ASUS ve GPL

0
auselen
ASUS kullanıcıları için şaşırtıcı bir gelişmedir, güzide firma GPL'li ürünleri kullanıp daha sonra da üç maymunu oynamayı bırakmışa benziyor.
Bir süre önce aldığım ASUS AAM6020VI ADSL/kablosuz modem ile Debian GNU/Linux makinem arasında yaşanan DNS probleminden çok çekmiş ve modemi biraz karıştırdığımda üzerinde gömülü bir GNU/Linux sistemi olduğunu görmüştüm. Fakat ASUS sitesinde ürün destek sayfasında bu konuyla ilgili hiçbir açıklama yoktu. Biraz google yaptığımda gpl-violations sayfalarında bolca ASUS bulmuştum :)

Bugün ise ürünün sayfasını kontrol ettiğimde ASUS'un artık ürünün kaynak kodunuda kullanıcılara sunduğunu gördüm. Bilmiyorum belkide ASUS'un amacı Linksys gibi bir ürün grubu oluştumaktır. Fakat en azından bunun ASUS için güzel bir başlangıç olduğunu düşünüyorum.

Güzide firmadan beklediğim bir sonraki adım ise, yurt dışındaki diğer firmalar gibi ürün kutusunun içinden en azından bir LGPL basılı belgesinin çıkması.
gnu

Görüşler

0
Ragnor
Bu oldukça güzel bir haber. Umarım yakın zamanda başka donanım firmalarıda aynı şekilde davranmaya başlar.
0
gumush
Usrobotics firmasi urunleri icin oldukca uzun zamandir firmwarelari GPL ile lisanslamis ve herkesin kullanimina acmisti. Ilgilenenler icin adresi http://www.usr.com/support/s-gpl-code.asp USR GPL CENTER
0
simor
Firmware veya başka amaç için aygıtlara gömülen gpl yazılımlar, nasıl bu lisansa uygun sunuluyor? Hadi bsd lisansında binary olarak cihaza gömüyorsunuz problem yok. Ama gpl için kaynak kodunun da ürünle birlikte verilmesi gerekmiyormu? Ben mesela usr için kaynak kodu sitede yayınlansa bile ürünle birlikte verilen cd de öyle bişey göremedim ben mi bulamadım? (9106)

Veya benzer şekilde benim bir müştrilerimin kullandığı endüstriyel test cihazları var linux vs kullanan fakat hiç birinin yanında kaynak kodlarını göremedim. Sözkonusu firmanın sitesinde yayınlaması yeterli oluyormu? Bir gpl ihlali mi söz konusu yoksa gpl lisanslamayı yanlış mı biliyorum ? Ne zamandır bunu soracaktım şimdi tam zamanı heralde.
0
tongucyumruk
Hayır. GPL bir uygulamayı dağıtırken tek şart bu kodu kullanıcının dilediği zaman erişebileceği bir şekilde hazır bulundurmak. Web sitesine koymak zorunda dahi değilsiniz, eğer her isteyen kullanıcıya kodun bir kopyasını posta yoluyla ulaştırmayı garanti ederseniz bu da GPL'e uygun olacaktır. Önemli olan kodun isteyenler tarafından bir şekilde erişilebilir olması, yani CD'de gelmesi gibi bir mecburiyet yok.
0
simor
belgeler.org daki çevirisinde,
3. madde a bendinde "Yaygın olarak yazılım dağıtımında kullanılan bir ortam üzerinde, yukarıda 1. ve 2. Bölüm'de bulunan şartlar dahilinde, bilgisayar tarafından okunabilir kaynak kodlarının tamamı ile birlikte dağıtmak".

-ile birlikte- demiş..

Ayrıca 3. maddenin b bendinde de

" Herhangi bir üçüncü şahsa, fiziksel olarak dağıtımı gerçekleştirme masrafınızdan daha fazla ücret almayarak, yaygın olarak yazılım dağıtımında kullanılan bir ortam üzerinde, yukarıda 1. ve 2. Bölüm'de bulunan şartlar dahilinde, bilgisayar tarafından okunabilir kaynak kodlarının tamamını dağıtacağınıza dair en az üç yıl geçerli olacak yazılı bir taahhütname ile birlikte dağıtmak."

Ben sorumda bahsettiğim ürünlerde böyle bir taahhütname de görmedim.

