AMD (ATI) Sonunda GNU/Linux İle İyi Geçinmeye Karar Verdi

0
Betelgeuse
http://planet.ubuntu.com/ sitesindeki blog yazarlarından öğrendiğime göre ATI chipsetli grafik kartları için GNU/Linux uyumlu ve açık kaynak kodlu sürücüler çıkarılması için sonunda bir adım atılmış. GNU/Linux işletim sisteminde ATI chipsetli grafik kartlarından düzgün verim alabilmek için ATI'nin yayınladığı ama kodları kapalı olan sürücü bir çok sorun çıkarıyordu.
Düzgün sürücü yazılması için gereken donanım bilgilerini de ATI firması açmıyordu. AMD ATI'yi satın alalı neredeyse bir yıl oldu, sonunda bir adım atıldı ve sürücü yazanlar için donanım bilgilerinin açılacağı açıklandı. Yakın bir zamanda ATI grafik chipleri için düzgün çalışan linux sürücüleri bulabileceğiz.

Görüşler

0
hayalci
Bu da phoronix baglantisi;
http://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=NjA0Ng
0
Betelgeuse
Teşekkürler. Verdiğin linkte "GPU Specifications Without NDAs" diye yazmışlar. Bu demek oluyor ki Linux kernel geliştiricilerinden bu chiplere sürücü yazmak isteyenler donanım bilgilerine açık açık rahatlıkla ulaşabilecekler ve ters-mühendislik numaraları gibi taklalara gerek kalmadan düzgün çalışan sürücülerimiz olacak. Bu bende AMD'nin birkaç geliştiriciye para verip sürücü yazdırmasından çok daha iyi bir durum çünkü yanlış hatırlamıyorsam Intel'in grafik sürücüleri için yaptığı donanım bilgilerini verdiği geliştiricilerle NDA denen bu bilgileri kimseyle paylaşma anlamında anlaşmalar yapıyor ve geliştirici bu bilgilere göre sürücüyü yazıyor ve bu sürücüler özgür yazılım şartlarına uygun olarak kaynak kodu açık oluyor, ama diyelim ki yeterli bilgisi olan başka bir geliştirici bu sürücüye başka özellikler eklemek istese ya da tamamen baştan yazmaya kalksa gerekli donanım bilgilerine erişemez, yapabildiği elindeki açık kaynak kodlu sürücünün kodlarına bakıp görebildiği kadarı olur.
Bilgisayar alacağım ne alayım diyenlere içinde ATI grafik chiplerinden olmasın da ne alırsan al diyordum, sanırım bu fikrimi gözden geçireceğim. Umarım NVIDIA da bu yola girer ve yazılımlarımız gibi donanımlarımız da özgür olur.
0
sosgezbir
Artık ATI sürücüleriyle 3 boyutlu masaüstü keyfini sorunsuzca tadacak mıyız?
0
elrond
Haberin özüne bir itirazım yok süper bir gelişme ama ATI zaten kendisi gayet güzel driver yazıyordu Linux için hakkını yememek lazım. Ben hem openSUSE hem Feisty' de bu sürücüler ile canavar gibi Compiz çalıştırıyordum misal.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

NASA En Önemli Simülasyonlarından Birini GNU/Linux ile Tamamladı

FZ

NASA okyanus hareketleri ile ilgili çok karmaşık bir simülasyonu Linux çalıştıran 256 işlemcili Silicon Graphics Altix sistemi ile gerçekleştirdi.

LinuxMarket Açıldı

aRda_

Ülkemizdeki GNU/Linux camiasina yeni bir kurumsal site daha eklendi: LinuxMarket.org

Özellikle şehir merkezlerinden uzak veya hızlı bir internet bağlantısı olmayan tüm penguen severlerin sadece CD parası ödeyerek satın alabilecekleri dağıtım CD'leri satışı yapılmaktadır.

30 dağıtıma yakın GNU/Linux CD'lerini bulabileceğiniz sitede satışlar Linux Kullanıcıları Derneği üyelerine %10 indirimli satılmaktadır.

Linux 2.6´nın Harika Dünyası

FZ

Linux çekirdeği 1991 yılında Finlandiya´lı Linus Torvalds tarafından yüksek lisans projesi olarak başlatılmış, Minix benzeri bir işletimi sisteminin 80386 işlemcili PC´ler üzerinde çalışması hedeflenmişti. Linus´un bu proje için aklına gelen ilk isim Freax idi ve neyse ki bundan çok kısa sürede vazgeçti. Çekirdeğin ilk kararlı sürümü olan Linux 1.0, Mart 1994´te dünya kamuoyuna açık kodlu ve bedelsiz olarak sunuldu. O sırada resmen sadece i386 mimarisini ve tek işlemcili makinaları destekliyordu.

Sene 2003, yaklaşık 9 yıl sonra Linux 2.6 binlerce gönüllü ve çalışkan yazılım ve donanım uzmanının çabaları sonucunda yine kamuoyuna sunulmak üzere.

Gelecek A.Ş.'den Her İhtiyaca Yönelik Kolay Linux

anonim

Gelecek Desktop Vision

Gelecek A.Ş.'nin son ürünü Gelecek Desktop Vision, son yıllarda hızla değişen ve gelişen donanımlara, buna bağlı olarak ortaya çıkan ürünlere büyük bir uyumlukla çalışan ve diğer yandan yazılımlarda meydana gelen değişikliklere ve farklılıklara uyum sağlamış ayrıca tüm bunları çok modern, çok gelişmiş bir arayüzle (2 ve 3 boyutlu) ve kolaylıkla son kullanıcıya desteğiyle birlikte ulaştırmaktadır.

OSEC Linux Eğitimleri : 17 Eylül

anonim

İstanbul Bilgi Üniversitesi, Open Source Enterprise Centre tarafından gerçekleştirilen GNU/Linux eğitimleri yeni dönemi 17 Eylül'de başlayacak.

Eğitim programı hakkında detaylı bilgi için http://open.bilgi.edu.tr adresindeki programı mutlaka inceleyin. Bizimle iletişime geçin.