Bloguna Bıraktığım Konuşmayı Gördün Mü?

0
FZ
Kötü bir hafızanız mı var? Daha demokratik bir Internet mi arzuluyorsunuz? Internet'i kendiniz mi yapmak istiyorsunuz?

İsveç'li bir start-up tarafından geliştirilen ve şu anda BETA aşamasında olan http://stix.to/ kendini bu sloganlarla tanıtıyor ve herhangi bir web sayfasına chat kutuları, sesli mesajlar yahut yazılı notlar bırakmanızı sağlıyor. Ve tabii bunları diğer kullanıcılarla da paylaşabiliyorsunuz (örnek videoyu buradan izleyebilirsiniz).
FM ekibinin bu ilginç siteden haberdar olması ise daha önceden de FM'yi takip ettiğini belirten ve şu anda İsveç'te stix.to ekibinde iş geliştirme bölümünde çalışan Serdar Temiz sayesinde oldu. Türkiye'den de BETA testçilerin siteyi kurcalamalarından memnun olacaklarını belirttiler.

Temiz'in bizimle paylaştığı bir başka detay ise söz konusu start-up'ın bu web yazılımını Common Lisp ile geliştiriyor olduğu idi. Teknik detayları merak edenler "A Common Lisp web startup test-case, two years after the Reddit switch" başlıklı blog girdisine bakabilirler.

İlgili Yazılar

yarin(bugun(dun))

arikan

Google API, Yahoo API, Amazon API, Ebay API v.s. v.s. son bir kac yilda bu "is modeli" burda orda hemen belirdi. Iyi web servis yeni is yaratiyor. Amazon API Amazon uzerinden kitap satan binlerce kucuk kitapci yaratti. Bu yeni bir cesit elektrik satmak gibi, sistemi fise tak is yapmaya basla. "Object-oriented software" baska bir bicimde gercege donusmeye basliyor...

Windowsçular için Açık Kaynak Kodlu Yazılımlar

FZ

Bir grup cesur adam demiş ki "GNU/Linux ile haşır neşir olanlar zaten açık kodlu yazılım, özgür yazılım nedir ne değildir biliyor, biz MS Windows kullananları hedefleyerek şöyle ortaya karışık bir güzellik yapalım adını da TheOpenCD projesi koyalım."

Evet, aynen böyle demişler ve binbir değişik yerden download edebileceğiniz bir CD hazırlamışlar bunun içine de masaüstü kullanıcısını hedefleyerek OpenOffice.org, DictInstall, AbiWord, Beonex Communicator, FileZilla, Putty, WinVNC, XChat, Audacity, CDex,7-Zip, NetTime, Win Privacy Tray, Sokoban YASC 1.53, Celestia gibi yazılımları koymuşlar.

CD'de söz konusu yazılımlara ek olarak açık kaynak kodlu yazılım felsefesi ile ilgili makaleler ve başka bilgiler de mevcut.

Yeni Bir İşletim Sistemi: Nexenta - GNU Solaris

FZ

Ticari UNIX dünyasının en güçlü oyuncularından Sun Microsystems'in meşhur işletim sistemi Solaris'in kaynak kodlarını kamuya açtığını daha önce FM ortamında duyurmuştuk.

Bu önemli etkinlik özgür ve açık kodlu yazılım dünyasında epey ses getirdi ve ilk kıpırdanlamalar başladı. Alex Ross, debian-devel listesinde 2 Kasım 2005 tarihinde, Debian based GNU/Solaris: pilot program başlıklı duyurusunu yaptı ve ateşli bir tartışma başladı.

Debian tabanlı Nexenta - GNU Solaris projesini daha detaylı inceleyebilir ve ne tür fırsatlar sunabileceğini keşfedebilirsiniz...

Yazılım Geliştirmede Kodlama Stili ve Gösterimin Önemi

maat

Bu yazımızda program yazımında kodlama stilinin öneminden bahsedeceğiz. Geliştirilen yazılımlarda bulunması gereken özelliklerden birisi de "okunabilirlik"tir. İyi bir program sadece yazan kişinin baktığında neyin, nerede nasıl yapıldığını ya da değişkenlerin türlerini anlayabildiği program değil, aksine, kullanılan dilin genel kabul görmüş yazım kurallarına uygun olarak hazırlanmış adeta bakıldığında "şiir gibi okunabilen" programdır. Yazımızın bundan sonraki bölümlerinde kullanılan çeşitli stilleri anlatarak ve örneklerle destekleyerek konumuzu daha da açacağız. Ancak konunun genişliği sebebi ile ancak anahtar noktalara değineceğiz. Anlatılanların daha geniş açıklamaları için kaynaklara bakılabilir.

Trolltech QT4'ü Piyasaya Sürdü

vst

Trolltech QT4'ün beklenen duyurusunu yaptı. Tam söz verdikleri gibi 2005 yılının ikinci çeyreğinin sonuna yetişen QT4'ün özgür yazılım dünyasına en büyük katkısı X11 platformundan başka Win32 platformunda da GPL olarak sürülmesi olacak.