Başından sonuna kadar gözlemlenen ilk SuperNova

0
conan
Bir supernova patlamasının başından sonuna görüntülenmesi gerçekten de bilim adamları için görsel bir ziyafet olsa gerek. San Diego Üniversitesi ve Weizmann Bilim enstitüsü bilim adamları dünya üzerinde bu olayı ilk defa görüntüleyen ekip olarak bu zevki derinden tatmayı başardılar :)

Yaklaşık 50 güneş büyüklüğündeki bu supernova'nin patlaması ve içe çöküşünü bu ayki Nature dergisinde yayınlayan ekip, patlamanın ilk anından kara delik oluşumuna kadarki görüntüleri elde ederek bir ilke imza attılar.

Daha fazla bilgi icin:
http://www.sciencedaily.com/releases/2009/03/090323092717.htm
http://www.nature.com/nature/journal/vaop/ncurrenfull/nature07934.html (Parali kayit gerektiriyor)

İlgili Yazılar

SETI´deki gelişmeler

conan

Search for Extraterrestrial Intelligence (SETI) kendini uzayda yayılan "akıllı" radyo dalgaları saptama yoluyla dünyadışı yasam belirtisi aramaya adamış bir gurup. Yani oralarda "E.T phone earth..." diyen bir uzaylı varsa bunu dünyadan saptayacak insanlar bunlar ;)

Orada Bir Yerde Hayat Olabilir Mi?

FZ

Cenevre'deki Gezegen Araştırmaları ve Yıldız Kinematiği bölümünden Michel Mayor ve Stephane Udry üzerinde canlı bulunabilecek bir gezegen keşfettiler.

Gliesse 581 kod isimli yıldızın yörüngesindeki gezegenlerden biri olan ve dünyamızdan 5 kat daha büyük olan Gliese 581 C gezegeninde sıcaklığın ortalama 0 ila 40 derece olduğu tahmin ediliyor. 20 ışık yılı uzaklıktaki gezegenin üzerinde su olma ihtimali üzerinde de duruluyor.

Yaratılışı Hesaplayan Kozmoloji Bilgisayarı

FZ

Sun Microsystems Inc. tarafından İngiltere'deki Durham Üniversitesi için geliştirilen "Cosmology Machine" kod adlı bilgisayar sistemi evrenin yaratılışını simüle etmeyi amaçlıyor

Bilgisayar evrenin yaratılmasını açıklamaya çalışan değişik teorileri deneyecek ve buna göre en gerçekçi teorinin çıktısının günümüz koşullarına en uygun evren durumu olması beklenecek.

"Cosmology Machine" 128 Ultra-SparcIII işlemciden ve 24 işlemcili SunFire'dan oluşuyor. Sistemin 112 GB ana hafızası ve 7 terabyte depolama alanı var. Sistem saniyede 456 milyar aritmetik işlem gerçekleştirebiliyor (228 milyar tamsayı ve 228 milyar kayan noktalı sayı işlemi).

Detaylı bilgi için: The Cosmology Machine

Galileo projesinde ilginç gelişmeler!

conan

Bundan yaklaşık 6 ay önce haberini geçtiğim Galileo projesinde gerçekten ilginç gelişmeler yaşanıyor. Amerika Galileo projesinde tam kontrol istiyor! GPS'e Avrupalı alternatif olacak bu sistemde ABD sinyalleri gerektiğinde bozabilme, durdurabilme, deşifre edebilme hakkını istiyor! Slashdot haberinde yazılanlara göre ise AB bu hakkı ABD'ye vermiş. Haberin altındaki tartışmalara da bir göz atın derim eğlenmek amaçlı.

Yeni Türk Uydusu: RASAT

FZ

Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), teknoloji transferiyle ürettiği BİLSAT uydusunun ardından, büyük oranda Türkiye'de yapılacak 'RASAT' uydusu için çalışmalara başladı. TÜBİTAK Bilgi Teknolojileri ve Elektronik Araştırma Enstitüsü (BİLTEN) Müdür vekili Uğur Leloğlu, RASAT'ın yüzde 80 yerli üretim olacağını belirterek şöyle konuştu: "Üretim ODTÜ Kampüsü'ndeki BİLTEN laboratuvarlarında gerçekleştiriliyor. BİLSAT 12 metre ve 26 metre çözünürlükte dört bantlı kameralar taşıyor. RASAT ise daha yetenekli olacak. RASAT 5 ile 8 metre çözünürlükte görüntü toplayabilecek" dedi.

Yeni uydunun yurtdışından istenen modüllerinin gelmeye başladığını belirten Leloğlu, "Yerli modül üretimine de başlandı. Uydunun hızlı haberleşme sistemi, lityum pil modülü, gelişmiş kamera sistemi BİLTEN'de üretilecek. Modüller denendikten sonra isteyen ülkelere satabilecek" dedi. RASAT uydusunun 5 ila 8 milyon dolara mal olacağı hesaplandı. Leloğlu, yeni uyduda çözünürlüğün yüksek olmasıyla BİLSAT uydusu aracılığıyla görülemeyen pek çok ayrıntının artık görülebileceğini anlattı.

Kaynak: http://www.radikal.com.tr/veriler/2004/10/09/haber_130629.php