AT&T GNU/Linux'u deniyor...

0
Soulblighter
Dünyanın en büyük bilgisayar, iletişim ve yazılım şirketlerinden AT&T, 70,000 çalışanı tarafından kullanılan PC'lerdeki Windows işletim sistemine alternatif olarak GNU/Linux'u denemeye başladı. Denemeler sonunda firma GNU/Linux kullanıp kullanmayacağına karar verecek.

Eğer bu karar verilirse, Microsoft, GNU/Linux'a karşı en büyük yenilgisini alacak. Özellikle son zamanlarda artan virüsler ve maliyetler, kullanıcıları Windows'a alternatif işletim sistemleri kullanmaya itiyor.

Bir röportajda, ''Ülkedeki her yönetici gibi biz de güvenlik, üretkenlik ve düşük maliyetler konusunda sıkıntı yaşıyoruz.'' diyen AT&T'nin bilgi yöneticisi Hossein Eslambolchi, kararı 2005 yılı sonunda verecek.

Kaynak: bloomberg.com

Editörün Notu: Görülen o ki UNIX´i geliştiren şirket köklerine geri dönüşe hazırlanıyor. Buna karar verecek olan adam ise dünyadaki en çok kazanan bilgi işlem müdürü (geçen seneki yıllık maaşı 4.3 milyon $ + 1.5 milyon $'lık şirket hissesi) ve bu adamın akıllıca hareket edeceğini var saymak çok yanlış olmaz diye düşünüyorum.

Görüşler

0
bm
Iyi de editor bey kardesim daha fazla para alan biri de MS'i secerse o zaman MS daha iyi mi demeliyiz?

AT&T iyi durumda degil bu arada, Bell Labs'den AT&T tarafinda kalanlar kacisiyorlar. foo@research.att.com adresileri foo@google.com haline geliyor benim denk geldiklerimde. O 70k calisanin bir kismi da daha ne kadar calismaya devam eder bilinmez. Tabi Allah muvaffak etsin o Huseyin efediyi bu Linux gazasinda, o ayri.
0
sametc
masallah kazandığı paraya bak :) ama adam hakediyor herhalde :)

ve karar 2005 sonunda ? yani 1,5 sene sonra nerdeyse birde geciş sureci 2006 sonları tam olur ? o zamana kadar neler olur bilinmez ?
0
sundance
Aaa olur mu canım ne demek "güvenlik üretkenlik ve düşük maliyetler konusunda sıkıntı yaşamak" besbelli arkadaşlar beceriksiz!
0
robertosmix
UNIX'i geliştirmiş bir firma gün gelmişte M$'ye para kazandırmışsa.. Bilgi işlem müdürünün kazandığı paranın kurnazca hareket etmekten kaynaklandığını (akıllıca değil) farketmek o kadar da zor olmaz sanırım.

70,000 PC için ödenen lisans ücretlerini hesaplarsak, ayrıca beraberinde kullanılan M$ ürünlerininde (Office, Project vs.) tutarlarını bunun üzerine koyarsak. Ve sonuç olarak bir bilgisayar için ödenen lisans ücretlerinin ortalama 100-200$'a mal olduğunu varsayarsak. Ortaya 7-14 milyon$ gibi bir rakam çıkar. Bana sayın Eslambolchi kısa bir süre içerisinde bu parayı temin etsin, bende ona yılda 10milyon$ maaş ödeyeyim. Ayrıca gidip AT&T'ye hizmet etmek zorundada kalmaz?

Markalar ve alınan maaşlar kulağa hoş gelince, hizmet eden insanların akıllı olduğu fikrine kapılmak büyük bir hata. M$'dan kazık yemeyeceğini düşünmek gibi.

