100 km.den Daha Uzun Mesafeler İçin Pratik Kuantum Şifreleme

0
FZ
İngiltere´de çalışan bilimadamları 100 km.den daha uzun bir fiber optik hat üzerinden göndermek istedikleri veriyi kuantum şifreleme yöntemi ile gizleyerek göndermeyi başardılar.

Cambridge´deki `Toshiba Research Europe´ merkezi araştırmacıları bu başarılı denemeden yola çıkarak kısa sürede ticari sistemlerin geliştirilebileceğini belirttiler.
İngiltere´deki Hazine ve Sanayi Bakanlığı tarafından finansal olarak desteklenen proje kapsamında Cambridge Üniversitesi ve Imperial College de çalışmaya başladı. Bu durumunun bu kadar heyecan yaratmasının sebebi kuantum şifreleme ile gizlenen bir veri aktarımı söz konusu olduğunda bunu gizlice dinlemenin mümkün olmaması. Yani aktarılmakta olan veriyi dinlemeye çalışan bir üçüncü şahıs öyle ya da böyle veride bir değişikliğe yol açıyor ve kendini ele veriyor. Söz konusu yöntemin bir başka özelliği de son 20-30 yıldır kullanılan matematiksel şifrelerden farklı olarak doğrudan fiziksel bir teoriye dayanması ve gücünü buradan alması. Şimdiye dek çok kısa mesafelerde gerçekleştirilebilen ve çok yüksek hassasiyete sahip pahalı cihazları gerektiren bu yöntemin pratik olarak 3 sene içinde ticari dünyaya sunulması halinde şifreleme tarihi yeni bir devrime tanık olabilir.

Görüşler

0
izler
BU GİBİ YÖNTEMLERİN KAMUYA AÇILMAYACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM.
HANGİ YÖNETİM ZOR ÇÖZÜLECEK ŞİFRELEME YÖNTEMLERİNİN YAYGINLAŞMASINA İZİN VERİR Kİ?
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Adsl'lilere Fazla Fatura

anonim

Türk Telekom, Ağustos ayı Adsl faturalarında 130.000 aboneye fazladan 7 YTL yazmış. TTnet Kurumsal sözcüsü Ahter Kutadgu, 7 YTL'lik fazlalığın Eylül ayında telafi edileceğini, hatta geç yapılan ödemelerde Telekom nasıl faiz alıyorsa, bu kez Telekom'un tüketicilere faiz ödeyeceğini belirtmiş.

Kaynak: Ntvmsnbc

Uzun Yaşamak İsteyen Okula Gitsin

FZ

Başlık, ARITeknokent grubundan Memduh Karakullukçu'nun bir e-postasına ait. Konu kısaca uzun ömür ile eğitim süresi arasındaki ilişki:

Karakullukçu'nun alıntıladığı habere göre "ortalama ömür analizlerine bakıldığında, ülkeler arasında en tutarlı pozitif etki yapan faktörun eğitim olduğu sonucu ortaya çıkıyor. Okulda daha çok zaman geçiren insanların ömürleri daha uzun oluyor ve bu çok sağlam bir ampirik sonuç. Başka hiçbir faktör bu kadar tutarlı pozitif etki göstermiyor.

SGK 103 Adet Sozlesmeli Yazilimci Alacaktir

sadettinpolat2

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı Hizmet Sunumu Genel Müdürlüğü birimlerinde 657 sayılı Kanunun 4/B maddesi, 06/06/1978 tarihli ve 7/15754 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan esaslar ile ek ve değişikliklerine göre istihdam edilmek üzere; 2008 yılı Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) (B) grubu puan sıralaması (70 puan ve üzerinde alanlardan) esas alınmak suretiyle 103 adet sözleşmeli Programcı alınacaktır. detaylar icin buraya ya da ilan icin buraya (PDF) bakabilirsiniz.

C64 Türkiye´nin 3. Sayısı Çıktı!

anonim

Commodore 64 asla ölmez! İnternet üzerinden yayınlanan C64 dergisi "C64 Türkiye"nin 3. sayısı nihayet çıktı. Pdf formatında yayınlanan dergiyi aşağıdaki adreslerin birinden indirebilirsiniz (1.56MB):
http://www.geocities.com/hades6510/c64tr_3_pdf.zip
http://www.students.itu.edu.tr/~celikdeni/c64tr_3_pdf.zip

Plazma Çıktı

anonim

Türk Demoscene tayfası tarafından hazırlanan bir diskmag olan Plazma çıktı.

Daha fazla bilgi için Tr-demoscene forumlarına bakabilir veya diskmag'i indirmek için buraya tıklayabilirsiniz.