Bill Gates´in Ateşle İmtihanı

0
Nightwalker
Microsoft'un güvenlik konusunda sürekli uğradığı eleştiriler üzerine Bill Gates defalarca artık güvenlik konusuna daha fazla önem vereceklerini söylemişti. Güvenlik konusunun yamalar ve eklerle değil işletim sisteminin temel tasarımda yapılacak değişikliklerle sağlanabileceğini düşünürsek, Microsoft bu konuda ilk ciddi adımını atmış gibi görünüyor.
Microsoft Windows Server 2003 için kurumların gizli bilgilerini en güvenli şekilde korumalarını sağlayan Windows Rights Management Services – RMS’i (Windows Bilgi Erişim Hakkı Yönetimi Servisleri) geliştirdiğini açıkladı. Açıklama şöyle:

Microsoft, Windows Rights Management Services için 2003 yılının ikinci çeyreğinde iki yazılım geliştirme kitini piyasaya sunacak.

Platform tabanlı uygulamalarla çalışan Windows Rights Management Services, kurumların Web içeriği, gizli şirket bilgisi gibi her türdeki hassas dokümanları üzerinde hak iddia etmelerini sağlayan bir yaklaşımla hazırlandı. Windows Rights Management Services ile bilgi portalları, kelime işlemcileri veya e-posta istemcileri gibi uygulamalarda hem spesifik bilgilere erişim hakkı olan kullanıcılar hem de kullanıcıların hangi tür içeriğe erişim hakkı olduğu belirlenebilecek. Kullanıcılar RMS uyumlu uygulamaların çalıştığı istemciler üzerinde erişim haklarını tek bir tık ile belirleyebilirken, bilgi erişim haklarının genel yönetimi sunucu üzerinden yapılabilecek. Kullanıcılar dokümanların gönderilmesi, kopyalanması veya yazdırılması haklarını kontrol edebilecekler. XML dili kullanan Windows Rights Management Services’ın teknolojisi Microsoft .NET Framework’ü üzerinde geliştirilen bir ASP.NET Web servisi olduğu için Web servisleri aracılığıyla kolaylıkla iş süreçlerine uygulanabilecek.

Bütün bu ve benzeri güvenlik çalışmalarının ardından eğer Microsoft hala ciddi bir ilerleme kaydememez ise pazar payının ciddi ölçüde düşeceğinden söz edebiliriz sanırım. Artık 24 nisan ve sonrasını bekleyip Bill Gates'in Ateşle İmtihanına tanık olacağız.

Görüşler

0
oktay
Guvenlik deyince benim aklima isletim sistemine disaridan izinsiz erisim saglanabilmesi geliyor. Yani isletim sistemindeki aciklar, buffer overflow olasikliklari, yazilimlardaki backdoorlar vs.

Yazinin bahsettigi guvenlik -kendi icinde iyi birsey olmakla birlikte- makineye erisimi zaten olan insanlara uygulanan bazi kisitlamalardan ibaret.

Microsoft'un cikardigi bu tur seylere supheyle bakmak gerek. Nasil Hotmail vs kullanarak Passport olayini kaktirdilarsa, bu RMS ile de DRM (Digital Rights Management) olayini kaktirmayi planliyor olabilirler.

Sonuc olarak Microsoft'tan kullanicinin lehine birsey beklemek bence yanlis.

oktay
0
Nightwalker
Yazinin bahsettigi guvenlik -kendi icinde iyi birsey olmakla birlikte- makineye erisimi zaten olan insanlara uygulanan bazi kisitlamalardan ibaret.


Yukarda bahsettiğin güvenlik konularını onaylamakla beraber kullanıcı hesaplarının gücünü hafife aldığını düşünüyorum. Makineye erişimi zaten olan insanların hesap ve şifrelerinin ele geçmesi en önemli güvenlik tehditlerinden birini oluşturuyor bana göre çünkü bu tip kullanıcıların şifreleri yüksek öneme sahip şifreler kadar güvenle muhafaza edilmez genelde ( dolayısı ile ele geçirilmesi kolaydır ). Bunun sonucunda saldırgan çoğu zaman ağa en zayıf noktası olan bu tip hesapları kullanarak girmeyi tercih eder. Gerçi şu an basit bir kullanıcı hesabıyla eskisi kadar fazla işlem yapılamadığının bilincindeyim ( aah ah cat etcinpasswd komutunu benden başka hatırlayıp rahmetle anan kaç kişi kaldı acaba :) ) Ancak yinede bu tip hesapların güvenlik önlemlerinin düzenlenmesi niyet açısından ciddi bir adım. Zaten yazıda da belirttiğim gibi bu sadece bir adım. Sonucu win2003 çıkınca göreceğiz.


