ABD, DES`in yerini alacak olan algoritma olarak Rijndael`i seçti...

0
FZ
Amerika Birleşik Devletleri`ndeki NIST (National Institute of Standards and Technology - Ulusal Standartlar ve Teknoloji Enstitüsü yani bir nevi TSE) ulusal standart güvenlik algoritmasi olarak (AES - American Encryption Standard) iki Belcikali bilgisayar bilimcisi tarafindan gelistirilen Rijndael kod isimli şifreleme algoritmasını seçti.
Bu yeni algoritma ismini de bu iki bilim adamindan aliyor: Vincent Rijmen ve Joan Daemen (gerci ben sondaki l'nin nereden geldigini cözemedim, sesli harfle bitmesin diye koymus olabilirler :-)

Yaklasik 2 senelik uluslarasi bir ince eleme - sıkı dokuma sürecinden gecen 10'un üzerinde algoritma arasindan birinci olarak seçilen Rijndael yakinda DES'in yerini alacak.

Teknik olarak belirtmek gerekirse Rijndael degisekn blok ve anahtar uzunluguna sahip bir blok sifreleme yöntemi. Sifrelemek icin 128, 192 ve 196 bitlik anahtarlar kullanilabiliyor ve bunlarla 128, 192 ve 256 bitlik bloklar sifrelenebiliyor. Yani 9 farkli kombinasyon söz konusu.

Hem blok hem de anahtar uzunlugu kolayca 32nin kati olabilecek sekilde artirilabiliyor.

Bu da demek oluyor ki kredi karti islemlerinden tutun da devletler arasi iletisime, bilgisayar aglarina kadar pek cok yerde bu Rijndael algoritmasi kullanilacak yani mesajlar bu algoritma ile sifrelendikten sonra iletilecek.

Rijndael'in rekabet ettigi algoritmalar arasinda efsanevi kriptoloji uzmani Bruce Schneier ve ekibi tarafindan gelistirilen Twofish de vardi. Bruce üstadimizin yorumlarina göre Rijndael diger adaylar icinden Twofish ile rekabet edebilecek yegane algoritma idi. Tabii burada göz önünde bulundurulmasi gereken sadece algoritmanin zor kirilabilmesi degil ayni zamanda esnek olmasi ve kücük mikroislemcili ve hafizali makinalara da entegre edilebilmesi.

Konu ile ilgili meraklilar icin:

Rijndael ana sayfası

Algoritmanın Detaylı analizi

Bruce Schneier'in Güvenlikle Ilgili Sitesi:

www.counterpane.com

İlgili Yazılar

DNS Önbellek Zehirlenmesi: Açıklık ve Kapanması

auselen

Internet'in temel protokollerinden olan DNS üzerinde çok ciddi bir açık bulunmuştur.

Son günlerde görünürlüğü, etkisi ve alınan önlemleri açısından çokça tartışılan, Dan Kaminsky tarafından bulunan DNS protokol açığı, belli başlı ürünler için çözülmüş olmasına rağmen, açıklığı suistimal edebilecek saldırı araçlarının ortaya çıkması ve hala tüm ağ ve bilgisayar markaları tarafından çözümlerin sunulmamış olmasından dolayı, daha uzunca bir süre güvenlik açısından bir sorun olmaya devam edecek gibi görünmektedir.

Yeni nmap çıktı!

conan

Vazgeçilmez port scanner nmap`in yeni versiyonu çıktı. (Gerçi çıkalı yaklaşık 10 gün oluyor ama yeni farkettim :)

Son versiyon 2.54BETA31. Yapilan bazı yenilikler ise şöyle:
- ICMP Timestamp ve Netmask ping tipleri eklenmiş. (Normal pinglere cevap vermeyen hostlar bunlara cevap verebiliyor ;)
- data_length seçeneği her ICMP ping tipi için çalışır duruma getirilmiş.
- Bir kaç bug giderilmiş
- Yeni bir çok TCP fingerprint eklenmiş.
- Kod temizlenmiş (compile edilirken verilen warningler ozellikle)

En son versiyonun indirmek için bu adrese gidebilirsiniz.

Owasp - En çok karşılaşılan 10 web güvenlik problemi ( 2007 güncellemesi )

Yns_

Owasp -the free and open application security community- web uygulamalarında en çok karşılaşılan 10 güvenlik problemini ele almış.

İçerikte saldırı türleri, örnek saldırılar ve önlemler ele alınmış. Bu adresten word veya .PDF formatında indirip inceleyebilirsiniz.

Symantec´ten İnternet Güvenliği Tehditleri Raporu

Nightwalker

Internet güvenliği çözümleri alanında dünya lideri olan Symantec, siber güvenlik eğilimleri hakkındaki en kapsamlı analizleri içeren Symantec Internet Güvenliği Tehdit Raporu’nu yayımladı. 30 terabyte’dan fazla veri incelemesinin sonucu olan bu raporda, ağ-bazlı saldırı eğilimlerine, zayıflık tespitlerine ve kötü niyetli kodlara yer verilmektedir.

Telsim GPRS üzerinden izinsiz giriş!

anonim

TELSIM üzerinden yaklaşık 6 aydır Internet´e bağlanıyorum. Geçen hafta bilgisayarıma ZoneAlarm kuruncuya kadar her şey normal gidiyordu. Ne zaman Internet´e bağlansam 5-10 dakika sonra ZoneAlarm

The firewall has blocked internet access to your computer(NetBIOS Name) from 81.6.65.39 (UDP Port 1025)

mesajı verir oldu. Sonunda IP sahibini aramaya karar verdim. Aşağıda IP sahibinin detaylı bilgisini gösteren adres yer alıyor.

http://arul.telenet-systems.com/cgi-bin/track.cgi?host=81.6.65.39

Garip değil mi?