şaşmamak lazım. Herneyse, siz benim dediğime bakmayın. Gayet tabii TBD en doğrusunu bilir, ben müjde vermiş olayım diğer dediklerim şaka olsun, böyle kimsenin aklına gelemeyecek harika bir alternatif kök sisteminin memlektimize gelmesinden memnun olun. 50-100 sayfa DNS belgesini kimseye okutamadığımız memlekete çene gücüyle çag atlatmak ilk defa olmuyor, son defa da olmayacak ama kutlayalım yine de. Bakın Hurriyet gazetesi nasıl bu haberi müjdeliyor (e-kolay da bu en bir son teknolojiyi kullanacakmış bu arada) http://www.hurriyetim.com.tr

TBD damgası inandırıcı olduysa burada okumayı kesebilirsiniz. Ya da: