Core Uygulama Sunucusu Kurulumu

0
anonim

Common Lisp tabanlı uygulama sunucumuzu ücretsiz olarak deneyebilirsiniz. Bunun için yapmanız gerekenlerin anlatıldığı belgeye göz atabilirsiniz.

Günümüzde üretilen yazılımların çoğu web uygulamaları şeklinde ya da web servisleri olarak hizmet vermektedir. Web uygulamaları, erişilebilir, birden fazla kişinin kullanımına elverişli ve merkezi olarak güncellenebilir servislerdir.

Gelecekte oldukça fazla web uygulaması ve web servisi yazacağımız düşünüldüğünde bu konuda bize yardımcı olacak araçlar üretmek iyi bir yatırım olacaktır. Bu nedenle yazımda sizlere Common Lisp dili ile yazılmış bir web uygulama sunucusu olan Kor Web Uygulama Sunucusu'nu tanıtacağım.

Görüşler

0
zekzekus
güzel bir belge olmuş. belge önemli bir açığı kapatıyor. belgelendirme açığını :) umarım devamı gelir ve bizde Core sunucusuna hakimiyetimiz arttığında belgelendirme olsun kodlama olsun, projeye katkı verebiliriz.
0
FZ
Elinize sağlık.

Bu yazıda bahsedilen CL ve UCW tabanlı geliştirilmiş çatı (framework) kullanılarak geliştirilmiş uygulamalar var mı acaba, yani kamu erişimine açık olan?
0
eevrim
http://www.core.gen.tr/projects/ adresinde ucw+ icin eski/yeni birkac uygulama var, hepsinin yeni API'ye uygun oldugunu garanti edemiyorum ne yazikki.
0
zekzekus
Yabancı kaynaklı bu var benim bir bildiğim. http://www.paragent.com

Bir de şu Uncommon Web ile "Merhaba Dünya" yazısını UCW+ için revize etsem faydalı olur mu diye düşünüyorum??

0
eevrim
ucw ile core-server arasindaki hiz farkini gecen gun test ettik:
ucw:
[21:09] Concurrency: 10.79
[21:09] Transaction rate: 6.12 trans/sec
[21:09] 4854 bytes each
[21:11] bogomips : 2104.04

core-server:
[21:13] Transactions: 322 hits
[21:13] Availability: 100.00 %
[21:13] Elapsed time: 5.06 secs
[21:13] Data transferred: 1546244 bytes
[21:13] Response time: 0.15 secs
[21:13] Transaction rate: 63.64 trans/sec
[21:13] Throughput: 305581.82 bytes/sec
[21:13] Concurrency: 9.34
[21:13] Successful transactions: 322
[21:13] Failed transactions: 0
[21:13] Longest transaction: 3.33
[21:13] Shortest transaction: 0.01

Yeni framework uzerinde calisiyoruz daha genis kapsamli ve eski web uygulamalarini da rahatca core-server'a cekebilecegimiz bir yapi dusunuyoruz. Core-server'dan en fazla 300req/s aldik, bu java ile karsilastirildigindan 3'te bir oraninda yavas bir deger. IOLIB'e gecmeyi dusunuyoruz, ama once IOLIB'deki bellek hatalarinin duzelmesi gerekiyor.

Thread'ler arasi mesaj iletimi icin Unit adi verdigimiz yapiyi uyguladik. Bu yapi herhangi bir objenin thread olarak calismasina olanak saglarken ayni zaman clos method'larini kullanarak API yaratma olanagi sagliyor, bu sayede thread programlama/debug rahatliyor.

Bunun disinda core-server'in cok guclu olmasi ve protokollere tam hakimiyet saglamasi amaciyla h.baker parser'inin genisletilmis bir surumunu uyguladik. Bu parser'in fonksiyonel calisabilmesi icin transactional streams gerekliydi, bu ihtiyac da core-streams adi verdigimiz bir katman sayesinde uygulandi.

http://paste.lisp.org/display/42477 adresinde ornek bir http istegini gorebilirsiniz. Su ana kadar RFC 2616,2045,2046, 2109, 2388, 2396 tamamen bastan yazildi.

