Büyük sayılar için GMP

0
FZ
Eğer Linux ortamında C ile program geliştiriyorsanız ve bir yandan da "ah şöyle 300-500 basamaklı ya da daha büyük sayılarla uğraşsam ne güzel olur, ama nasıl?" diyorsanız GNU mantalitesi bu konuda da imdadınıza yetişiyor ve size GMP kütüphanesini bedava olarak sunuyor (Gnu Multiple Precision arithmetic library).
Söz konusu kütüphanenin oldukça güzel bir dokümantasyonu var, ayrıca aklınıza gelebilecek hemen her işlemci için de derlenme esnasında ilgili assembler rutinleri seçiliyor ve derleniyor böylece yüksek performans ve optimizasyona kavuşuyorsunuz.

Kütüphane fonksiyonları temel aritmetik işlemlerin ötesine geçip olmazsa olmaz sayılar teorisi fonksiyonlarını, asal sayı fonksiyonlarını ve tesadüfi sayı üretme fonksiyonlarını da kapsıyor.

Söz konusu kütüphane fonksiyonlarının yetmediği ve daha karmaşık işlemler gerektiği yerlerde de bu kütüphane temelli diğer kütüphaneleri kullanmanız mümkün, misal : NTL (Number Theory Library, yazarın iddiasına göre bu kütüphane bazı önemli şifreleme sistemlerinin analizi ve kırılması için de kullanılmış).

GMP'nin klasik C sözdizimi ile rahat edemeyenler için C++ sınıfları da geliştirilmiş ancak çok karmaşık uygulamalar geliştirmediğiniz sürece tavsiye etmiyorum.

Sistemle ilgili şimdiye dek karşılaştığım tek problem değişken atama fonksiyonu içeren fonksiyonlarda özyineleme halinde (recursion) CYGWIN ortamında Segmentation Fault (core dumped) hatası almamdı. Bunun dışında her şey gayet güzel, kolay kodlanabilir ve epey yüksek performanslı görünüyor.

Büyük sayılar aritmetiği ile ilgilenen herkese tavsiye ederim.
gnu

Görüşler

0
FZ
Bu arada eğer dokümantasyonu yanlış anlamadı isem söz konusu kütüphane MS Windows ortamında da derlenip kullanılabiliyor.
0
anonim
Recursion'dan her zaman uzak durmamiz gerekmiyor mu zaten?
Guzel bir teorik ve pedagojik yontem olmasina ragmen..
0
FZ
Problem recursion değilmiş, ben bir iki değişkeni initialize etmeyi unutmuşum ;-)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

R.Stallman ve İst!

cazz

FZ'nin 'Free as in Freedom' ile ilgili yazıyı okuduktan sonra aklıma gelmişti ama ancak vakit bulabildim yazabilmek için :

Bundan 3-4 sene evvel R.Stallman'nın GNU ve free software üzerine Ist'da Hyaat Regency'de verdiği konferansa GSU/LinuX olarak katılmıştık.Ve oradaki yaşanan hayranlığı ve dumurları paylaşmak isterdim ki!...

Açık Kod Haberalma Teşkilatı

realist

Alıştığımız kavramlar farklı düşünebilen insanların elinde bambaşka anlamlar kazanıyor. Henüz pek bir işe yarayanını görmediğim IRC botlarını dahi akla gelmeyecek ilginç yeteneklerle donatabiliyorlar.

Bana lisansını göster!

anonim

Eğer bir işletim sistemi (misal GNU/Linux) kullanıyor ya da pazarlıyorsanız GPL doğal olarak çok uygun bir seçim olarak gözükmekte ama aynı şeyi kullandığımız uygulamalar için de söylemek mümkün müdür?

Ünlü Berkeley DB geliştiricilerinden Mike Olson son makalesinde lisans modellerine farklı bir açıdan yaklaşıyor.

Eric Raymond: GPL'e İhtiyacımız Yok

tongucyumruk

Breziya'da Fórum Internacional de Software Livre adlı etkinliğe katılan açık kaynak hareketinin kurucusu ve Open Source Initiative'in başkanı Eric S. Raymond açık kod hareketini savundu ve "GPL'e ihtiyacımız yok. GPL açık kaynak programların zayıf olduğu ve kendini koruyamayacağı düşünülerek hazırlanmıştır. GPL'i kullanarak BSD lisansının ekonomik getirilerinden yararlanamıyor, kendimize zarar veriyoruz" dedi.

Open Source camiasından .NET klonu!

elrond

Beklenen oldu. Pazar günü open source fanları Microsoft .NET servislerini re-produce etmek için ilk adımı attıklarını duyurdular. Bu sayede insanlar .NET teknolojilerini Microsoft' a bağlı kalmadan kullanabilecekler. Bu girişimin önümüzdeki yıllarda .NET servislerinin önemini ve popülerliğini arttıracağı düşünülüyor. Microsoft .NET ile bir takım network ve groupware servislerini (adressbook,calender vs..) satmayı düşünüyordu. .NET klonu 2 compenent içeriyor. MONO ve DotGNU.