Astronot Olamadım Diye Üzülmeyin! ;-)

0
FZ
Bugün görevim ekip üyelerimle uzay mekiğini emniyetle yörüngeye oturtmak. Uzay yürüyüşünü ve gerekli bilimsel deneyleri tamamlamak için zorluklarla mücadele etmemiz gerekecek. Yarın tasarladığımız Mars kolonisini diğer takımlara sunmak için hazırlanmalıyız. Meraklanmayın, bir başka bilimkurgu rüyasından uyandırılmam gerekmiyor. İzmir'deki Uzay Kampı öğrencileri için bu gerçek hayat.

Öğrencilerin fen bilimleri ve teknoloji konularına ilgilerini geliştirmek amacıyla kurulmuş Türkiye Uzay Kampı. İlginç bir kuruluş öyküsü var. Ege Serbest Bölgesi'nin kurucusu ve yönetim kurulu başkanı Kaya Tuncer çocuklar için bir şeyler yapmak istediğine karar verince yakın dostu ve eski NASA görevlisi, Apollo Proje Mühendisi İsmail Akbay uzay kampları hakkında kendisine bilgi vermiş. Böylece dört sene önce Amerika'dan getirilen eğitim amaçlı son teknoloji ürünü cihazlarla donatılmış Ortadoğu, Güney Avrupa ve Türkiye'nin ilk ve tek uzay kampı İzmir'de öğrencilere açılmış. Talebin beklenenin altında olması üzerine Tuncer'in desteği ile iki yıl önce bir burs programı eklenmiş ve bu amaçla ABD'de Uzay Eğitimi ile Küresel Dostluk (Global Friendship Through Space Education) adlı bir vakıf kurulmuş, kamp bütün dünya gençlerine açılmış. Bu sene 15 ülkeden 850'yi aşkın öğrenci katılıyormuş kampın sunduğu programlara. Amaç kamp aracılığıyla gençler arasında uluslararası dostluklar geliştirmek.

Haberin devamı: http://www.radikal.com.tr/ek_haber.php?ek=cts&haberno=3675&tarih=12/08/2004&ek_tarihi=07/08/2004

İlgili Yazılar

Uzaylı rehineleri gerçek mi ?

anonim

Aslında spekülatif bir konu ama yine de ilginç geldiği için göndermeden edemedim. Ne demiş Fox Mulder " i believe " olay budur :)

Editör'ün notu: FM, Askerdeyken bile güncellenen yegane site!!!

Meteor Tavanı Delip Koltuğa Düşerse?

malkocoglu_2

Yeni Zellanda'da üzüm büyüklüğünde bir meteor, bir evin çatısını delerek içeri girdi. Olayda yaralanan olmadı. Uzayın derinliklerinden gelen taş parçasının saatte 300 mil ile çarptığı tahmin ediliyor. Genelde tamamen eriyerek yokolan meteorlar, bazen eriyemeyecek kadar büyükse sona kadar belli bir kütle muhafaza edebiliyorlar. Yeni Zellanda'daki meteorun (ya da taş parçası diyelim), girdikten sonra koltuğa çarparak, oradan zıplayip havaya çıktigi ve en son aile bilgisayarının üzerine konduğu rapor ediliyor.

http://www.spacedaily.com/news/meteor-04c.html

Felaketin uydu görüntüleri

shiftdelete

Amerika'da yaşanan Katrina felaketinin görüntüleri interaktif olarak yayınlanmaya başladı. Uydu görüntülerini Flash Player yüklü bir tarayıcıdan izlemeniz mümkün. 1355 KB'lik bir yüklemeden sonra dilediğiniz gibi yakınlaştırma yapabiliyorsunuz. Sokak ve caddeleri görmeniz mümkün.

Orada Bir Yerde Hayat Olabilir Mi?

FZ

Cenevre'deki Gezegen Araştırmaları ve Yıldız Kinematiği bölümünden Michel Mayor ve Stephane Udry üzerinde canlı bulunabilecek bir gezegen keşfettiler.

Gliesse 581 kod isimli yıldızın yörüngesindeki gezegenlerden biri olan ve dünyamızdan 5 kat daha büyük olan Gliese 581 C gezegeninde sıcaklığın ortalama 0 ila 40 derece olduğu tahmin ediliyor. 20 ışık yılı uzaklıktaki gezegenin üzerinde su olma ihtimali üzerinde de duruluyor.

Mars Dünya´ya Yaklaşıyor

FZ

Mars gezegeni 27 Ağustos 2003 Çarşamba günü Dünya´ya çok yakın bir noktaya gelecek.

Gezegenimize en son milattan önce 57,537 yılında bu kadar yaklaşmış olan Mars´ın bir dahaki `yakın´ ziyareti ise 28 Ağustos 2287 yılında gerçekleşecek. Mars, Dünya´ya en çok yaklaştığında aramızdaki mesafe yaklaşık 55,758,006 km olacak.