Evet, mesela linux sürümlerinin binary lerini indirip-kullanıp, eğer istersek yerini bildiğimiz ftp adresinden kaynak kodlarını da indirebiliyoruz.
Açıkçası benim gözümden kaçmış olabilir ama cihazlarla gelen yazılı-basılı-kayıtlı dökümanlarda da kaynak kodlarını dağıttıkları sitelerin adreslerini göremedim.

Tabi yoruma açık olabilir belki .. Ben orijinal gpl lisansının tam anlamını çözecek kadar ingilizce bilmediğimden belgeler.org çevirisi üzerinden konuşuyorum. Ayrıca pratik olarak elimin altındaki ürünlere bakıyorum.

Sadece anlamaya çalışıyorum. Acaba ticari şirketler gpl lisanlı yazılımları nasıl kulanıyorlar?
..ve biz nasıl kullanacağız?

0
tongucyumruk
ASUS için konuşamayacağım, fakat en son baktığımda elimdeki US Robotics 9106 modem için kaynak kodları doğrudan US Robotics'in sitesinden indirilebilir durumdaydı. Bu durumda US Robotics 3/a'ya uymuş oluyor. Zaten 3/b'de bahsedilen taahhütname kaynak kodları herhangi bir şekilde ulaşılabilir kılınmazsa geçerli. Yoksa kaynak kodlarını web veya FTP gibi yollarla "kolayca ulaşılabilecek bir şekilde" hazır bulundurduktan sonra bu tip bir taahhütnmeye gerek yok...
0
gigit
Selam Bende aynı dertten muzdaripim. Bendeki ASUS AAM6020VI ADSL/kablosuz modem windowsla çok güzel çalışırken Linux'da dns fonksiyonunu yerine getirmiyor. Ancak farklı bir dns yazarsam internete çıkabiliyorum. Aynı durum vmware deki bir sanal makina içinde geçerli. Bu sorunun çözümü ile ilgili bir gelişme varmı? (Bu arada bendeki modemin firmware'i 3.6.0C_3A00. Şu anda en son firmware bu gözüküyor.)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Orange - Açık Lisanslı 3d Kısa Film Projesi

anonim

www.blender.org da yapılan açıklamaya göre, Blender Derneği[1] ve Hollanda Medya Sanat enstitüsü[2] açık kaynak uygulamalar ile hazırlanacak, Açık kaynak bir kısa animasyon film çalışması için anlaştılar.

win-get install

sundance

Başta Debian olmak üzere birçok GNU/Linux sistem kullanıcısının gönlünü fethetmiş olan APT sistemi, sonunda Windows kullanıcılarına bile bulaştı.

Herne kadar orjinal APT ile sadece fikir bazında bir paylaşımı olsa da Win-Get birçok Özgür Yazılım ürününün Windows ortamlarına kolayca kurulmasını sağlamakta.

Tabi ki Apt gibi Süper İnek Güçleri'ne sahip olmadığını belirtmeye gerek yok ;)

muhasebeci'den duyuru

muhasebeci

muhasebeci projesi sessiz sedasız hızla yoluna devam ediyor.
gmtrans
mantis

GNU/Linux Windows'dan pahalı mı?

sundance

GNU/Linux'u savunanların argümanlarından biri de "(ısmarlanmış) bira gibi bedava" olmasıdır malum. Karşı çıkanların da cümlelerine "Tamam bu bedava olabilir ama..." diye başlaması adet olmuştur.

Görünen o ki artık bu değişiyor. Yoo, yanlış anlamayın GPL kapsamındaki Linux'lara satın alınma zorunluluğu gelmiyor. Sadece bazı üreticiler Windows kurulu sattıkları laptopları, Windows'suz almak isteyenlerden "Windows uninstall" parası (£50-£60) istiyorlarmış.

Neden Myth TV?

sundance

"My Name Is Earl"ün yönetmeni Greg Garcia'nın da belirttiği gibi, TV'nin ikinci altın çağını yaşadığı bu günlerde dizi manyaklığına paralel olarak yayınları kaydedebilen, dondurabilen TiVO cihazlarının satışı da patlamış durumda.

Birçok alanda olduğu gibi bu alanda da geriden gelmeyi sevmeyen Özgür Yazılım camiası zaten uzunca bir süredir Myth Tv ile ev bilgisayarınıza TiVO'nun özelliklerini (ve daha fazlasını) getiriyordu.

İşte huzurlarınızda bu özelliklerin belki de en önemlisi reklamları atlayabilme. Bu arada MythTV kurmayı zor bulanlar için (ki gerçekten çok kolay değil) KnoppMyth bir çözüm olabilir.