Asal Sayılarla İlgili Önemli Gelişme!

0
FZ
İki matematikçi, asal sayılarla ilgili çok önemli bir gelişmeye yol açabilecek teoremlerini ispatladılar.

Pek çok matematikçiye göre bu gelişme onyıllardır matematik alanında karşılaşılan en önemli haber.

Boğaziçi Üniversitesi'nden Cem Yıldırım ve San Jose Devlet Üniversitesi'nden Dan Golston bu önemli haberin kahramanları olma onurunu taşıyorlar. İkili, çalışmalarını kısa bir süre önce Almanya'da düzenlenen Algoritmik Sayılar Teorisi konulu konferansta kamuya sundu.
Söz konusu gelişmenin konusu ikiz asal sayılara dair bir önerme ile ilgili. Henüz ispatlanmamış olan bu önermeye göre ikisi arasında tek bir sayı bulunan, yani farkları 2 olan asal sayı çiftlerinden, başka bir deyişle ikiz asal sayılardan sonsuz sayıda bulunur [söz gelimi (11, 13) çiftindeki her iki sayı da asaldır ve aralarındaki fark 2'dir, başka bir örnek olarak (17, 19) sayı çifti verilebilir. Örnekler çoğaltılabilir, ama nereye kadar? Sonsuza dek mi? Mesele bu].

Bu problemin bu kadar önemli olmasının bir sebebi de şu: Asal sayıların doğal sayılar içindeki dağılımı Riemann hipotezi ile de bağlantılı ve bu hipotez de zeta fonksiyonu denilen bir sonsuz toplam fonksiyonu ile ilgili.

2000 yılında ABD'deki Clay Matematik Enstitüsü Riemann hipotezini ve bağlantılı sorunları çözebilecek kişiye 1 milyon $ vereceğini duyurdu. Goldston, buldukları yeni sonucun zeta fonksiyonu ile ilgili bir şeylere yol açabileceği konusunda iyimser düşünüyor.

Kaynak: BBC News

Editörün Notu: BBC News haber sitesinden bilim-teknik haberlerini çekmemi sağlayan Perl scriptini yazan ve bunu ileriseviye.org ana sayfasına koyma fikrinin bende oluşmasına yol açan matematikçi ve programcı dostum Tolga Kürkçüoğlu'na teşekkürler. (O olmasaydı herhalde bu haberin buraya geçilmesi biraz daha uzun sürecekti ;-)

İlgili Yazılar

Sex.com`un sahibi 65 milyon $ tazminat alacak

larweda

1994 yılında sex.com alan adını alan ve bir sene sonra Stephen Cohen`e çaldıran Gary Kremen, 5 yıl sonunda verilen mahkeme kararıyla 40 milyonu kazanç kaybı ve 25 milyonu da tazminat olmak üzere toplam 65 milyon $ tazminat almaya hak kazandı.

ÖSS’den Çıkıp Bilgisayar Bilimlerine Gelin: Test Sürüşüne Bekliyoruz

FZ

“ÖSS bitti, sırada üniversite ve bölüm seçme telaşı var. Doğru kararı vermek için pek çok etkeni göz önünde bulundurmak gerekli. Gelecekteki kariyerini bilgisayar bilimleri üzerine kurmayı düşünen gençlerimizi 22 Temmuz Çarşamba günü test sürüşüne bekliyoruz. Bilgisayar bilimlerinin büyüleyici dünyasında kısa bir yolculuğa çıkmaya ve maceraya hazır mısınız?”



Kayıt yaptırmak için http://cs.bilgi.edu.tr

YouTube HD kalitesi ile izlemek için: http://www.youtube.com/watch?v=8vNcJ4sg2v8

MySQL popüler ama sınırlı

SHiBuMi

InfoWorld'de yer alan haberde MySQL AB CEO'su Marten Mickos "MySQL'in gücünden ve ölçeklenebilirliğinden hiçbir şüphemiz yok, birçok alanda alternatif olmayı başardık, ancak henüz ERP (kurumsal kaynak planlama), CRM (müşteri ilişkileri yönetimi) gibi geniş kapsamlı uygulamalar için DB2 ve Oracle 9i gibi sistemlerin sunduğu çözümlerle boy ölçüşebilecek durumda değiliz" dedi.

VoxForge Türkçe yayında: Açık kodlu ses tanıma sistemlerine Türkçe desteği

FZ

Geçen seneki çabalarım nihayet meyvesini verdi ve VoxForge sitesi Türkçeyi de desteklemeye başladı. Yardımcı olmak isterseniz http://www.voxforge.org/tr/read adresini ziyaret ederek ya da ana sayfada sağ taraftaki 'Submit Speech Using Computer' başlıklı grafiğe tıklayarak ses kaydınızı yollayabilirsiniz:

Turing Günleri 2004: Kuantum Bilgi İşlem

FZ

İstanbul Bilgi Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri bölümü tarafından düzenlenen Turing Günleri 2004 etkinliğinin bu seneki konusu kuantum bilgi işlem. Yerli ve yabancı pek çok uzman ve araştırmacının katılacağı bu beyin fırtınası için yerinizi şimdiden ayırtın.

FM sitesinde daha önce kuantum bilgi işlemle ilgili önemli haberler yayınlanmıştı:

- QCL Programlama Dili (Bunu geliştiren sıkı Özgür Yazılım taraftarı Dr. Oemer de etkinlik davetlileri arasında ;-)
- Kuantum noktaları ve programlanabilir madde
- Pratik kuantum şifreleme
- Shor Algoritması NMR yöntemi ile gerçekleştirildi

Etkinlik programı ise şöyle: