Bill Gates´in Ateşle İmtihanı

0
Nightwalker
Microsoft'un güvenlik konusunda sürekli uğradığı eleştiriler üzerine Bill Gates defalarca artık güvenlik konusuna daha fazla önem vereceklerini söylemişti. Güvenlik konusunun yamalar ve eklerle değil işletim sisteminin temel tasarımda yapılacak değişikliklerle sağlanabileceğini düşünürsek, Microsoft bu konuda ilk ciddi adımını atmış gibi görünüyor.
Microsoft Windows Server 2003 için kurumların gizli bilgilerini en güvenli şekilde korumalarını sağlayan Windows Rights Management Services – RMS’i (Windows Bilgi Erişim Hakkı Yönetimi Servisleri) geliştirdiğini açıkladı. Açıklama şöyle:

Microsoft, Windows Rights Management Services için 2003 yılının ikinci çeyreğinde iki yazılım geliştirme kitini piyasaya sunacak.

Platform tabanlı uygulamalarla çalışan Windows Rights Management Services, kurumların Web içeriği, gizli şirket bilgisi gibi her türdeki hassas dokümanları üzerinde hak iddia etmelerini sağlayan bir yaklaşımla hazırlandı. Windows Rights Management Services ile bilgi portalları, kelime işlemcileri veya e-posta istemcileri gibi uygulamalarda hem spesifik bilgilere erişim hakkı olan kullanıcılar hem de kullanıcıların hangi tür içeriğe erişim hakkı olduğu belirlenebilecek. Kullanıcılar RMS uyumlu uygulamaların çalıştığı istemciler üzerinde erişim haklarını tek bir tık ile belirleyebilirken, bilgi erişim haklarının genel yönetimi sunucu üzerinden yapılabilecek. Kullanıcılar dokümanların gönderilmesi, kopyalanması veya yazdırılması haklarını kontrol edebilecekler. XML dili kullanan Windows Rights Management Services’ın teknolojisi Microsoft .NET Framework’ü üzerinde geliştirilen bir ASP.NET Web servisi olduğu için Web servisleri aracılığıyla kolaylıkla iş süreçlerine uygulanabilecek.

Bütün bu ve benzeri güvenlik çalışmalarının ardından eğer Microsoft hala ciddi bir ilerleme kaydememez ise pazar payının ciddi ölçüde düşeceğinden söz edebiliriz sanırım. Artık 24 nisan ve sonrasını bekleyip Bill Gates'in Ateşle İmtihanına tanık olacağız.

Görüşler

0
oktay
Guvenlik deyince benim aklima isletim sistemine disaridan izinsiz erisim saglanabilmesi geliyor. Yani isletim sistemindeki aciklar, buffer overflow olasikliklari, yazilimlardaki backdoorlar vs.

Yazinin bahsettigi guvenlik -kendi icinde iyi birsey olmakla birlikte- makineye erisimi zaten olan insanlara uygulanan bazi kisitlamalardan ibaret.

Microsoft'un cikardigi bu tur seylere supheyle bakmak gerek. Nasil Hotmail vs kullanarak Passport olayini kaktirdilarsa, bu RMS ile de DRM (Digital Rights Management) olayini kaktirmayi planliyor olabilirler.

Sonuc olarak Microsoft'tan kullanicinin lehine birsey beklemek bence yanlis.

oktay
0
Nightwalker
Yazinin bahsettigi guvenlik -kendi icinde iyi birsey olmakla birlikte- makineye erisimi zaten olan insanlara uygulanan bazi kisitlamalardan ibaret.


Yukarda bahsettiğin güvenlik konularını onaylamakla beraber kullanıcı hesaplarının gücünü hafife aldığını düşünüyorum. Makineye erişimi zaten olan insanların hesap ve şifrelerinin ele geçmesi en önemli güvenlik tehditlerinden birini oluşturuyor bana göre çünkü bu tip kullanıcıların şifreleri yüksek öneme sahip şifreler kadar güvenle muhafaza edilmez genelde ( dolayısı ile ele geçirilmesi kolaydır ). Bunun sonucunda saldırgan çoğu zaman ağa en zayıf noktası olan bu tip hesapları kullanarak girmeyi tercih eder. Gerçi şu an basit bir kullanıcı hesabıyla eskisi kadar fazla işlem yapılamadığının bilincindeyim ( aah ah cat etcinpasswd komutunu benden başka hatırlayıp rahmetle anan kaç kişi kaldı acaba :) ) Ancak yinede bu tip hesapların güvenlik önlemlerinin düzenlenmesi niyet açısından ciddi bir adım. Zaten yazıda da belirttiğim gibi bu sadece bir adım. Sonucu win2003 çıkınca göreceğiz.


DRM olayına gelince. Bu konuda en ağır uygulama bence intelin p3 den bu yana işlemcinin içine gömdüğü kod numarası olmuştur . ABD hükümetinin küresel terör bahanesini kullanarak amd yi de buna zorlayacağını tahmin ediyorum ben asıl Big Brotherı o zaman göreceğiz.

Microsoft için önemli olan uygulamanın ticari önemi ve popülaritesidir. Yani olay kullanıcının lehine yada alehine olmaktan çok $$$ duygusal $$$


0
anonim
Komut yanlış çıkmış doğrusu cat etc bin passwd olacak.
0
oktay
Ha yani.. simdi dogru mu cikmis komut :P
0
anonim
Tek bir tik ile lafina hastayim :)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

M$ ve yeni güvenlik arayışları

SHiBuMi

Microsoft, 25 Ekim'de yeni Windows XP'sini çıkarmaya hazırlanıyor. Her ne kadar bizim bilgisayar dergileri XP'nin tanıtımını yapmaktan çok Microsoft'un basın reklam bültenine yer ayırmışsa da (Dergilerden biri şöyle demiş: Windows XP, yeni görünümüyle ve yöntemleriyle kullanıcılara yaratıcılık, bağlantı ve iletişim özgürlüğü veren heyecanlı deneyimler sunuyor.), üzerinde durulmaya değer birkaç konu var. Onlardan birisi de Microsoft'un uygulamayı planladığı yeni kullanıcı kontrol sistemi.

Linux Today - Boykotlasak da mı saklasak...

sundance

Distrowatch'un haftalık bülteninde yeralan habere göre LinuxToday.com Microsoft tarafından sponsor edilen anti-linux reklamlar yayınladıklarından dolayı boykot ile karşı karşıya.

Haberde LinuxWorld Australia ve LinuxPlanet'ın da sözkonusu firmanın sponsorluğunda anti-linux bannerlar yayınladığından bahsediliyor.

Ne dersiniz, pürist yaklaşıp boykota katılmak mı lazım, yoksa pembe renkli sivri kulaklı hayvandan ne kopartsak kar mıdır ?

Microsoft Anti-Virus!

Challenger

NTVMSNBC' de yer alan bu habere göre Microsoft, anti-virüs yazılımı geliştiriyor
Daha önce anti-virüs sektörüne gireceğini açıklayan Microsoft, bilgisayarları virüs saldırılarına karşı koruyacak bir program için çalışmaların devam ettiğini teyit etti. Microsoft güvenlik bölümü başkanı Mike Nash, kurumun anti-virüs programı üretme çalışmalarının sürdüğünü ifade etti. Nash, piyasaya sürüldüğünde, anti-virüs programının Windows’tan ayrı bir ürün olarak satılacağını belirtti.
Not: Komplo teorileri beynimi sarmış durumda. Virüslere karşı o kadar zayıflığı olan yazılımları üreten bu kadar büyük bir şirketin, o zayıflıkları kasten yapıp yapmadığını düşünüyorum.

MS Apple'ı Haritadan Sildi mi?

zilog

The Register'deki bir makalede , Microsoft'un uydu görüntülerinde Apple'ın merkezinin silindiği iddia edildi. Apple merkezinin olduğu bölge, MSN Virtual Earth'a göre burası, Google Maps' a göre ise burası!

Microsoft, LAMP'e Karşı

butch

Microsoft yakın bir zamanda yayınlayacağı Visual Studio 2005 ve SQL Server 2005 "express" sürümlerinin, LAMP (Linux, Apache, MySQL ve Perl/Python/PHP) modeline yakın yeteneklere sahip olacağını söylüyor. Kullanıcıların artık daha az kod yazarak daha fazla iş yapabilirken, ödeyecekleri ücretinse bedavaya yakın olacağını da belirtiyor.

Detaylar burada.