BugTraq Tarayıcı Testi

0
Soulblighter
SecurityFocus sitesinde Michal Zalewski tarafından gerçekleştirilmiş bir tarayıcı testi var. Ben de bu testin çevirisini (özetle) burada sunuyor ve yorumlarınızı merakla bekliyorum :)

Çok kullanılan web tarayıcılarının potansiyel saldırılara ve DoS ataklarına ne kadar dayanabildiklerini ölçmek istedim. Bu amaçla kullanışlı bir araç hazırladım.
1.) Arkaplan - Araç

Boş zamanımda hatalı HTML kodu üreten bir program yazdım. Program, istemciye sürekli yeni veri göndererek tarayıcının sürekli aktif olarak kalmasını sağlıyor.

Araç sadece HTML kodu üretiyor. CSS, JavaScript gibi ek özelliklwer üretmiyor. Eğer programı indirmek isterseniz buraya tıklayın.

Küçük bir canlı sunum görmek için ise buraya tıklayın.

2.) Yöntem ve Hedefler

Bu programı MS IE, Mozilla / Netscape / Firefox, Opera, Lynx ve Links için çalıştırdım.

3.) Sonuç

MSIE hariç tüm web tarayıcıları, NULL işaretçileri referansları, bellek hatası, tampon taşması gibi sebeplerden çöktü.

4.) Örnek Hatalar

Buradan hata örneklerine bakabilirsiniz.

mozilla_die1.html
NUL'dan sonra TEXTAREA, INPUT, FRAMESET ve IMG etiketleri geldiğinde ve daha sonra onları çeşitli karakterler takip ettiğinde, bellek hatası / taşması gibi problemler ortaya çıkıyor ve bu durum, tarayıcının NULL işaretçisine veya geçersiz bir işaretçiye erişirken çökmesine ve sonsuz döngüye girmesine, neden oluyor. Benim tahminim bu tarayıcı etiket uzunluğunu "strlen" gibi bir fonksiyonla ölçüyor ve bunu bir ayıraç veya ">" (büyüktür) işareti görene kadar kopyalıyor. Tabi bu sadece bir tahmin.

Bu durum etikete ve işletim sistemine bağlı ve NULL işaretçisine erişememek güvenlik tehlikesi doğurabilir.

opera_die1.html
Hatalı COL SPAN ve TBODY, Opera'nın hata yapmasına ve yüklenmemiş belleğe referans oluşturmak istemesine neden oluyor. Doğru şartlarda kullanıldığında tehlike doğurabilir.

links_die1.html
Hatalı tablo boyutları links'in "calloc" hata verene kadar tüm belleği doldurmasına ve dolduğunda ise tekrar ayrılan belleğin üzerine yazmasına neden oluyor. Bir bakıma kendisine DoS saldırısı yapmasına sebep oluyor.

lynx_die1.html
Hatalı HTML okurken sonsuz döngüye giriyor.

5.) Üreticileri Uyarma
Bazı üreticileri bu ilk tespit ettiğim hatalara karşı uyardım.

6.) Puansız Sonuçlar
Genel kod kalitesine bakıldığında kendini "güvenli" olarak duyuran diğer tarayıcıların MSIE'nin gerisinde kaldığını gördük. Sadece MSIE hatalı girdiyi doğru şekilde işledi.

Elbette bu durum MSIE'nin güvenli olduğunu göstermez. MSIE bir çok güvenlik sorununa sahip olduğu gerçek. Fakat kodun kalitesi onun "güvenli" rakiplerinden daha iyi.

Kaynak: SecurityFocus

Görüşler

0
ttk
IE'nin kod kalitesi ile ilgili çıkan sonuç ilginç.
Bir kaç yıl önce tam okuyamadığım, bir göz attığım "Hatasız Kodlama" isimli, yanlış hatırlamıyorsam bir Microsoft programcı grubu yöneticisine ait bir kitapta bu tip belirsizliklere ve bunlara karşı alınacak önlemlere vs. işaret ediliyordu. Programcılarının kafasına bu tip hatalardan kaçınmayı yerleştirmek için uğraş verdiklerinden önemle bahsediliyordu kitapta.