Bu saatten sonra AT&T Unix'e geçse zarar eder derim. Maliyet sıfır ama, Unix'i profesyonelce kullanacak kalifiye sistem yöneticileri kaldımı? Kaldıysa, M$ uzmanlarını işten atıp onları almak daha yüksek maliyete tekabül eder diye düşünüyorum. En kabasından atılanların alacağı tazminatları bir düşününsenize! Yada verilecek Unix eğitimlerinin maliyetlerini? Yada bu geçiş sırasında düşecek işlem kapasitesinin AT&T'ye vereceği zararları? Aslında bu saatten sonra Unix'e geçmeyi düşünmek bile "akıllı" olarak nitelendirilen bir insana uymayan bir davranış. Yada olsa olsa, M$ 'ın kendileriyle ilgilenmelerini sağlamak için yapılan bir naz olsa gerek.
0
sundance
" Markalar ve alınan maaşlar kulağa hoş gelince, hizmet eden insanların akıllı olduğu fikrine kapılmak büyük bir hata. M$'dan kazık yemeyeceğini düşünmek gibi. "

Haklısın ama, yukarda bahsettiğin "işten çıkartma maliyetleri, yeni istihdam şartları, kalifiye eleman maliyetleri" vs. gibi işletme birinci sınıf konularına hakim olmayan adama da milyon dolar maaş vermezler.
0
mentat
ciddi ciddi 70000 lisanslik bir alim icin, ms'in lisans basi 100-200 $ talep ettigini mi dusunuyorsun?

ciddi ciddi 70000 makinenin bagli oldugu agi yoneten adminlerin, ucuz etin yahnisi ms adminleri, atalim bunlar *ix'den ne anlar adminleri oldugunu mu dusunuyorsun?

70000 makinenin basindaki diger calisanlarin adaptasyonunun problem olabilecegine ise kesinlikle katiliyorum..
0
FZ
AT&T´nin ölüsünden dahi birkaç UNIX sistem yöneticisi ve programcısı çıkar diye düşünüyorum ;-)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Linus´dan SCO´ya cevap!

sundance

SCO´nun iddiaları üzerine son yapılan röportajında Linus Tornvalds, iddiaları yanıtlarken, durumun çok güzel bir resmini çiziyor. Her zamanki sade akılcı üslubu ile duruma açıklık getiriyor.

Fakat bence daha bile önemlisi, email ya da ICQ başına geçtiğinde canavar dönüşen birçok Internet kullanıcısına problemlerin bu şekilde çözülmediğini anlatan bilgece bir yol göstermesi.

Lockheed Martin´den Linux projesi

urxalit

Newsalert´teki habere göre Lockheed Martin tasarım projelerinde Linux kullanmaya başlıyor. Haberin devamı için buraya tıklayabilirsiniz.

Fedora Core 4 sahnede... ;)

St

GNU/Linux dünyasının medar-ı iftiharlarından Fedora, 4. sürümünü bugün itibariyle duyurdu.

Yeni sürümün getirdiği başlıca yenilikler:

Nero Linux 3 Çıktı...

banger

Nero'nun linux için geliştirdiği versiyonun yeni sürümü Nero Linux 3 çıktı. Bu sürümle birlikte artık Linux'da Blu-Ray disclere ve HD DVD disclere yazma destekleniyor. 64 bit desteğide mevcut ve 26 dilde yayınlandı. Desteklediği dağıtımlar Red Hat Enterprise Linux 4, SuSe Linux 10.0, Fedora 4, Debian GNU/Linux 3.1 ve Ubuntu 5.10.

2006 Yılı GNU/Linux Yılı Oldu

Titus

Eğer bir yıl masaüstlerinde GNU/Linux'un başarısını temsil edecekse bu yıl 2006 olmadır, kuşkusuz bu yıl içerisinde bir çok kullanıcı sistemlerini GNU/Linux'a terfi ettirdi bunun çok önemli sebepleri vardı tabi Ubuntu Dapper Drake ya da Novell Suse 10.0 bunların en önemlileridir, her ikisi de çok güzel pazarlama taktikleri kullandılar, Ubuntu evimize kadar ücretsiz CD yolladı. Novell'ın sloganı olan "Your Linux is ready" ise GNU/linux'un ekmeğine yağ sürmüş oldu. Bunların karşısında MS ise Vista'nın çıkışını sürekli erteledi bu da 2006 yılını GNU/Linux yılı olarak anılmasını sağladı.

Bu konuya küçük bir giriş oldu tabi, gerisi ve hatta daha da detaylısını burada bulabilirsiniz.