DRM olayına gelince. Bu konuda en ağır uygulama bence intelin p3 den bu yana işlemcinin içine gömdüğü kod numarası olmuştur . ABD hükümetinin küresel terör bahanesini kullanarak amd yi de buna zorlayacağını tahmin ediyorum ben asıl Big Brotherı o zaman göreceğiz.

Microsoft için önemli olan uygulamanın ticari önemi ve popülaritesidir. Yani olay kullanıcının lehine yada alehine olmaktan çok $$$ duygusal $$$


0
anonim
Komut yanlış çıkmış doğrusu cat etc bin passwd olacak.
0
oktay
Ha yani.. simdi dogru mu cikmis komut :P
0
anonim
Tek bir tik ile lafina hastayim :)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Micros~1 çıldırdı: Windows 2003 üç ay reboot etmeyecek!

sundance

Micros~1 ürünlerini kullananlar bilir. Serverlarda bile arada sırada (NT'de günde bir kaç defaydı mesela) makinayı reboot edersiniz ki performans makul boyutlarda kalsın. Dahası belli sürelerde yeniden kurulum yapmanız da gerekir. Bu da normal bir şeydir, hatta başka işletim sistemi görmemiş olanlarımız bunu bir bilgisayar pratiği olarak çoktan kabul etmişlerdir.

Micros~1 ise sanırız bundan rahatsız. Şu makalede Windows 2003 Server'ın üç ay ve altı ay gibi "çılgın" uptime sürelerine sahip olacağı yazıyor :) Eh, belki BSD'nin Linux'un yakaladığı uptimeları da yakalamayı hayal edebilirler bir gün.

MSN Messanger`da önemli Problemler.

elrond

Son günlerde MSN Messanger servisinde yoğun login problemleri yaşanmakta. Bunun yanında kullanıcıların Buddy List`lerini kaybettiği durumlar da yoğunlaşmış. Amerika, Kore, Singapur ve Şili de probleme rastlanmış durumda ve problemin hızla yayılıyor.

Microsoft problemin farkında olduğunu ve henüz bir sebep bulamadıklarını açıklamış durumda. Yoğun olarak çalışıyorlarmış. Bazı uzman kaynaklar MS`in "Passport login" sisteminden kaynaklanan bir problem olabileceğini öne sürüyor ancak ellerinde delil yok.

Vista'yı 2007'nin 2. çeyreğinden önce beklemeyin

anonim

Gartner'in yaptığı araştırmaya göre Microsoft'un bir sonraki Windows sürümü olan Vista'nın 2007'nin 2. çeyreğinden önce piyasaya çıkmayacağı tahmin ediliyor. Kaynak

Windowsda sağ kalmak için gerekli yazılımlar.

oktay

İstesek de istemesek de bazen kendimizi bir Windows makinenin başında iş yapmaya çalışırken bulabiliyoruz.

Bu gibi zamanlarda gerek Linux'den aşına olduğumuz uygulamalar gerekse Windows'a özgü fakat kaliteli uygulamalar imdadımıza yetişir.

Ben de diğer arkadaşlara yardımcı olması bakımından kendi bildiğim bir kaç uygulamayı kısa açıklamalarıyla birlikte paylaşmak istedim.

Zorunlu Windows günlerinizin kısa sürmesi dileği ile.

Google Sky'a Microsoft'tan Rakip

huso

Microsoft şu an deneme aşamalarında olan WorldWideTelescope hizmetini duyurdu. worldwidetelescope.org sitesindeki örnek videolardan anlaşıldığı üzere, ürün Google Sky'a rakip olarak piyasaya çıkarıldı. Denemek isteyenler siteden indirip ürünü kullanabilirler. Bakalım Sky rakibi Telescope'dan başka ne yenilikler getirecek micros~1 bizlere...