CUSP - development environment for Lisp built on top of the Eclipse platform

0
eevrim

2007 LKD şenliklerinde Core-Server sunumunda Emacs'ı beğenmeyip (?), "Bunun grafik arabirimi yok mu?" gibi sorularla karşılaşmıştık. Reddit'te gezerken CUSP'a rastladım.

Programming In Lisp With Cusp

Görüşler

0
kamilbas

Aynı sunumda:

"XML, insanlar tarafından okunması ve yazılması mümkün olmayan bir teknoloji. Zaten bilgisayarlar arasındaki iletişimin okunabilir olması gerekmiyor ki? Bu yüzden XML bir çözüm olmayacaktır, insanların üzerinden rant sağladığı birşey olduğuna inanıyoruz biz

demiştiniz, bunun ile ilgili bir link verebilir misiniz peki?

¹ Core-Server sunumu sn: 9:30
0
eevrim
Tabii, asagidaki baglantida lisp icinden nasil html/css cikarabileceginize dair ornekler mevcut. Buradaki onemli konu xml'in sadece bir format olmasi disinda semantik olarak hicbirsey kazandirmadigi aksine, insanlarin formatla ugrasmaktan, mantik uzerine kafa yoramadiklari tezi. JSP'ye bilenler ne demek istedigimi anlayacaklardir diye umuyorum.

Ornegin, firmanizin iki subesi arasinda veri iletisimini XML ile yapmak istediniz, bunun icn bir DTD yada XML Schema yazmalisiniz. Peki bu veri yapisi icin size herhangi bir dilde otomatik parser/renderer cikartacak bir yapi gordugunuz mu? Haskell'de Happy var gordugum, CL ile de benim uzerinde calistigim kod parcalari var. Java'daki JAXB ve turevleri asla bu isler icin uygun/yeterli degil. Dolayisi ile XML kullanmanin size ve karsinizdakine olan faydasi sizin butun bu parser/rendererlari yazma isteginizle orantili. Bu islerin de basit olmadigini dusunuyorum, etrafta yazabilen cok az sayida insan tanidim. Son olarak, bunlari yazsaniz bile CL size bu kod parcalarini mantik ile birlestirme olanagi sunuyor, diger dillerde bunu acikcasi hic gormedim. Bunun reel ornegi XSLT'dir mesela, tamamiyle fonksiyonel calisir ancak, mantik akisini XML yazmak zorunda olgunuz icin surekli noktalama isaretleriyle ve XSLT'nin sundugu yetersiz yapi ile ugrasmak zorunda kalirsiniz. Hic dusunduz mu neden XSLT 2.0'u implement etmis sadece 1 adet (saxon) Java kutuphanesi var?

Saglicakla,
Evrim.

http://people.core.gen.tr/~aycan.irican/web/publish/WebGelistirme.html
0
auselen
başlık CUPS, içerik CUSP. malum CUPS "Common UNIX Printing System" olarak algılanıyor.
0
FZ
Teşekkürler, düzeltildi.
0
eevrim
ah, ozur dilerim, yine algida secicilik yapmisim, FZ'ye tesekkur ederim duzelttigi icin (: Ek olarak, bu CUSP'un acilimini aradigim halde bulamadim, cok ilginc.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Arc Çıktı

FZ

Fazla söze gerek yok: Paul Graham ve Robert Morris tarafından geliştirilen yeni programlama dili Arc resmen çıktı ve şu anda kullanılabilir halde. Graham'ın sitesinde Arc'ın çıkış zamanlaması ve Arc'ın ne tür programlama işlerinde kullanılabileceğine dair kısa bir duyuru mevcut.

'Lisp Outside the Box' Düştü Mü?

okanakyuz

Nick Levine tarafından O'Reilly için 2009 yılında yazılması planlanmaya başlanan ve resmi sitesi lisp-book.org şeklinde olan hayal kitap tarih oldu gibi duruyor. Kitap her lisp meraklısı gibi benim de hayallerimi süslemekte, (Özellikle kısım 3 ve kısım 6) fakat görünen o ki bu proje tarih olmuş durumda. Bir arkadaşım ile sohbet ederken öğrendiğim bilgi bu kitaba asla kavuşamayacağımız yönündeki dedikodu. Kitap için tek satır bile yazılmamakta artık. Dilerim birisi çıkar ve yeni bir proje başlatır. Çünkü Hacker lugatında O'Reilly'den bir kitap çıkartmak dünyadaki en önemli 2 hadiseden biri (diğeri zengin olmak ve paraya para dememek)

GNU GO, AJAX ve Common Lisp

FZ

SWGo arka planda GNU Go isimli Go moturunu kullanan, Common Lisp ile geliştirilmiş AJAX tarzı bir web arayüzü. Kaynak kodlarına buradan erişmek mümkün. Kodu geliştiren yazılımcı sadece birkaç aydır Common Lisp ve JavaScript ile uğraştığını söylüyor.

Samantha Kleinberg ile CL-GODB, Common Lisp ve Biyoinformatik Üstüne

FZ

New York Üniversitesi'nden Samantha Kleinberg 2005 yılında Google'ın "Summer of Code" etkinliğine katılmış başarılı yazılımcılardan biri. Kendisi Common Lisp programlama dilini kullanarak CL-GODB projesini geliştirdi. Google ünlülerinden biri oluşu ve Common Lisp kullanmış olması dikkatimizi cezbetti ve her türlü engelip aşıp kendisine detaylı sorularımızı yönelttik. O da bizi kırmadı ve gayet net, konuya dair cevaplar verdi. Yayındayız...

Video: 5 dakikadan kısa sürede TCP/IP network ve multithreaded programlama

FZ

Daha önceden Rebel With A Cause ve A Day At The Beach makaleleri ile tanıdığımız tehlikeli programcılardan Sven Van Caekenberghe gene yapacağını yapmış.