Mars Dünya´ya Yaklaşıyor

0
FZ
Mars gezegeni 27 Ağustos 2003 Çarşamba günü Dünya´ya çok yakın bir noktaya gelecek.

Gezegenimize en son milattan önce 57,537 yılında bu kadar yaklaşmış olan Mars´ın bir dahaki `yakın´ ziyareti ise 28 Ağustos 2287 yılında gerçekleşecek. Mars, Dünya´ya en çok yaklaştığında aramızdaki mesafe yaklaşık 55,758,006 km olacak.
Mars´ın bu yakın ziyaretini gözetlemek isteyenler daha ayrıntılı bilgiyi aşağıdaki sitelerde bulabilir:

Kandilli Rasahtanesi
http://www.astro.washington.edu/dept/mars_opposition.html
http://www.space.com/spacewatch/mars_preview_021108.html
http://mars.jpl.nasa.gov/

Görüşler

0
tongucyumruk
Özellikle çıplak göz/dürbün veya küçük bir teleskopla gözlem yapmaya çalışanlar için belkide ömürleri boyunca yakalayacakları en büyük fırsatlardan biri bu. Daha iyi bir manzara için astronot olup Mars'a gitmeniz gerek. Özellikle Orta boyda bir teleskop'la kutup buzullarının görülebilecek olması bu olaya ekstra bir önem katıyor.

Acaba Ankara üniversitesi daha önce kuyruklu yıldızlarda yaptığı gibi rasathaneyi açıp bir Mars izletir mi ki? Araştırmak lazım.
0
conan
Evet itiraf ediyorum, gece oniki siralarinda inis icin alcalmakta olan ucagi Mars zannettim! Durbunle bile bakinca cakan kirmizi isigin marsta ne isi oldugunu bir an icin dusundum. Hatta durbune baya bi kufur ettim cunku cift gosteriyodu, Ucagin iki inis isigi varmis ne bilim ben mars saniyodum hala...

HAAAAAA! diyip uyudum :P
0
yuxel
ehe :)
hocam sana dürbün den önce takvim lazımmış :)
0
sametc
55,758,006 km en yakın olduğu mesafe dusunebiliyormusunuz evren o kadar buyuk inanılmaz birşey gercekten bir yıldızın dunyadaki butun kumsalllardaki kum tanelerinden daha fazla var diyorlar bu ne kadar doğru bilmiyorum ama dusunun yıldızların duyadan 1000 kat buyuk olduğunu ve evreni dusnun :))

tatilim bitmedi :)
0
tongucyumruk
O zaman sana birkaç rakam daha vereyim de koltuktan yuvarlan.

İçinde bulunduğumuz galaksi olan Samanyolu (ki sıradan, ortalma bir galaksidir) 200 milyar yıldız içerir. Bu kadar yıldız içermesine rağmen bize en yakın olanı 4.3 ışıkyılı mesafede. (1 ışıkyılı = 365.25 * 24 * 3600 * 299769 = 9459990194400 km her ne kadar Türkler için çok büyük bir rakam olmasa da mesafe olarak oldukça uzak) Galaksimizin çapı 60000 ışık yılı. En yakın bize benzer galaksinin (Andromeda) uzaklığı 2 milyar ışık yılı. Evrende bu tip 200 milyar galaksi mevcut. Sırf bizim galaksimizde akıllı yaşam olma olasılığı olan yıldız sayısı yapılan tahminin iyimserliğine göre 10000 ile birkaç milyon arasında. Yeterli mi?
0
FZ
Bu olayı İstanbul´da en iyi nerede, nasıl gözlemleyebiliriz? Somut bir önerisi ya da yer tavsiyesi falan olan var mı?
0
FZ
İstanbul´da yaşayan biri bu olayı (şehir dışına çıkmadan) en iyi nerede gözlemleyebilir? Çıplak gözle en iyi nereden görülebilir? Teleskop ile gözlem yapmamıza izin verecek yerler hakkında somut bilgisi olan var mı?
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Uydular Einstein'ı haklı çıkardı

anonim

NASA bünyesinde bir araya gelen bir grup uluslararası bilim adamının, ünlü fizikçi Albert Einstein'ın Dünya'nın kendi ekseninde dönerken çevresindeki zaman ve uzayı büktüğü teorisini doğrulayan ilk doğrudan gözleme ulaştığı açıklandı.

NASA'dan kuşbakışı Mars

conan

NASA, Mars'ın yeni 3 boyutlu kuşbakışı modellemeleri, ve de bu modellemelerin üzerinde bir kuşbakışı uçuşu simüle eden yeni videoları yayınladı.

Cassini uzay aracı Satürn üzerinde garip altıgenler görüntüledi...

RoR

Cassini görevinde çalışan bilim adamaları, aracın ilginç bir görüntü yakaladığını duyurdu...

İTÜ'nün uydusu uzaya fırlatıldı

anonim

Yapımı İTÜ Uzay Sistemleri Tasarım ve Test Laboratuvarları'nda gerçekleştirilen Türkiye'nin ilk öğrenci yapımı uydusu İTÜpSAT1 23 Eylül 2009 günü Hindistan'da uzaya fırlatıldı ve Türkiye saati ile 9:41'de yörüngesine ulaştı. İTÜpSAT1, ABD’deki Stanford ve California Polytechnic Üniversiteleri’nin ortaklaşa başlattığı bir proje olan CubeSat projesi kapsamında tasarlandı ve üretildi. Küp şeklindeki uydunun yörüngesi yaklaşık 700 kilometre ve Dünya'yı yaklaşık 90 dakikada bir dönecek.

Linux ile Mars´a Yolculuğa Çıkalım!

ckaptan

www.mandrakelinux.com'daki bir haber sayesinde Nasa'nın kullandığı Maestro yazılımının kamuya açık sürümünü indirdim. mars.telascience.org adresinden indirilebilen ve tamamiyle Java ile yazılmış olan bu yazılım sayesinde Spirit'in Mars'a inişine dair fotoğrafları bazıları 3 boyutlu olmak üzere izleme şansına sahip olabiliyor ve bu insanlık açısından oldukça önemli yolculuğa ait fotoğrafları Linux masaüstümüzden izleyebiliyoruz.