Diğer browser'ları hazırlayanların web sayfalarını hazırlayanların iyi niyetine ve kodlamayı hatasız yapacaklarına güvenircesine dikkatsiz hareket etmiş olması heç de iyi olmamış, kullanıcılar açısından da oldukça tehlikeli ne yazık ki.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Router Tasarlarken Dikkatli Olmak Lazım! ;-)

FZ

2003 yılının Mayıs ayında `University of Wisconsin - Madison´ ağ yöneticileri kampüsteki kamuya açık NTP (Network Time Protocol) zaman sunucusu bilgisayarın kaldıramayacağı kadar yoğun bir trafiğe maruz kaldığını saptadılar. Başlangıçta saniyede yüzbinlerce paketten oluşan bu trafiği DDoS (Distributed Denial of Service) saldırısı olarak algılayan ağ yöneticileri durumu inceleyince bunun böyle olmadığını gördüler.

Problemin pek çok organizasyonda bolca bulunan ucuz ve küçük bir router cihazdaki gömülü koddan kaynaklandığı tespit edildi ve üretici firma ile temas kurma çabaları başladı... Bu süreci çok güzel ve detaylı bir şekilde yansıtan teknik raporu tüm ilgililerin okumasında fayda var. Söz konusu süreç aynı zamanda üniversite sanayi işbirliğine dair güzel bir örnek.

WinNT/IIS yöneticilerine 1 Nisan şakası

larweda

Birçok anti-güvenlik grubu 1 Nisan günü acı bir şaka yaparak Internette WinNT/W2K - MS IIS konfigürasyonuna sahip web sunucularının güvenlik önlemlerini kırdı ve anasayfalarını değiştirdi.

Microsoft Windows NT4.0 veya Microsoft Windows 2000 sunucular üzerinde Microsoft Internet Information Server ile sunulan ve saldiriya ugrayan adresler arasında Walt Disney, Wall Street Journal'in WebWatch'ı, British Telecomms, HSBC, Good Year Motors, MSN Dollars, Amerikan Deniz Kuvvetleri Taktik Sistemleri (Navy Center for Tactical Systems Interoperability), Ringling Bros. and Barnum & Bailey ve Doğu Carolina Üniversitesi de var.

Yeni nmap çıktı!

conan

Vazgeçilmez port scanner nmap`in yeni versiyonu çıktı. (Gerçi çıkalı yaklaşık 10 gün oluyor ama yeni farkettim :)

Son versiyon 2.54BETA31. Yapilan bazı yenilikler ise şöyle:
- ICMP Timestamp ve Netmask ping tipleri eklenmiş. (Normal pinglere cevap vermeyen hostlar bunlara cevap verebiliyor ;)
- data_length seçeneği her ICMP ping tipi için çalışır duruma getirilmiş.
- Bir kaç bug giderilmiş
- Yeni bir çok TCP fingerprint eklenmiş.
- Kod temizlenmiş (compile edilirken verilen warningler ozellikle)

En son versiyonun indirmek için bu adrese gidebilirsiniz.

Hacker´lar California´nın Elektrik Şebekesindeler

PCc0d3r

Hacker'lar bu sefer ABD'nin California eyaletinin elektrik şebekesine dadandı. 25 Nisan'da şebekenin ana bilgisayarına giren sanal korsanlar 11 Mayıs'a kadar fark edilmemişler. Neyse ki sisteme önemli bir hasar verilmemiş (ki bunu yapabilecekleri noktalara dahi erişmiş hacker'lar).

FBI'ın yaptığı araştırmalara göre saldırının Çin'in Guangdong bölgesinden yapıldığı tahmin edilmekte. Ayrıca Santa Clara ve Tulsa'dan da olabileceğini söyledi yetkililer...

MS Windows İçin Açık Kodlu Antivirüs Yazılımı - ClamWin

ebola

Siz de benim gibi bir işyerinde istemeyerek de olsa MS Windows sistem yöneticiliği yapıyorsanız eminim virusler en önemli sorunlarınızdandır. İşyeriniz her sene "kapalı kodlu" yazılımlara dünyanın parasını saymaktadır.

Pek çok şeyin bir açık kodlu çözümü var ama bu antivirüs meselesinin yok diyorsanız yanılıyorsunuz. Eski dost ClamAV'nin MS Windows sürümü var. Adı ClamWin. Ben test amacı ile bir iki makineye kurdum ilk izlenimlerim olumlu, size de tavsiye ediyorum.