Aycan'nin hazirladigi boxset bu yeni kod blocklarina sahip ancak henuz devreye alinmadi. Bunun icin yeni web catisinin bitmesini bekliyoruz.

Ilgilenen arkadaslari irc.core.gen.tr:7000 sunucumuzda gormek bizi mutlu ediyor:)
0
eevrim
IOLIB ile yaptigimiz epoll(4) testleri java degerlerine oldukca yakin cikti, bu bizi mutlu etti, simdi bize gereken guzel bir "half arsed coroutine"/"partial continuation" uygulamasi. sbcl birincil dereceden surdurmeleri desteklese cok daha leziz olabilirdi, native thread'lerle idare etmek zorundayiz ($imdilik:)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

UnCommon Web ile “Merhaba Dünya”

FZ

Ne zamandır fırsat bulamadığım UnCommon Web geliştirme çatısı ile bir kaç deneme yapabildim sonunda. Kurcalamaya başlamak için önce UCW’yi kurmam gerekti doğal olarak. Oldukça fazla sayıda olan bağımlı olduğu paketleri tek tek kurmak yerine şu adresten UCW-boxset paketini indirdim. Windows sistemimde çeşitli hatalar aldığımdan sanal makine üzerindeki Debian sistemime kurdum. Kurdum derken ev klasörümde arşiv dosyasını açtım sadece. Gerisi UCW-boxset klasöründeki “start.lisp” dosyasını Lisp sistemine yüklemekten ibaret zaten. Veritabanı erişimi için (malum web programlama veritabanı olmadan olmaz) clsql paketini kullandım...

Zekeriya Koç'un Common Lisp ile geliştirilmiş UnCommon Web uygulama çatısına güzel ve örneklerle dolu bir giriş niteliği taşıyan yazısının devamını buradan okuyabilirsiniz.

Core Server Yenilikleri

aycanirican

Core Server Uygulama Sunucusu önceden duyurduğumuz Javascript derleyicisini ilgilenenlere sundu. Bunun yanında sürdürmeler ile web uygulamaları yazabileceğiniz programlama çatısı, örnek programlar ve yeni belgeler de projeye eklendi.

'Lisp Outside the Box' Düştü Mü?

okanakyuz

Nick Levine tarafından O'Reilly için 2009 yılında yazılması planlanmaya başlanan ve resmi sitesi lisp-book.org şeklinde olan hayal kitap tarih oldu gibi duruyor. Kitap her lisp meraklısı gibi benim de hayallerimi süslemekte, (Özellikle kısım 3 ve kısım 6) fakat görünen o ki bu proje tarih olmuş durumda. Bir arkadaşım ile sohbet ederken öğrendiğim bilgi bu kitaba asla kavuşamayacağımız yönündeki dedikodu. Kitap için tek satır bile yazılmamakta artık. Dilerim birisi çıkar ve yeni bir proje başlatır. Çünkü Hacker lugatında O'Reilly'den bir kitap çıkartmak dünyadaki en önemli 2 hadiseden biri (diğeri zengin olmak ve paraya para dememek)

C++ içinde Lisp kullanmak

bk

C++ kodlarken "ah şu anda filanca fikrimi Lisp ile ne kadar kolay ifade ederdim" dediğiniz oluyor mu? Bir ortamdan diğerine geçmeye, ayrı ayrı işlemler yapmaya üşenenlerden misiniz?

En az bir evet cevabı verdi iseniz InteLib tam size göre. C++ kodlarken doğrudan Lisp sözdizimine ve semantiğine çok benzer şekilde kod yazmanızı ve doğrudan derlemenizi sağlayan bir kütüphane. Şu anda aktif olarak geliştiriliyor. Ne gerek var ki böyle bir şeye diyenler FAQ belgesini okuyabilirler.

Lisp'i Anlamak

anonim

Fazlamesai'deki Lisp hayranları bunu nasıl atladı bilmiyorum ama digg.com'da rastladığım, biz ölümlülerin kullandığı sıradan programlama dilleriyle uğraşanların da anlayacağı bir dille yazılmış The Nature of Lisp başlıklı bu yazı, Lisp hakkında şimdiye kadar okuduklarımın toplamından daha fazla şeyi anlamamı sağladı.