Bilgisayar Destekli Matematik Sistemi Maxima 5.17 Çıktı

0
FZ
Sembolik ve sayısal ifadeleri işleyebilen bir bilgisayarlı matematik sistemi Maxima'nın 5.17 numaralı sürümü duyuruldu. Türev, integral, Taylor serileri, Laplace dönüşümleri, adi diferansiyel denklemler, polinomlar, kümeler, listeler, vektörler, matrisler ve tensörlerle ilgili işlerinizi halletmenizde Maxima işlerinizi kolaylaştırır. Maxima ile yuvarlama hataları olmaksızın kesirli işlemler yapabilir, çok büyük tamsayıları fonksiyonlarınızda kullanabilirsiniz. Maxima matematiksel nesnelerinizi iki boyutlu ve üç boyutlu olarak grafiğe dökmenize de yardımcı olur.
Maxima ile çizilmiş bir grafik


Maxima kaynak kodunu MS Windows, GNU/Linux ve Max OS X dahil olmak üzere pek çok sistemde derleyebilirsiniz. SourceForge sitesinde Maxima'nın Windows ve Linux için derlenmiş hazır halleri mevcuttur.

Maxima sistemi 1960larda MIT'de (Massachusetts Teknoloji Enstitüsü) geliştirilmeye başlanmış Macsyma'nın mirasçısıdır. Sistem şu anda açık kaynak kod modeli ile geliştirilmektedir ve Macsyma'nın mirasını bu şekilde 21. yüzyıla taşıyan tek sistem olma özelliğini korumaktadır. Ortaya ilk çıktığı günlerde devrimsel kabul edilen sistemden esinlenen matematik yazılımları arasında Maple ve Mathematica da vardır.

Editörünüzden çıkmadan Maxima ile matematik işlemleri yapabilirsiniz.


Maxima'yı diğer işlerinizi gerçekleştirdiğiniz editörün içinden çıkmadan kullanabileceğiniz gibi komut satırından ya da kendine has grafik arayüzden kullanabilir, Maxima'nın ürettiği matematiksel cevapları otomatik olarak LaTeX koduna çevirip bilimsel makaleleriniz için çok kaliteli çıktılar üretebilirsiniz.

Maxima'yı pratik olarak nasıl kullanabileceğinizi görmek isterseniz 'A 10 minute tutorial for solving Math problems with Maxima', 'Maxima by Example', 'Symbolic Mathematics using Maxima' ve 'Micro-introduction to Maxima' başlıklı makaleleri okuyabilirsiniz.

Görüşler

0
ez_guard
Ücretsiz ve çok başarılı bir yazılım.
0
FZ
Kullandınız mı? Ne tür işler için?
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Yeni TL, Türklerin Matematik Sevgisi ve Google Insights

FZ

Bugün ilk kez yeni çıkan TL banknotlarından birini gördüm. Boran'ın gösterdiği banknotun üzerinde Türk matematikçi Cahit Arf'ın bir resmi vardı. Acaba piyasaya yeni sürülen TL banknotları Türklerdeki matematik şevkini ve hevesini nasıl etkilemiştir diye merak ettim ve Google'a sorayım dedim. İlk iş olarak 'cahit arf' ne kadar aranmış bir bakayım dedim:

The Simpsons ve Fermat Teoremi (Yanlış Mı?)

FZ

cember.net'in bilişim forumunda gördüğüm ve Volkan Özçelik tarafından yazılmış eğlenceli bir mesajı (ufak tefek editöryel müdahale ile) paylaşmadan duramadım: Fermat'nın son teoremine göre a^n + b^n = c^n eşitliği 2den büyük hiçbir tamsayı için doğru değildir. Bu teoremin doğruluğu çok yakın bir geçmişte ispatlandı. Yani yıllarca matematikçilere karın ağrıları çektiren bir teorem bu. Ancak

1782^12 + 1841^12 = 1922^12

ediyor (en azından Homer Simpson öyle düşünüyor!)

Matematik Dünyası - Yeni Sayı Çıktı - 2005/I

FZ

14. yılının 1. sayısı ile tekrar okurları ile buluşan Matematik Dünyası dergisi yine dolu dolu.

Bu sayının kapak konuları: Kaos, Kadın Matematikçiler ve Sayma

Detaylı içerik ise buradan öğrenilebilir.

e-kitap: Sezgisel Kümeler Kuramı

FZ

Prof. Dr. Ali Nesin'in 'Sezgisel Kümeler Kuramı [PDF]' e-kitap olarak http://www.matematikdunyasi.org/kitaplar.php adresinde yayımlandı.

Kaos Kelebeği

cbc

Sevgili editörümüz sundance TV'de konuşurken yaklaşık şöyle bir cümle çıktı ağzından:

"Kaos üzerinde bir kelebek şekli vardi sonsuz sembolü şeklinde büyüyen.. ama şu anda resmi yok yanımda"

Meraklanıp açtım google'ı ve ortalama 30 dk. kendimi eğlendirdim. Hazırladığım şeyi kendisi ile paylaşınca da "e haber yapsana, güzel olur" dedi. Kırmadım.

http://canb.net/index.php/Chaos_Butterfly
(Ed: Kaos teoremi, C kodu, GNUPLOT derken işte bu yüzden seviyoruz bu ortamları dedirten bu makale için Can Burak'a teşekkürler)