Bana lisansını göster!

0
anonim
Eğer bir işletim sistemi (misal GNU/Linux) kullanıyor ya da pazarlıyorsanız GPL doğal olarak çok uygun bir seçim olarak gözükmekte ama aynı şeyi kullandığımız uygulamalar için de söylemek mümkün müdür?

Ünlü Berkeley DB geliştiricilerinden Mike Olson son makalesinde lisans modellerine farklı bir açıdan yaklaşıyor.
gnu

Görüşler

0
ahmetaa
Kendi is yerimizdeki projede GPL lisansli kutuphane ve urunleri kullanamiyoruz. Berkeley DB'yi yoksa cok kullanmak istiyorduk. projenin tabiati geregi ticari olarak cok fazla lisans alma sansimiz da yok. sirket politikasi geregi projenin acik kodlu olamiyor.
Neyseki acik kodlu kutuphane tipi java projelerinde GPL cok yaygin degil, Apache , LGPL, BSD lisansli yaklasik 30'a yakin kutuphaneyi kullanabildik. GPL'li projeler bu tur durumlarda kullanici kaybediyorlar. Ote yandan bu yapilan, yani acik kodlu projeyi kullanip kapali, ticari urun olusturmak adil olmayan bir tavir gibi gotunebilir, ama bu kullanilan projeyi yayginlastiracagindan projenin hayatta kalma sansini arttiriyor. Arti ortaya cikan urun kullanilan urunler ile rekabet eden bir sey degil.
0
sundance
Bence burada bakış açısı önemli.

Yani amaç projeyi yaygınlaştırmak mı, yoksa toplumun daha geniş kullanacağı ve özgür olarak müdahale edebileceği yazılımların oluşturulması mı ?

Bir de "acaba GPL'li projeler geliştiricileri (kullanıcıları kaybetmedikleri kesin) mi kaybediyor, yoksa geliştiriciler 'ben bu kodu kapatamayacağım' diyerek sözkonusu proje/kütüphaneleri kullanma şansını mı kaybediyorlar ?" diye sormak lazım.

Bence kesinlikle ikincisi.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Özgür Yazılım için dev bir adım daha: Sun Java GPL oluyor

anonim

Sun Java'yı bu yılın sonunda açacağını aylar öncesinden duyurmuştu. Geçen hafta bazı sitelerde çıkan yazılarda seçilen lisansın GPL olacağı ve çok yakında ilgili duyurunun geleceğini söylüyorlardı.

Bitkeeper Bitti

wetware

Bir süre önce Linux'un geliştirilmesinde BitKeeper adlı kaynak kontrol programı kullanılmaya başlanmıştı. Bitkeeper özgür değildi. (Yani free speech'teki gibi bir free yoktu)

Ama özgür yazılım/Açık Kaynak kod projeleri için bedavaydı. (free beer'da oldugu gibi)

Apache 2.0 (hatta 2.035) Stable ÇIKTI!

sundance

En sevdiğimiz web sunucusu Apache`nin, yepyeni özelliklerle dolu, tamamen ölçeklenebilir ve çok daha fazla yük kaldırabilir versiyonu 2.0`ın stable hali en sonunda çıktı

Öncelikle yansılardan olmak üzere downloadlar başlasın...

%100 Özgür Yayıncılık Mümkün

butch

newsforge.com'da yayınlanan bu makale, web sitesinden, dizgisine her alanda sadece Özgür Yazılım araçları kullanan bir yayınevinin hikayesini anlatıyor.

Makale, ülkemizde özellikle E-dergi yayını yapanlar tarafından oldukça benimsenen Scribus'un geldiği yerin de önemli bir göstergesi.

Kaynak: /.

G-NUT Projesi İlk Meyvesini Verdi

exalted

GNU Türkçe Çeviri Projesi (G-NUT) dün itibariyle www.gnu.org'un anasayfasını türkçe olarak yayımlamış bulunmaktadır. Henüz çok etkili, hızlı ya da "harika" çalış(a)mıyoruz, ancak zamanla düzene gireceğini umuyorum.