Araba Sürerken Cep Telefonu İle Konuşuyor Musunuz?

0
FZ
Aynı anda iki işi birden yapabilir misiniz? Bu da laf mı diyenleri duyar gibiyim, iki iş ne ki, insan aynı anda pek çok işi yapabilecek yetenekte değil mi? Beynimiz bu bakımdan uzman değil mi?

Bir başka soru: Araba kullanırken cep telefonu ile konuşursanız ne olur? Bu bir problem yaratır mı? Neden? Pek çok insanın ilk aklına gelen şey şu: Bir elle telefonu tutarken, diğer elle yani tek elle direksiyonu kontrol etmeye çalışmak problem yaratabilir. O halde "her iki el de direksiyonu kontrol ederken cep telefonu ile konuşacak aksesuvarımız olsun" fikri problemi kökünden halleder mi?
Cevap: Hayır. Sebep: İnsanın "dikkat" kapasitesi sonsuz değil ve bir işlev diğerinden "sahne çalabilir". Telefonda biriyle konuştuğunuzda trafiğe dair görüntü bilgisini işlemeye çalışan beyniniz buna yeterli kaynakları ayıramıyor, bu da problem yaratıyor ve kaza riskini artırıyor. Stephen K. Reed'in Cognition isimli bilişsel psikoloji kitabını çalışırken bu konuyla ilgili örnekleri öğrenmiş ve epey şaşırmıştım. Yeni bir haberle tekrar gündeme gelen bu konuya dikkat çekmek isterim: Neden Cep Telefonu ile Konuşmak ve Araba Sürmek Aynı Anda Olmaz.

Görüşler

0
Soulblighter
Ben de çok önceleri şöyle birşey okumuştum: İnsanlar aynı anda birden fazla işi yapabilir ama sadece birine yoğunlaşabilirler. Bu yüzden de aynı anda iki işi yapmış biri ileride bunlardan sadece birini hatırlar. Ya da ikisinden de kesik kesik parçalar hatırlar. Aynı anda yaptığı iki şeyin ikisini birden hatırlamaz. Yani o an iki işten hangisine yoğunlaşmışsak o beynimize kazınıyormuş...
0
yilmaz
telefonda çok kötü bir haber alırsa insan bence tüm konsantrasyonu dağılabilir.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Bilgisayarlar ve Ses Tanımada Gelinen Son Nokta

FZ

SRI International'dan Kemal Sönmez 20 Aralık 2006'da yani öbür gün Boğaziçi Elektrik Elektronik Mühendisliği binasındaki "EE Lounge"da saat 15:00 - 16:30 arasında konuşma ve konuşmacı tanıma konusunda bir seminer verecek. Konuşmanın İngilizce özeti haberin devamındadır...

Bongard Problemleri: Yapay Zekâ İle Ahlaksızlık Yapılabilir Mi?

FZ

Aşağıda belli bir kurala göre defterin soluna ya da sağına yerleştirilmiş kutular görüyorsunuz. Acaba bu kutuları gruplamanın kuralı nedir? Peki buradan yola çıkarak ahlaksızlık yapmanız mümkün müdür?

Meraklısı 'Bongard Problemleri: Yapay Zekânın ve Bilişsel Bilimin Ahlaki Sorunları' başlıklı makaleyi okuyabilir.

Bilişsel Bilimler 4. Bölüm: ''Turing Salonu''ndan ''Çince Odası''na

FZ

Bilişsel Bilimci Ulaş Başar Gezgin'in Bilişsel Bilimler Kılavuzu, Bilişsel Bilimler Kılavuzu 2 ve Bilişsel Bilimler Kılavuzu 3 yazıları daha önce sitemizde yayınlanmıştı. Bu bağlamda devam niteliği taşıyan 4. bölümü sizinle paylaşıyoruz. Hep birlikte okuyalım ve tartışalım:

İnsana En Çok Benzeyen Japon Kadın Robot

sefalet

Japon Profesör Ishiguro'nun başında bulunan "azimliyiz insana benzeyen robot yapacağız" iddiasındaki ekip, ilk ürünleri 5 yaşındaki bir japon robot kızından sonra şimdi insana en çok benzeyen kadın robot yapmayı başardılar.

Profesörün Son Dersi

vst

Arkasında hüzün verici bir hikaye, ama o kadar etkileyici ki...

Uzatmadan; Atlatamadığı kanser hastalığının son aşamasına giren Carnegie Mellon Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Bölümü profesörlerinden sanal gerçeklik uzmanı Randy Pausch'un son dersi Çocukluk Rüyalarına Gerçekten Ulaşmak...

Neşeli, çarpıcı, düşündürücü olduğu kadar, uzun bir video olsa da insan "Hiç bitmese!" diyor. Herkesin izlemesi için ne yapsak?

Slashdot haberi: http://slashdot.org/articles/07/09/21/1448229.shtml